Χάρι και Μέγκαν προκάλεσαν… χαμό με τις δηλώσεις τους για τις αμερικανικές εκλογές

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρά το γεγονός ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια τηρεί αυστηρή πολιτική ουδετερότητα, ο Χάρι και η Μέγκαν μίλησαν για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και δέχθηκαν σφοδρή κριτική.

Ο δούκας του Σάσεξ είπε στους ψηφοφόρους των ΗΠΑ «να απορρίψουν την ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και την διαδικτυακή αρνητικότητα» ενώ η δούκισσα χαρακτήρισε τον προεδρικό αγώνα ως «τις πιο σημαντικές εκλογές της ζωής μας» καθώς το διάσημο ζευγάρι προέτρεψε τους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα ψήφου τους.

Μιλώντας σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για το Time 100, από τον κήπο της πολυτελούς έπαυλής τους, ο πρίγκιπας Χάρι παραδέχτηκε ότι δεν είχε ψηφίσει ποτέ στην ζωή του και πως δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, προσθέτοντας πως δεν είχε ψηφίσει καθώς απαγορεύεται στους βασιλείς και τα μέλη της βασιλικής οικογένεια να εκφράζουν την πολιτική τους άποψη.

Έξαλλοι οι θαυμαστές: Γιατί ένας πρίγκιπας της Βρετανίας να μιλά για τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Κι ενώ μπορεί να μην αναφέρθηκαν σε κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο, η παρέμβασή τους προκάλεσε κριτική από τους θεατές που δήλωσαν ότι δεν είναι η δουλειά τους αυτή. «Γιατί ένας πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου και η σύζυγός του να εμπλέκονται στις Αμερικανικές εκλογές; Τι δουλειά έχει ο πρίγκιπας με αυτές; Δεν κάναμε πόλεμο για να σταματήσουμε την παρέμβαση της Βρετανικής Μοναρχίας;» ανέφερε κάποιος.

Ένας άλλος είπε ότι ήταν «προφανές» πως το βασιλικό ζευγάρι υποστήριζε τον Τζο Μπάιντεν, δεδομένης της κριτικής της Μέγκαν Μαρκλ για τον Ντόναλντ Τραμπ προτού γίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας – λέγοντας πως η παρέμβασή τους ήταν «απαράδεκτη για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας». «Γιατί ένας πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου να ενθαρρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ να ψηφίσουν στις εκλογές των ΗΠΑ; Πώς μπορεί να επιτρέπεται κάτι τέτοιο;» ρώτησε ένας άλλος.

Τι είπαν πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ

«Κάθε τέσσερα χρόνια μας λένε το ίδιο πράγμα, πως αυτές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές της ζωής μας. Αλλά αυτή την φορά, είναι» είπε η Μέγκαν Μαρκλ, στο βίντεο που μεταδόθηκε ως μέρος του Time 100, της ετήσιας λίστας του περιοδικού με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.
Και συνέχισε: «Όταν ψηφίζουμε, οι αξίες μας τίθενται σε δράση και ακούγονται οι φωνές μας. Η φωνή σας είναι μια υπενθύμιση πως σας ενδιαφέρει, γιατί αξίζει να ακουστείτε».

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Χάρι είπε: «Καθώς πλησιάζουμε τον Νοέμβριο, είναι ζωτικής σημασίας να απορρίψουμε την ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και την διαδικτυακή αρνητικότητα». Ο πρίγκιπας Χάρι προέτρεψε τους Αμερικανούς να είναι πιο προσεκτικοί στο τι είδους περιεχόμενο βλέπουν στο διαδίκτυο. «Όταν το κακό ξεπερνά το καλό, για πολλούς, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, διαβρώνει την ικανότητά μας για συμπόνια και την ικανότητά μας να ερχόμαστε στην θέση κάποιου άλλου. Γιατί όταν ένα άτομο αποκομίζει αρνητικότητα από το διαδίκτυο, τα αποτελέσματα είναι αισθητά. Ήρθε η ώρα όχι μόνο να σκεφτούμε, αλλά και να δράσουμε» είπε.

Δεν πρόκειται να ψηφίσει ο πρίγκιπας Χάρι, αλλά ζήτησε από τον κόσμο να πάνε στις κάλπες

Ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι, επειδή δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ, δεν θα μπορεί να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές. Πρόσθεσε μάλιστα, πως ποτέ δεν μπόρεσε να ψηφίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και ο βρετανικός νόμος δεν απαγορεύει ρητά στα μέλη της βασιλικής οικογένεια να ψηφίσουν, η άποψη πως οι βασιλείς πρέπει να παραμένουν απολιτικοί είναι ιερή, και στην πράξη δεν συμμετέχουν ποτέ στις εκλογές, ούτε με ψηφοφορία ούτε με κάποιον άλλον τρόπο.

Αλλά μετά την ανακοίνωσή των σχεδίων τους να παραιτηθούν από ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας τον περασμένο Ιανουάριο και να μεταβούν στην Αμερική, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έχουν επεκτείνει την συμμετοχή τους στην πολιτική, καθώς προσπαθούν να χαράξουν την δική τους πορεία.

Σχετικά άρθρα