Χάνουν το στοίχημα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων- Τα νέα εμπόδια

Χάνουν το στοίχημα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων- Τα νέα εμπόδια
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα «αγκάθια» στους διαγωνισμούς πώλησης εταιρειών ενέργειας.

Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση έχει εκτροχιαστεί μετά τα δύο «ναυάγια» στους διαγωνισμούς για την αποεπένδυση της ΔΕΗ και την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, ενώ οι διαρροές για δημοσίευση προς τα τέλη Απριλίου της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας μοιάζει με προπέτασμα καπνού, όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής.

Στην υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία προχωρεί με οριακά χρονοδιαγράμματα, οι έξι υποψήφιοι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του δεύτερου διαγωνισμού αναμένουν την τελική Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA) προτού πάρουν τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, αυτή δεν θα περιλαμβάνει τον μηχανισμό επιμερισμού ζημιών και κερδών που είχε ζητηθεί από τους επενδυτές, διότι δεν είναι συμβατός με τους κανόνες του ανταγωνισμού, παρότι η διοίκηση της ΔΕΗ διαβεβαίωνε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη στη σύμβαση.  Οπότε αποτελεί τελικά ζητούμενο τι διαφορετικό θα έχει η νέα SPA, σε σύγκριση με εκείνη του πρώτου διαγωνισμού, το οποίο θα καθιστά τα δύο λιγνιτικά πακέτα Μεγαλόπολης και Φλώρινας ελκυστικά για τους επενδυτές.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ, το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές του Μαΐου, οπότε θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Η συζήτηση, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, θα ξεκινήσει σχεδόν από μηδενική βάση, δίχως να αποκλείεται επανάληψη του διαγωνισμού ή ακόμη και ακύρωση της αποκρατικοποίησης. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, αποκλείεται μόνο το σενάριο της διάθεσης των μετοχών του Δημοσίου μέσω του Χρηματιστηρίου. Όσο για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η δημοσίευσή της τοποθετείται προς τα τέλη Απριλίου, αν και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού δεν αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.