Χαμηλό 13 ετών για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο – Η απόδοση φτάνει στα επίπεδα του 2006

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το κλίμα είναι μεν θετικό μετά το Eurogroup όμως οι κίνδυνοι ειδικά για σταθερότητα και χρέος παραμένουν.

Το «πράσινο φως» από το Eurogroup στο Βουκουρέστι εκτίναξε τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό των τελευταίων ετών από το 2006, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, μετά την απόφαση του Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης σχεδόν 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλό ετών αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ζήτηση, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων και συμπληρώνει αναφέροντας ότι η εκταμίευση της δόσης μπορεί να τονώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, καθώς η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη κερδίζει έδαφος. «Η απόφαση που ελήφθη σήμερα από το Eurogroup στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού της οικονομίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Η είδηση της εκταμίευσης της δόσης οδήγησε σε άνοδο και τις μετοχές με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο 0,8%, υψηλό τελευταίων μηνών(από τον περασμένο Αύγουστο).

Μολονότι η Επιτροπή δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι παραμένουν κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα και την πειθαρχία στην αποπληρωμή του χρέους. Η επιφυλακτική διατύπωση αντανακλά κάποιες από τις ανησυχίες στους κόλπους της ευρωζώνης ότι το νέο πλαίσιο μπορεί πάλι να αποδειχθεί υπερβολικά γενναιόδωρο και να βλάψει την πειθαρχία στην αποπληρωμή του χρέους. Η Ελλάδα και οι πιστωτές κατέληξαν σε μία πολύ σημαντική συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι για μετρίαση των όρων αποπληρωμής για ένα μέρος του υπέρογκου χρέους, το οποίο ακόμη αγγίζει το 180% τους ΑΕΠ της χώρας. Η δόση, η εκταμίευση της οποίας αποφασίστηκε σήμερα, αποτελεί μία από τις πολλές που αναμένεται να παρέχουν οι πιστωτές προς την Ελλάδα δύο φορές το χρόνο, εάν η χώρα τηρεί τις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις.

Σχετικά άρθρα