Χαμηλότερη η ύφεση το β’ τρίμηνο από τις προβλέψεις

Προς το καλύτερο αναθεωρεί την πρόβλεψη για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ η ΕΛΣΤΑΤ, στο 3,8%.

Ευχάριστη έκπληξη προκαλούν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα οποία υπολογίζει ότι η ύφεση το β’ τρίμηνο ήταν 3,8% αντί για 4,6% που ήταν η πρώτη εκτίμηση στις 12 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου, κατά το β΄ τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση 3,8% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2012, έναντι της μείωσης 4,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του β΄ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 12 Αυγούστου 2013. Με αυτά τα δεδομένα, η ύφεση για το πρώτο εξάμηνο περιορίζεται σε 4,91% του ΑΕΠ, δημιουργώντας προσδοκίες ότι τελικά μπορεί (με τη βοήθεια του γ’ τριμήνου, οπότε θα φανούν τα αποτελέσματα στον τουρισμό) να κινηθεί χαμηλότερα της εκτίμησης για τη φετινή χρονιά (4,6%).

Η διαφορά αυτή, όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Πρόσβαση της ΕΛΣΤΑΤ σε στοιχεία που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει:

Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου1, κατά το 2o τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 3,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012, έναντι της μείωσης κατά 4,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 2oυ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 12 Αυγούστου 2013. Η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Ειδικότερα οι επιδόσεις των κλάδων παροχής καταλύματος και εστίασης και άλλων υπηρεσιών ήταν πιο ισχυρές από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω μεγαλύτερης θετικής επίπτωσης του τουρισμού.

Ταυτόχρονα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση (flash estimate).

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012.

Μείωση κατά 75,7% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6%.

Μείωση κατά 11,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16,0%.

Διαβάστε ακόμη: Δεν αποδίδεις ΑΦΜ, βγαίνεις στο διαδίκτυο!

Σχετικά άρθρα