Χασάν Ροχανί: «Μυστικές υπηρεσίες» πίσω από τον βίαιο εξτρεμισμό

Χασάν Ροχανί: «Μυστικές υπηρεσίες» πίσω από τον βίαιο εξτρεμισμό

Σαφείς αιχμές για το ρόλο των κυβερνήσεων της δύσης στην ανάδειξη των τζιχαντιστών άφησε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί μίλησε σήμερα για την εξάπλωση του βίαιου εξτρεμισμού και θεώρησε υπεύθυνες «κάποιες χώρες» και «μυστικές υπηρεσίες» και επισήμανε ότι επαφίεται στην περιοχή να βρει μία λύση στο πρόβλημα.

Ο Ροχανί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε ότι κάποιες μυστικές υπηρεσίες «έχουν βάλει τα ξίφη στα χέρια παρανοϊκών ανθρώπων, που τώρα δε δείχνουν έλεος σε κανέναν»

«Η σωστή λύση σε αυτό το αδιέξοδο μπορεί να προέλθει από την περιοχή, να δοθεί μια λύση από την περιοχή με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, και όχι (να επιβληθεί μια λύση από κράτη) εκτός της περιοχής» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Ιράν κατήγγειλε την «εσφαλμένη στρατηγική» της χωρών της Δύσης στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε κυρίως στις «ανάρμοστες επεμβάσεις» στα εσωτερικά της Συρίας.

Ο Ροχανί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης δήλωσε ότι «οι στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ και οι ανάρμοστες επεμβάσεις στη Συρία αποτελούν ξεκάθαρα παραδείγματα αυτής της λανθασμένης στρατηγικής προσέγγισης στη Μέση Ανατολή.

»Όταν οι στρατηγοί εισβάλουν σε μια περιοχή, να μην αναμένετε ότι οι διπλωμάτες θα τους υποδεχθούν θερμά. Όταν ο πόλεμος ξεκινά, η διπλωματία τερματίζεται. Όταν οι κυρώσεις επιβάλλονται, το μίσος για εκείνους που τις επέβαλαν μεγαλώνει», είπε ο ίδιος, την ώρα που το Ιράν αντιμετωπίζει τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Ιρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι «αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις» για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα «καλή τη πίστει» με την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.

«Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα οδηγήσουν σε μια τελική συμφωνία στο λίγο χρόνο που μας απομένει» σημείωσε ο Ροχανί.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το ειρηνικό μας πυρηνικό πρόγραμμα, περιλαμβανομένου του εμπλουτισμού, και να αποκομίσουμε πλήρως τα οφέλη από τα πυρηνικά δικαιώματά μας στο ιρανικό έδαφος στο πλαίσιο των διεθνών νόμων».

Ο Ροχανί κατήγγειλε επίσης τις «καταπιεστικές» διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα του και που θα μπορούσαν να αρθούν εφόσον επιτευχθεί μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Κάθε καθυστέρηση στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας το μόνο που θα προκαλέσει είναι να αυξηθεί το κόστος, όχι μόνο για εμάς αλλά εις βάρος της οικονομίας και του εμπορίου άλλων πλευρών και της ανάπτυξης και της ασφάλειας στην περιοχή μας» υποστήριξε ο Χασάν Ροχανί.

ΗΠΑ: Είναι νωρίς να πούμε ότι κερδίζουμε το Ισλαμικό Κράτος
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός «κερδίζει» το Ισλαμικό Κράτος, επισημαίνοντας ότι η οργάνωση προφανώς εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, εθελοντές και όπλα και μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεών της στη Συρία και το Ιράκ.

«Το ερώτημά σας καταλήγει στο: “Πώς ξέρετε ότι κερδίζετε;” Και αυτό που σας λέω είναι ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μπορέσουμε να το πούμε», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

«Ακόμη και μετά από τις επιδρομές που εξαπολύσαμε, και (οι τζιχαντιστές) έχουν πληγεί, εξακολουθούν να έχουν χρηματοδότηση. Εξακολουθούν να έχουν εθελοντές. Εξακολουθούν να έχουν πολλά όπλα και οχήματα και την ικανότητα να μετακινούνται», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Κίρμπι σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν εναντίον θέσεων της οργάνωσης στη Συρία.

Τα 10 από τα 16 αεροπλάνα που βομβάρδισαν χθες Τετάρτη θέσεις του ΙΚ στο συριακό έδαφος ήταν σαουδαραβικά ή από τα Ηνωμένα Εμιράτα και έριξαν το 80% των πυραύλων και των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στα πλήγματα αυτά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters