Χάρκοβο: Δύο νεκροί από συγκρούσεις εθνικιστών – φιλορώσων

Χάρκοβο: Δύο νεκροί από συγκρούσεις εθνικιστών – φιλορώσων

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία για «αποτυχία αποκλιμάκωσης της κρίσης» και δηλώνουν έτοιμες να πάρουν μέτρα. 

Δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ένα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών, πρόσθεσε η πηγή αυτή. Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ, αλλά η πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι φιλορώσοι απάντησαν στα πυρά.

Μεταξύ των πέντε τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σβόμποντα, στο κέντρο της πόλης, δέχτηκαν πυρά από ένα αυτοκίνητο. Ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν το όχημα και ανέφεραν ότι οι επιβάτες του μπήκαν σε ένα κτίριο όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων και τα γραφεία μιας δεξιάς ριζοσπαστικής οργάνωσης που αποκαλείται «Πατριώτες της Ουκρανίας».

Όταν οι φιλορώσοι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν δια τη βίας στο κτίριο, αυτοί που βρίσκονταν μέσα άνοιξαν πυρ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο και ακολούθησε πολύωρη πολιορκία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της οποίας οι ένοπλοι –περίπου 30 άνδρες– έπιασαν τρεις ομήρους: δύο φύλακες άλλων γραφείων που ήταν στο κτίριο και έναν αστυνομικό ο οποίος μπήκε μέσα για να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Τελικά οι ένοπλοι απελευθέρωσαν τους ομήρους, παρέδωσαν τα όπλα τους και βγήκαν έξω, όπου συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

ΗΠΑ : «Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν το δημοψήφισμα γίνει την Κυριακή»
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η αποτυχία της Ρωσίας να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία είναι «λυπηρή» και ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν σύντομα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Κυριακή με το ερώτημα εάν η ουκρανική Κριμαία θα προσαρτηθεί στη Ρωσία. «Δεν έχουμε προφανώς φθάσει σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία έχει επιλέξει να αποκλιμακώσει (την ένταση), όπου η Ρωσία έχει επιλέξει την οδό της επίλυσης της κατάστασης με ειρηνικό τρόπο και μέσω της διπλωματίας. Αυτό είναι λυπηρό. Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί την Κυριακή» τόνισε ο Κάρνεϊ. Όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα ακολουθήσει η αντίδραση αυτή, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας είπε: «Νομίζω, για να μην το διυλίζω και τόσο, σύντομα».

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες για πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις κατά μήκος των ρωσο- ουκρανικών συνόρων, καθώς επίσης και για πιθανές αντιαμερικανικές δραστηριότητες στη Ρωσία, και ενώ οι πολίτες της χερσονήσου της Κριμαίας ετοιμάζονται για το δημοψήφισμα της Κυριακής που θα κρίνει αν θα ενταχθεί η περιοχή της στην Ρωσική Ομοσπονδία. Εκδίδοντας «ταξιδιωτικό συναγερμό» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν είχε πληροφορίες για στρατιωτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας ή οποιασδήποτε απειλής ειδικά για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων.

«Ωστόσο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται ή εξετάζουν να κάνουν ταξίδια προς την περιοχή των συνόρων … θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις πιθανότητες για την κλιμάκωση των εντάσεων, για στρατιωτικές συγκρούσεις ( τυχαία είτε εσκεμμένα ) ή άλλες μορφές βίας».

Στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η Μόσχα έστειλε επιπλέον στρατεύματα στο Κριμαία, την Παρασκευή και επανέλαβε την απειλή της να εισβάλει σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας για να αντιμετωπιστεί η βία, όπως αυτή που σημειώθηκε στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Εν τω μεταξύ τις επόμενες ώρες ( τη Δευτέρα) τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να «επιλέξουν» από μια λίστα πιθανών ρωσικών στόχων στους οποίους θα επιβάλουν κυρώσεις εξ αιτίας του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία.

Διαβάστε περισσότερα: 

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από το δημοψήφισμα της Κριμαίας

Καμία συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία