«Χαρτί και καλαμάρι» θα δηλωθεί η κινητή περιουσία όλων τον Φεβρουάριο

«Χαρτί και καλαμάρι» θα δηλωθεί η κινητή περιουσία όλων τον Φεβρουάριο
ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ

Ποθεν έσχες και για το ένα ευρώ!

Τα στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τον Φεβρουάριο του 2017 όλοι οι φορολοφούμενοι πολίτες.

Για πρώτη φορά, δεν θα εξαιρεθούν από τις δηλώσεις τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους ακόμη και για  μικρά ποσά (κάτω των 100 ευρώ), σύμφωνα με το «Βήμα».

Το σχέδιο του περιουσιολογίου, προβλέπει ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο, όπως το υπάρχον «πόθεν έσχες», με προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που είναι ήδη γνωστά στην εφορία. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι οι πολίτες, ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την όποια μεταβολή της περιουσίας τους. Η δήλωση αυτή, θα ανανεώνεται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη γνωστοποίησης πιθανών αλλαγών και όχι ετησίως.

Μετά τον έλεγχο των προσυμπληρωμένων στοιχείων από τους φορολογούμενους, δηλαδή επιβεβαίωση της ήδη καταγεγραμμένης περιουσίας (ακίνητα, αυτοκίνητα, εισόδημα, δάνεια)  θα πρέπει να προστεθεί και ότι άλλο μπορεί να έχει κανείς και έχει αξία π.χ έργα τέχνης, κειμήλια, κοσμήματα και φυσικά, τα μετρητά .

Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές από το ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το «Βήμα», οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους, ακόμη και το 1 ευρώ. Επίσης, παλιά όπλα και τιμαλφή θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο, αλλά σχετικά με την ακριβή αξία που μπορεί να δηλωθεί ότι έχει το κάθε αντικείμενο δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Σημειώνεται ότι για τα έργα τέχνης, τα κειμήλια και τις αντίκες, συνήθως είναι απαραίτητη η γνωμάτευση ειδικού εκτιμητή. 

Τέλος, σε περίπτωση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης, δηλαδή σε ενδεχόμενη πώλησης ή αγοράς ακινήτου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν εντός μήνα την τροποποιητική δήλωση. Οι αλλαγές στα εισοδήματα θα ενημερώνονται μέσω του ήδη υπάρχοντος συστήματος Taxis, άρα δεν θα χρειάζεται να επανακαταγράφονται και στο περιουσιολόγιο.

Ο Τρ. Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος» της Κυριακής τα παραπάνω και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθιέρωσης κινήτρων για τους φορολογουμένους που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ για το νέο Περιουσιολόγιο, αναφέρει ότι θα υπάρχει ειδική εφαρμογή στο Taxis και θα γίνεται σίγουρα ηλεκτρινικά.