ChatGPT: Φρενίτιδα με την τεχνητή νοημοσύνη

ChatGPT: Φρενίτιδα με την τεχνητή νοημοσύνη
Η Microsoft είναι έτοιμη να επενδύσει δισεκατομμύρια στην OpenAI και το πρωτοποριακό της bot. Γιατί το μέλλον που δημιουργεί ο Sam Altman είναι φοβερό και τρομακτικό ταυτόχρονα.

ΑΠΟ ΤΟΝ JEREMY KAHN

επιπλέον δηµοσιογραφική έρευνα από τους
MICHAL LEV-RAM AND JESSICA MATHEWS

Σπανίως μεσα σε μια γενιά εµφανίζεται ένα προϊόν που εκτοξεύει µια τεχνολογία από το σκοτάδι των υπογείων των φοιτητών κάποιου τµήµατος µηχανολογίας, τα εφηβικά υπνοδωµάτια και τις «σπηλιές» των χοµπιστών σε κάτι που όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταλαβαίνουν πώς να χρησιµοποιήσουν. Υπήρχαν προγράµµατα περιήγησης στο διαδίκτυο ήδη από το 1990. Αλλά µόνον µόλις εµφανίστηκε το Netscape Navigator, το 1994, το ανακάλυψαν οι περισσότεροι. Υπήρχαν συσκευές αναπαραγωγής MP3 πριν από το ντεµπούτο του iPod το 2001, αλλά δεν πυροδότησαν την επανάσταση της ψηφιακής µουσικής. Υπήρχαν smartphones προτού η Apple παρουσιάσει το iPhone το 2007. Ωστόσο, πριν από αυτό δεν υπήρχαν εφαρµογές γι’ αυτά. Στις 30 Νοεµβρίου 2022, λοιπόν, στον χώρο της τεχνητής νοηµοσύνης εµφανίστηκε µια εφεύρεση που θα µπορούσε να αποδειχθεί κάτι σαν το Netscape Navigator.

Όλα ξεκίνησαν από τον Sam Altman, τον διευθύνοντα σύµβουλο της OpenAI, µιας εταιρείας τεχνητής νοηµοσύνης µε έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία ιδρύθηκε το 2015 µε την οικονοµική στήριξη «µεγάλων ονοµάτων» της Silicon Valley, συµπεριλαµβανοµένων του Elon Musk, του Peter Thiel, αλλά και του συνιδρυτή των PayPal και LinkedIn, Reid Hoffman. Στις 30 Νοεµβρίου, περίπου επτά χρόνια µετά την ίδρυση της εταιρείας, ο Altman έγραψε στο Twitter «Σήµερα κυκλοφορήσαµε το ChatGPT. Δοκιµάστε να συνοµιλήσετε µαζί του», παραθέτοντας έναν σύνδεσµο που επέτρεπε σε οποιονδήποτε να δηµιουργήσει έναν λογαριασµό για να αρχίσει να αλληλεπιδρά µε το νέο chatbot της OpenAI.

Και όλοι το δοκιµάσαµε. Και όχι µόνον για να «συζητήσουµε περί ανέµων και υδάτων». Ο διευθύνων σύµβουλος και µηχανικός λογισµικού Amjad Masad τού ζήτησε να διορθώσει τον κώδικά του, και το έκανε. Η food blogger και influencer Gina Homolka έγραψε µια συνταγή για υγιεινά µπισκότα µε τσιπς σοκολάτας. Ο µηχανικός της Scale AI Riley Goodside τού ζήτησε να γράψει το σενάριο για ένα επεισόδιο της σειράς Seinfeld. Ο Guy Parsons, ένας έµπορος που διατηρεί µια διαδικτυακή γκαλερί, η οποία εστιάζει στην τέχνη από τεχνητή νοηµοσύνη, του ανέθεσε να γράψει προτάσεις για ένα άλλο σύστηµα τεχνητής νοηµοσύνης, το Midjourney, που δηµιουργεί εικόνες από περιγραφές κειµένου. Η δερµατολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Στάνφορντ, Roxana Daneshjou, η οποία ερευνά επίσης εφαρµογές τεχνητής νοηµοσύνης στην Ιατρική, του έθεσε ερωτήσεις. Πολλοί µαθητές το χρησιµοποίησαν για να κάνουν την εργασία τους. Και αυτό έγινε µόνον τις πρώτες 24 ώρες µετά την κυκλοφορία του chatbot.

Υπήρχαν και στο παρελθόν chatbots. Όχι, όµως, τέτοια. Το ChatGPT διεξάγει µεγάλους διαλόγους, απαντά σε ερωτήσεις και συνθέτει κάθε είδους γραπτό υλικό που ζητά ένα άτοµο, συµπεριλαµβανοµένων επιχειρηµατικών σχεδίων, διαφηµιστικών εκστρατειών, ποιηµάτων, ανεκδότων, αλγορίθµων και σεναρίων. Φυσικά, απέχει από την τελειότητα: Τα αποτελέσµατα δεν είναι πάντα ακριβή. Δεν µπορεί να αναφέρει τις πηγές των πληροφοριών του. Δεν έχει καµία σχεδόν γνώση για οτιδήποτε συνέβη µετά το 2021. Και αυτό που προσφέρει σπάνια είναι τόσο κοµψό όσο κάτι που θα µπορούσε να δηµιουργήσει ένας άνθρωπος. Από την άλλη, παράγει περιεχόµενο σε περίπου ένα δευτερόλεπτο και τα αποτελέσµατα είναι αρκετά καλά. Μέσα σε πέντε ηµέρες από την κυκλοφορία του περισσότεροι από ένα εκατοµµύριο άνθρωποι έπαιξαν µε το ChatGPT, ένα ορόσηµο που το Facebook χρειάστηκε 10 µήνες για να πετύχει.

Την τελευταία δεκαετία, η τεχνητή νοηµοσύνη έχει βελτιώσει αθόρυβα την εργασιακή µας –και όχι µόνον– καθηµερινότητα, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει προκαλέσει κύµατα ενθουσιασµού. Το ChatGPT το άλλαξε. Ξαφνικά όλοι µιλούν για το πώς άλλαξαν η εργασία, οι εταιρείες, το σχολείο και η ζωή η ίδια.

Το ChatGPT είναι «µέλος» µιας οικογένειας τεχνολογιών ευρύτερα γνωστών ως «γενετική τεχνητή νοηµοσύνη», που περιλαµβάνει generators «ζωντανής τέχνης» όπως το Midjourney και το Lensa. Η θέση της OpenAI στην πρώτη γραµµή του επόµενου «next big thing» του τεχνολογικού κλάδου έχει τα χαρακτηριστικά startup έπους, καθώς η αποτίµησή του αναµένεται να φτάσει τα 29 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Φυσικά, ο δυναµίτης «OpenAI» εύλογα προκαλεί φθόνο, απορία και φόβο. Για παράδειγµα, η Google, της οποίας η µηχανή αναζήτησης θα µπορούσε να απειληθεί από τη νέα τεχνολογία, σήµανε «κόκκινο συναγερµό». Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η OpenAI είναι το νέο µέλος της λέσχης των τεχνολογικών υπερδυνάµεων.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν εταιρεία, αλλά ένα µικρό µη κερδοσκοπικό εργαστήριο, αφιερωµένο στην ακαδηµαϊκή έρευνα. Στη συνέχεια, η OpenAI βίωσε έναν εσωτερικό µετασχηµατισµό που δίχασε το προσωπικό. (Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ChatGPT είναι επικίνδυνο – και ένα σηµάδι του πόσο βαθιά έχει αλλάξει η προσέγγιση της OpenAI.)

Η διευρυµένη συνεργασία µε τη Microsoft, που περιλαµβάνει εισροές έως 10 δισ. δολαρίων, θα µπορούσε να έχει ως αποτέλεσµα ο τεχνολογικός γίγαντας να αποκτήσει τη µερίδα του λέοντος στα κέρδη της OpenAI τα επόµενα χρόνια. Παράλληλα, αυτή η συµφωνία είναι πιθανό να εµβαθύνει την αντίληψη ότι ο άλλοτε µη κερδοσκοπικός οργανισµός τώρα ασχολείται πρωτίστως µε την παραγωγή χρηµάτων. Εν προκειµένω αξίζει να σηµειωθεί πως, σύµφωνα µε έγγραφα που είδε το Fortune, αυτήν τη στιγµή η δραστηριότητα της OpenAI είναι εξαιρετικά δαπανηρή.

Venture Capitals: Το 2021, η OpenAI πούλησε µετοχές της επιχείρησης σε µια διαδικασία που αποτίµησε τη startup στα περίπου 14 δισεκατοµµύρια δολάρια − και έφερε στην εταιρεία τρεις εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηµατικών συµµετοχών βαρέων βαρών.

TIGER GLOBAL: Το εστιασµένο στην τεχνολογία hedge fund ιδρύθηκε από τον Chase Coleman, προστατευόµενο του θρυλικού επενδυτή Julian Robertson. Είναι ένας από τους µεγαλύτερους επενδυτές στην τεχνητή νοηµοσύνη µεταξύ των venture capitals.

SEQUOIA CAPITAL: Μία από τις πιο αξιόλογες εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηµατικών συµµετοχών στη Silicon Valley. Τον Σεπτέµβριο κυκλοφόρησε µια έκθεση που ανέφερε ότι η γενετική τεχνητή νοηµοσύν θα µπορούσε να «παραγάγει τρισεκατοµµύρια δολάρια».

ANDREESSEN HOROWITZ: Γνωστή ως a16z, η εταιρεία µε επικεφαλής τον συνιδρυτή της Netscape, Marc Andreessen, έκανε γνωστό το όνοµά της µε πρώιµες επενδύσεις στην Airbnb και τη Slack. Έχει επίσης επενδύσει πολλά σε startup που σχετίζονται µε κρυπτονοµίσµατα.

Ο 37χρονος συνιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος Altman ενσαρκώνει την αινιγµατική φύση της OpenAI. Πρόκειται για έναν επιχειρηµατία από τον χώρο της τεχνολογίας, που διακρίνεται περισσότερο για τις επιχειρηµατικές του γνώσεις, παρά για την επιστηµονική του κατάρτιση. Ωστόσο, αυτός είναι ο αρχιτέκτονας της θεαµατικής αύξησης στην αποτίµηση της OpenAI και εκείνος που σπεύδει, παράλληλα, να µειώσει τον ενθουσιασµό, µιλώντας για το πόσο απέχει το ChatGPT από το να είναι πραγµατικά αξιόπιστο. Ταυτόχρονα, βλέπει την τεχνολογία ως ένα βήµα προς τη δονκιχωτική εταιρική του αποστολή: να αναπτύξει µια υπερευφυΐα υπολογιστών γνωστή ως τεχνητή γενική νοηµοσύνη ή AGI. «Η AGI είναι απαραίτητη για να επιβιώσει η ανθρωπότητα» έγραψε ο Altman τον Ιούλιο. «Τα προβλήµατά µας φαίνονται µεγάλα για να τα λύσουµε χωρίς καλύτερα εργαλεία».

Αυτή είναι µια ασυνήθιστη φιλοσοφία για µια επιχείρηση που βγάζει χρήµατα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί απορρίπτουν τις ιδέες του Altman. «Η AGI είναι µια ανοησία» λέει ο επιστήµονας υπολογιστών Ben Recht στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. «Εννοώ, δεν είναι κάτι άξιο λόγου» προσθέτει.

Και όµως, µε το ChatGPT, ο Altman έχει µετατρέψει την OpenAI σε κάτι που γοητεύει τον κόσµο της τεχνολογίας. Το ερώτηµα είναι αν η συνεργασία µε τη Microsoft µπορεί να διορθώσει τα ελαττώµατα του ChatGPT και να µεταµορφώσει τον κλάδο της τεχνολογίας. Η Google και άλλες µεγάλες εταιρείες εργάζονται για τις δικές τους πλατφόρµες. Στο µέλλον, ένα πιο εξελιγµένο λογισµικό θα µπορούσε να κάνει το ChatGPT να µοιάζει µε παιχνίδι. Η OpenAI µπορεί κάποια µέρα να ανακαλύψει ότι, όπως και η βραχύβια βασιλεία του προγράµµατος περιήγησης του Netscape, η εφεύρεσή της άνοιξε µια πόρτα σε ένα µέλλον στο οποίο δεν θα αποτελεί µέρος.

Στα µέσα Ιανουαρίου, στο Σαν Φρανσίσκο, ο Altman κάνει µια δηµόσια εµφάνιση. Ντυµένος µε γκρι πουλόβερ, µπλε τζιν και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια µε έντονα χρώµατα, µπαίνει σε ένα δωµάτιο γεµάτο από επενδυτές, τεχνικούς και δηµοσιογράφους, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να µάθουν για το ChatGPT ή τον επικείµενο γύρο χρηµατοδότησης. Όταν η συντονίστρια της βραδιάς Connie Loizos, ιδρύτρια της Strictly VC, µιας εταιρείας µέσων ενηµέρωσης που επικεντρώνεται στα κεφάλαια επιχειρηµατικών συµµετοχών, τον ρωτά για τη φρενίτιδα των µέσων ενηµέρωσης, ο Altman απαντά: «Δεν διαβάζω τις ειδήσεις».

Η εκδήλωση, στον 46ο όροφο του Salesforce Tower, είναι µόνον για όρθιους. Ένας από τους οµιλητές κατά τη διάρκεια ενός πάνελ fintech που λαµβάνει χώρα πριν από τη συνέντευξη λέει στο πλήθος ότι ξέρει πως «περιµένουν όλοι τον Sam Altman».

Όµως, παρά τον θόρυβο και τις φήµες που κυκλοφορούν για την επένδυση της Microsoft, ο Altman φαίνεται να κάνει τα πάντα για να µειώσει το κύµα ενθουσιασµού. «Ένα από τα περίεργα µε αυτές τις τεχνολογίες είναι ότι είναι εντυπωσιακές, αλλά όχι στιβαρές» λέει στο πλήθος. «Ας πούµε, τις χρησιµοποιείτε στο πρώτο demo. Σας δηµιουργείται η εντύπωση πως πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό και έτοιµο να βγει στην αγορά. Αλλά, αν το δείτε 100 φορές, βλέπετε τις αδυναµίες».

Αυτή η πολιτική φαίνεται να είναι κανόνας στα κεντρικά γραφεία της OpenAI, που βρίσκονται σε ένα παλιό εργοστάσιο αποσκευών στη Mission District του Σαν Φρανσίσκο. Και πράγµατι, µπορεί το ChatGPT να είναι το Netscape Navigator της τεχνητής νοηµοσύνης, αλλά είναι και κάτι που παρ’ ολίγον να µη συµβεί γιατί η OpenAI πήγε να «σκοτώσει» το πρότζεκτ πριν από µήνες.

Η διεπαφή που επιτρέπει στους χρήστες να συνοµιλούν µε την τεχνητή νοηµοσύνη στα αγγλικά (και σε πολλές άλλες γλώσσες) σχεδιάστηκε, αρχικά, από την OpenAI µε σκοπό τη βελτίωση των «µεγάλων γλωσσικών µοντέλων» ή LLM. Τα περισσότερα συστήµατα γενετικής τεχνητής νοηµοσύνης έχουν στον πυρήνα τους ένα LLM. Δηµιουργούνται από µεγάλα νευρωνικά δίκτυα (µια τεχνητή νοηµοσύνη βασίζεται στις συνάψεις που υπάρχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο) και σώµατα κειµένων. Από αυτήν τη βιβλιοθήκη, το µοντέλο διδάσκεται ποιες λέξεις, βάσει πιθανοτήτων, µπορεί να εµφανιστούν η µία δίπλα στην άλλη. Έτσι επιτρέπεται στα LLM να εκτελούν εργασίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας: από τη µετάφραση έως τη σύνταξη κειµένου.

Η OpenAI είχε ήδη δηµιουργήσει ένα από τα πιο ισχυρά LLM στον κόσµο. Ονοµάζεται GPT-3, επεξεργάζεται περισσότερες από 175 δισεκατοµµύρια στατιστικές σχέσεις και εκπαιδεύεται στα δύο τρίτα περίπου του διαδικτύου, σε όλη τη Wikipedia και σε δύο µεγάλα corpora κειµένων. Αλλά η OpenAI διαπίστωσε ότι είναι δύσκολο να κάνει το GPT-3 να παράγει ακριβώς αυτό που θα ήθελε ένας χρήστης. Τότε, µια οµάδα είχε την ιδέα να χρησιµοποιήσει την ενισχυτική µάθηση, µε την οποία ένα σύστηµα τεχνητής νοηµοσύνης µαθαίνει από τη δοκιµή και το σφάλµα για να µεγιστοποιήσει µια ανταµοιβή, προκειµένου να τελειοποιήσει το µοντέλο.

Η οµάδα σκέφτηκε ότι ένα chatbot θα µπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος για αυτήν τη µέθοδο, καθώς η συνεχής ανατροφοδότηση, µε τη µορφή ανθρώπινου διαλόγου, θα διευκόλυνε το λογισµικό να γνωρίζει πότε είχε κάνει καλή δουλειά και πού έπρεπε να βελτιωθεί. Έτσι, στις αρχές του 2022, η οµάδα άρχισε να χτίζει αυτό που θα γινόταν το ChatGPT.

Όταν ήταν έτοιµο, η OpenAI επέτρεψε στους beta testers να «παίξουν» µε το ChatGPT. Αλλά δεν το προσέγγισαν µε τον τρόπο που ήλπιζε η εταιρεία, σύµφωνα µε τον Greg Brockman, συνιδρυτή της OpenAI και σηµερινό πρόεδρό της· δεν ήταν ξεκάθαρο στους ανθρώπους για ποιο θέµα έπρεπε να συζητήσουν µε το chatbot. Για λίγο η OpenAI άλλαξε ταχύτητα και προσπάθησε να δηµιουργήσει chatbots για επαγγελµατίες συγκεκριµένων τοµέων. Αλλά και αυτή η προσπάθεια αντιµετώπισε προβλήµατα, εν µέρει επειδή η OpenAI δεν είχε τα σωστά δεδοµένα για την εκπαίδευση των bots. Σχεδόν από απελπισία, λέει ο Brockman, η OpenAI αποφάσισε να βγάλει το ChatGPT από τον «πάγκο» για να χρησιµοποιήσει το κοινό. «Θα παραδεχτώ ότι αµφέβαλλα· για παράδειγµα, δεν ήξερα αν αυτό θα λειτουργούσε» λέει ο Brockman.

Η δηµοφιλία του chatbot έπιασε απροετοίµαστη την OpenAI, λένε τα στελέχη της. «Αυτό ήταν σίγουρα εκπληκτικό» λέει η Mira Murati, επικεφαλής τεχνολογίας της OpenAI. Στην εκδήλωση των κεφαλαίων επιχειρηµατικών συµµετοχών του Σαν Φρανσίσκο, είπε ο Altman, «θα περίµενε ίσως µια τάξη µεγέθους λιγότερο από όλα. Μια τάξη µεγέθους λιγότερη διαφήµιση».

Το ChatGPT δεν είναι ο µόνος παράγοντας διαφήµισης της OpenAI. Το σχετικά µικρό προσωπικό της (300 άτοµα) έχει θέσει τα όρια για το τι µπορεί να κάνει η τεχνητή νοηµοσύνη όταν πρόκειται για τη δηµιουργία, και όχι απλώς την ανάλυση δεδοµένων. Το DALL-E 2, µια άλλη δηµιουργία της OpenAI, επιτρέπει στους χρήστες να δηµιουργούν φωτορεαλιστικές εικόνες από οτιδήποτε µπορούν να φανταστούν, πληκτρολογώντας λίγες µόνον λέξεις. Το σύστηµα έχει βρει µιµητές, συµπεριλαµβανοµένων της Midjourney και ενός ανταγωνιστή ανοιχτού κώδικα που ονοµάζεται Stability AI. Βελτιώνοντας το LLM του GPT, η OpenAI δηµιούργησε επίσης το Codex, ένα σύστηµα που µπορεί να γράψει κώδικα για προγραµµατιστές, οι οποίοι πρέπει µόνο να καθορίσουν σε απλή γλώσσα τι θέλουν να κάνει ο κώδικας.

Περισσότερες καινοτοµίες είναι καθ’ οδόν. Η OpenAI έχει µια ακόµα πιο ισχυρή LLM beta έκδοση, που ονοµάζεται GPT-4, και η οποία αναµένεται να κυκλοφορήσει φέτος. Ο Altman είπε επίσης ότι η εταιρεία εργάζεται σε ένα σύστηµα που µπορεί να δηµιουργήσει βίντεο από κειµενικές περιγραφές. Εν τω µεταξύ, στα µέσα Ιανουαρίου, η OpenAI εξέφρασε την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει µια εµπορική έκδοση του ChatGPT, ανακοινώνοντας µια λίστα αναµονής για τους επίδοξους πελάτες που θέλουν να εγγραφούν για πρόσβαση στο bot µέσω µιας διεπαφής που θα τους επιτρέπει να το ενσωµατώσουν πιο εύκολα στα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες.

Κάποιος µπορεί να ισχυριστεί πως το γεγονός ότι η OpenAI βρισκόταν στη µέση ενός µεγάλου γύρου χρηµατοδότησης ενδέχεται να έχει σχέση µε το χρονοδιάγραµµα κυκλοφορίας του ChatGPT. (Η OpenAI λέει ότι ο χρόνος είναι συµπτωµατικός.) Το σίγουρο είναι ότι το ChatGPT ξεκίνησε ιδανικά, προκαλώντας φρενίτιδα µεταξύ των venture capitals.

Αυτή η προσφορά πραγµατοποιείται παράλληλα µε µια επένδυση 10 δισεκατοµµυρίων δολαρίων από τη Microsoft, η οποία άρχισε να συνεργάζεται µε την OpenAI το 2016. Υπέγραψε µια στρατηγική συνεργασία µε τη startup και ανακοίνωσε µια επένδυση 1 δισεκατοµµυρίου δολαρίων στην εταιρεία πριν από τρία χρόνια. Σύµφωνα µε πηγές που είναι εξοικειωµένες µε τη νέα προσφορά, εµφανίζει σε µεγάλο βαθµό «υπερεγγραφή» − παρά την ασυνήθιστη δοµή που δίνει στη Microsoft ένα µεγάλο οικονοµικό πλεονέκτηµα.

Σύµφωνα µε έγγραφα που είδε το Fortune, µε την ολοκλήρωση της νέας επένδυσής της, και αφού οι πρώτοι επενδυτές της OpenAI ανακτήσουν το αρχικό τους κεφάλαιο, η Microsoft θα δικαιούται το 75% των κερδών της OpenAI, µέχρι να ανακτήσει τα 13 δισεκατοµµύρια δολάρια που επένδυσε, ένα ποσοστό που περιλαµβάνει προηγούµενες επενδύσεις δύο δισεκατοµµυρίων δολαρίων στην OpenAI που δεν είχαν αποκαλυφθεί έως ότου το ανέφερε το Fortune τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, το ποσοστό της Microsoft θα υποχωρήσει στο 49%, έως ότου ο γίγαντας λογισµικού αποκοµίσει κέρδη 92 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Εν τω µεταξύ, οι υπόλοιποι επενδυτές και οι υπάλληλοι της OpenAI θα δικαιούνται επίσης το 49% των κερδών της OpenAI µέχρι να κερδίσουν περίπου 150 δισεκατοµµύρια δολάρια. Εάν αυτά τα ανώτατα όρια επιτευχθούν, οι µετοχές της Microsoft και των επενδυτών θα επανέλθουν στο µη κερδοσκοπικό ίδρυµα της OpenAI. Ουσιαστικά, η OpenAI δανείζει την εταιρεία στη Microsoft.

Αλλά η απόδοση της επένδυσης, πόσο µάλλον η επίτευξη αυτών των ανώτατων ορίων, θα πάρει χρόνο. Τα έγγραφα που είδε το Fortune αποκαλύπτουν ότι η OpenAI είχε σχετικά µέτρια έσοδα µέχρι σήµερα και είναι πολύ ζηµιογόνος. Πέρυσι προβλεπόταν να αποφέρει έσοδα κάτω από 30 εκατοµµύρια δολάρια, αλλά οι δαπάνες θα ξεπερνούσαν τα 416,45 εκατοµµύρια δολάρια για υπολογιστές και δεδοµένα, 89,31 εκατοµµύρια δολάρια για προσωπικό και 38,75 εκατοµµύρια δολάρια σε άλλες λειτουργικές δαπάνες. Συνολικά, η καθαρή ζηµία της το 2022 εξαιρουµένων των stock options προς τους εργαζόµενους, προβλεπόταν στα 544,5 εκατοµµύρια δολάρια. Και µε το ChatGPT, αυτές οι ζηµίες µπορεί να φτάσουν στα ύψη: ο Altman είπε στο Twitter, απαντώντας σε ερώτηση του Elon Musk, ότι κοστίζει στην OpenAI «µονοψήφιο αριθµό σεντ» σε υπολογιστικό κόστος ανά αλληλεπίδραση που έχουν οι χρήστες µε το ChatGPT – ένας λογαριασµός που πιθανότατα ανήλθε σε πολλά εκατοµµύρια δολάρια τον µήνα.

Η OpenAI προβλέπει ότι, µε το ChatGPT να λειτουργεί ως «δόλωµα» για να προσελκύει πελάτες, τα έσοδά της θα αυξηθούν γρήγορα. Προβλέπει έσοδα 200 εκατοµµυρίων δολαρίων για το 2023 και αναµένει ότι θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατοµµύριο δολάρια το 2024, σύµφωνα µε τα έγγραφα. Δεν προβλέπει, όµως, πόσο θα αυξηθούν τα έξοδα και πότε θα µπορούσε να υπάρξει κέρδος. Οι εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτά τα στοιχεία, αλλά επισηµαίνουν µια προφανή πραγµατικότητα: Τόσο η OpenAI όσο και η Microsoft πιστεύουν ότι το πρώην µη κερδοσκοπικό εργαστήριο έχει τώρα κάτι που µπορεί να πουλήσει.

Η Microsoft δρέπει ήδη τους καρπούς της συνεργασίας. Έχει κυκλοφορήσει µια σουίτα εργαλείων και υπηρεσιών µε το όνοµα της OpenAI στο Azure Cloud που θα επιτρέψει στους πελάτες του Azure να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία της OpenAI, συµπεριλαµβανοµένων των εργαλείων GPT και DALL-E. Η αγορά αυτοκινήτων CarMax και ο χρηµατοοικονοµικός κολοσσός Morgan Stanley έχουν ήδη λανσάρει νέες υπηρεσίες που λειτουργούν µε αυτά τα εργαλεία στο Azure.

Ο Eric Boyd, εταιρικός αντιπρόεδρος της πλατφόρµας τεχνητής νοηµοσύνης της Microsoft, λέει ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων εκπαίδευσης και λειτουργίας των LLM της OpenAI έχει οδηγήσει σε καινοτοµίες που ωφελούν όλους τους πελάτες του Azure. Για παράδειγµα, η Microsoft έχει δηµιουργήσει συµπλέγµατα υπερυπολογιστών που πιστεύει ότι είναι τα πιο ισχυρά στον κόσµο και λάνσαρε καινοτοµίες λογισµικού για να διευκολύνει την εκπαίδευση και τη λειτουργία µεγάλων µοντέλων τεχνητής νοηµοσύνης σε αυτές τις µηχανές. Η Microsoft εισάγει σταδιακά την τεχνολογία της OpenAI σε µεγάλο µέρος του λογισµικού της. Έχει κυκλοφορήσει ένα πρόγραµµα δηµιουργίας εικόνων στο Bing, τη µηχανή αναζήτησής της και ένα νέο εργαλείο σχεδιασµού γραφικών για σχεδιαστές, που υποστηρίζονται από το DALL-E· ένα εργαλείο µε δυνατότητα GPT-3 στο λογισµικό Power Apps της και ένα εργαλείο πρότασης κώδικα, το GitHub Copilot, που βασίζεται στο µοντέλο Codex της OpenAI.

Ακόµα και αν δεν συνεισφέρει άµεσα στα έσοδα του Azure, η σχέση µε την OpenAI είναι καλή τοποθέτηση και µάρκετινγκ της επωνυµίας, λέει ο Dan Romanoff, ανώτερος αναλυτής έρευνας µετοχών που καλύπτει µετοχές τεχνολογίας για τη Morningstar. «Είναι υψηλού προφίλ» λέει. «Η ικανότητα λύσεων τεχνητής νοηµοσύνης που αναπτύχθηκαν από την OpenAI και ενσωµατώνονται στο Azure, ας το αποκαλέσουµε Azure AI, τους κρατά ανταγωνιστικούς». Οι ανταγωνιστές της Microsoft στο Cloud (Google, AWS, IBM, Oracle, Salesforce και άλλοι) έχουν τις δικές τους «γνωστικές» υπηρεσίες, αλλά η συσχέτιση µε τους ανθρώπους που δηµιούργησαν το ChatGPT µόνο καλό κάνει.

Το µεγαλύτερο έπαθλο για τη Microsoft µπορεί να είναι στην αναζήτηση. Το περιοδικό τεχνολογίας The Information ανέφερε πρόσφατα ότι η Microsoft σχεδιάζει να ενσωµατώσει το ChatGPT στο Bing, επιτρέποντάς του πιθανώς να επιστρέφει απλές, συνοπτικές απαντήσεις σε ερωτήµατα και να αφήνει τους ανθρώπους να εµβαθύνουν µέσω του διαλόγου µε αυτό το chatbot, αντί για µια λίστα συνδέσµων. Η Google κυριαρχεί επί του παρόντος στην αγορά αναζήτησης, µε µερίδιο αγοράς µεγαλύτερο από 90% παγκοσµίως. Το Bing κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, αλλά τόσο πίσω, που θα µπορούσε να βρίσκεται σε διαφορετικό Γαλαξία, µε µερίδιο περίπου 3%. Τους πρώτους εννέα µήνες του 2022 η αναζήτηση απέφερε έσοδα 120 δισεκατοµµυρίων δολαρίων για την Google. Συνολικά, αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των χρηµάτων που παράγει. Το ChatGPT µπορεί να προσφέρει στη Microsoft τη µοναδική πραγµατική ευκαιρία που είχε ποτέ να εκθρονίσει την Google από αυτό το βάθρο. (Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του The Information.)

Και σύµφωνα µε τα πρότυπα της Microsoft, αυτά τα πλεονεκτήµατα έρχονται φθηνά. Η συνολική επένδυση των 13 δισεκατοµµυρίων δολαρίων είναι ένα µεγάλο ποσό, αλλά είναι µόνο το 15% των 85 δισεκατοµµυρίων δολαρίων σε κέρδη προ φόρων που δηµοσίευσε τους τελευταίους 12 µήνες − µια σχετική ευκαιρία για βραχυπρόθεσµο έλεγχο µιας τεχνολογίας που αλλάζει το κυρίαρχο παράδειγµα. Από την πλευρά τους, η OpenAI και ο Altman κινδυνεύουν να πληρώσουν διαφορετικό τίµηµα: την πιθανότητα οι προτεραιότητες της Microsoft να παραγκωνίσουν τις δικές τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ευρύτερη αποστολή τους και αποξενώνοντας τους επιστήµονες που τροφοδότησαν τις επιτυχίες της.

Ένα βράδυ Ιουλίου του 2015, ο Altman, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της διάσηµης startup incubator Y Combinator, παρέθεσε ένα δείπνο στο Rosewood Sand Hill, ένα πολυτελές ξενοδοχείο σε στιλ ράντσου που βρίσκεται στην καρδιά της βιοµηχανίας κεφαλαίων επιχειρηµατικών συµµετοχών της κοιλάδας στο Menlo Park. Ο Elon Musk ήταν εκεί. Το ίδιο και ο Brockman, τότε 26 ετών, που εγκατέλειψε το MIT και είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής τεχνολογίας στη startup Stripe για την επεξεργασία πληρωµών. Μερικοί από τους παρευρισκόµενους ήταν έµπειροι ερευνητές. Μερικοί δεν είχαν σχεδόν καθόλου εµπειρία πάνω στη µηχανική εκµάθηση. Αλλά όλοι τους ήταν πεπεισµένοι ότι η Τεχνητή Γενική Νοηµοσύνη (AGI) ήταν εφικτή. Και ήταν ανήσυχοι.

Η Google µόλις είχε αποκτήσει αυτό που για τους Altman, Musk και άλλους ειδικούς της τεχνολογίας έµοιαζε µε το φαβορί για να αναπτύξει πρώτη την AGI: τη νεοφυή εταιρεία νευρωνικών δικτύων DeepMind µε έδρα το Λονδίνο. Εάν η DeepMind πετύχαινε, η Google µπορεί να µονοπωλούσε την παντοδύναµη τεχνολογία. Ο σκοπός του δείπνου στο Rosewood ήταν να συζητηθεί η δηµιουργία ενός ανταγωνιστικού εργαστηρίου για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συµβεί.

Το νέο εργαστήριο είχε ως στόχο να είναι ό,τι δεν ήταν η DeepMind και η Google. Θα λειτουργούσε ως µη κερδοσκοπικός οργανισµός, αφιερωµένος στον εκδηµοκρατισµό των οφελών από την προηγµένη τεχνητή νοηµοσύνη. Υποσχόταν να δηµοσιεύει την έρευνά του και το σύνολο της τεχνολογίας ανοιχτού κώδικα, µια δέσµευση για διαφάνεια που κατοχυρώνεται στο ίδιο του όνοµά της: OpenAI. Το εργαστήριο συγκέντρωσε έναν εντυπωσιακό κατάλογο δωρητών: όχι µόνο ο Musk, αλλά και οι συνάδελφοί του στο PayPal, Thiel και Hoffman· Altman και Brockman· η συνιδρύτρια της Y Combinator, Jessica Livingston· το YC Research, ένα ίδρυµα που είχε ιδρύσει ο Altman· η ινδική εταιρεία εξωτερικής ανάθεσης πληροφορικής Infosys· και η Amazon Web Services. Μαζί, οι ιδρυτικοί δωρητές δεσµεύτηκαν να δώσουν 1 δισεκατοµµύριο δολάρια στο ιδεαλιστικό νέο εγχείρηµα (αν και, σύµφωνα µε φορολογικά αρχεία, ο µη κερδοσκοπικός οργανισµός έλαβε µόνον ένα κλάσµα της δέσµευσης αυτής).

Αλλά η εκπαίδευση των γιγαντιαίων νευρωνικών δικτύων αποδείχθηκε γρήγορα ακριβή, µε το κόστος υπολογιστών να φτάνει τα δεκάδες εκατοµµύρια δολάρια. Μετά από µερικά χρόνια, ο Altman και άλλοι στην OpenAI κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι για να ανταγωνιστεί την Google, τη Meta και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες, το εργαστήριο δεν θα µπορούσε να συνεχίσει ως µη κερδοσκοπικός οργανισµός. «Το χρηµατικό ποσό που χρειαζόµασταν για να πετύχουµε στην αποστολή είναι πολύ πιο γιγαντιαίο από ό,τι πίστευα αρχικά» είπε ο Altman στο περιοδικό Wired το 2019.

The OpenAI Who’s Who

H OpenAI έχει όλα τα αστέρια του χώρου της τεχνολογίας µεταξύ των αρχικών επενδυτών της και στο διοικητικό συµβούλιο του µη κερδοσκοπικού ιδρύµατός της.

Ο καταστατικός χάρτης της OpenAI δίνει σε αυτό το συµβούλιο τον απόλυτο έλεγχο της πνευµατικής της ιδιοκτησίας. Μερικά βασικά µέλη:

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

REID HOFFMAN: Ο συνιδρυτής των PayPal και LinkedIn είναι συνεργάτης της εταιρείας κεφαλαίων επιχειρηµατικών συµµετοχών Greylock Partners. Ως ένας από τους πρώτους δωρητές της OpenAI, το φιλανθρωπικό του ίδρυµα χρηµατοδότησε και το κερδοσκοπικό κοµµάτι
της εταιρείας.

TASHA MCCAULEY: Επιχειρηµατίας στον χώρο της εικονικής πραγµατικότητας, η McCauley είναι υποστηρίκτρια του Αποτελεσµατικού Αλτρουισµού, του φιλοσοφικού κινήµατος που έχει ως µία από τις ανησυχίες του τους κινδύνους της τεχνητής νοηµοσύνης.

ADAM D’ANGELO: Παλαιό στέλεχος του Facebook (ήταν επικεφαλής τεχνολογίας κατά τη διάρκεια ορισµένων από τα χρόνια της ακµής του στα τέλη της δεκαετίας του 2000), ο D’Angelo συνίδρυσε τη διαδικτυακή υπηρεσία απαντήσεων ερωτήσεων Quora.

SHIVON ZILIS: Η Zilis είναι διευθύντρια έργου στην εταιρεία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή του Elon Musk Neuralink (η οποία σε ένα σηµείο στεγαζόταν στο ίδιο κτίριο µαζί µε την OpenAI). Ο Musk φέρεται να είναι ο πατέρας των διδύµων της Zilis.

 

Η δηµιουργία ενός κερδοσκοπικού βραχίονα επέτρεψε στην OpenAI να συγκεντρώσει κεφάλαια. Αλλά η OpenAI δηµιούργησε µια ασυνήθιστη δοµή που περιόριζε τις αποδόσεις των επενδυτών. Και το µη κερδοσκοπικό συµβούλιο της OpenAI, το οποίο είναι γεµάτο µε πρωτοκλασάτα ονόµατα της Silicon Valley, θα διατηρούσε τον έλεγχο της πνευµατικής ιδιοκτησίας της OpenAI. Ένα πρωτοκλασάτο όνοµα που δεν έµεινε για πολύ ήταν ο Musk: Το 2018, αποχώρησε από το διοικητικό συµβούλιο, επικαλούµενος τις απαιτήσεις λειτουργίας της SpaceX και, το πιο σηµαντικό, της Tesla.

Εκείνη την εποχή, ο διευθύνων σύµβουλος της Microsoft, Satya Nadella, ήθελε απεγνωσµένα να αποδείξει ότι η εταιρεία του, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους της στην τεχνητή νοηµοσύνη, µπορούσε να αποτελέσει την αιχµή της τεχνολογίας. Η εταιρεία είχε προσπαθήσει και απέτυχε να προσλάβει ένα µεγάλο όνοµα επιστήµονα πάνω στην τεχνητή νοηµοσύνη. Δηµιουργούσε επίσης ένα τεράστιο, ακριβό σύµπλεγµα εξειδικευµένων τσιπ για να προωθήσει τις δικές της προσπάθειες σε γλωσσικά µοντέλα. Ήταν ακριβώς το είδος της υπερυπολογιστικής ισχύος που χρειαζόταν η OpenAI. Από την πλευρά της, η OpenAI διέπρεπε στην παραγωγή ενός εντυπωσιακού demo που ο Nadella ήθελε να παρουσιάσει στους ειδικούς της Microsoft. Ο Altman πλησίασε τον Nadella για µια συµφωνία, πετώντας στο Σιάτλ αρκετές φορές για να του δείξει τα µοντέλα της OpenAI. Ο Nadella υπέγραψε, τελικά, ένα σύµφωνο, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2019, για να γίνει η Microsoft «προτιµώµενος συνεργάτης» της OpenAI για την εµπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας της, παράλληλα µε µια επένδυση ενός δισεκατοµµυρίου δολαρίων στην εταιρεία.

Ενώ ο Altman συµµετείχε στην OpenAI από την ίδρυσή της, δεν έγινε διευθύνων σύµβουλος µέχρι τον Μάιο του 2019, λίγο µετά τη µετατροπή της σε κερδοσκοπική επιχείρηση. Αλλά η πορεία της από ερευνητικό εργαστήριο σε φαινόµενο των πολλών δισεκατοµµυρίων δολαρίων αντικατοπτρίζει τη µοναδική δεινότητα του Altman στη συγκέντρωση κεφαλαίων και την εστίαση στο προϊόν, καθώς και την ένταση µεταξύ αυτών των εµπορικών ενστίκτων και της δέσµευσής του σε µεγάλα, επιστηµονικά ιδεώδη.

Ο ηγέτης της OpenAI είναι κατά κάποιον τρόπο µια καρικατούρα της Silicon Valley: νεανικός, άνδρας και χλοµός· έντονος· µιλάει άπταιστα τη «γλώσσα των σπασίκλων»· έχει εµµονή µε τη µεγιστοποίηση της αποτελεσµατικότητας και της παραγωγικότητας· είναι ένας εργασιοµανής, αφοσιωµένος στην «αλλαγή του κόσµου».

Ο Altman εγκατέλειψε ένα πρόγραµµα σπουδών πληροφορικής στο Πανεπιστήµιο Στάνφορντ για να ιδρύσει τη Loopt, µια εταιρεία µέσων κοινωνικής δικτύωσης, η εφαρµογή της οποίας έλεγε πού βρίσκονταν οι φίλοι σας. Η εταιρεία µπήκε στην πρώτη παρτίδα startups του Y Combinator το 2005. Η Loopt απέτυχε να απογειωθεί, αλλά τα χρήµατα που κέρδισε ο Altman όταν πουλήθηκε τον βοήθησαν να µπει στον χώρο των κεφαλαίων επιχειρηµατικών συµµετοχών. Ξεκίνησε τη δική του µικρή εταιρεία κεφαλαίων επιχειρηµατικών συµµετοχών µε το όνοµα Hydrazine Capital που συγκέντρωσε περίπου 21 εκατοµµύρια δολάρια, συµπεριλαµβανοµένων των χρηµάτων από τον Thiel. Στη συνέχεια, ο Paul Graham και ο Livingston, οι συνιδρυτές του Y Combinator, τον έχρισαν διάδοχο του Graham που διευθύνει την ίδια την YC.

Ο Altman είναι επιχειρηµατίας, όχι επιστήµονας ή ερευνητής, και είναι γνωστός ότι είναι ασυνήθιστα ικανός στην άντληση κεφαλαίων. Πεπεισµένος ότι τα σπουδαία πράγµατα προέρχονται από τη σύζευξη τεράστιων φιλοδοξιών και ακλόνητης αυτοπεποίθησης, έχει πει ότι θέλει να παραγάγει οικονοµική αξία τρισεκατοµµυρίων δολαρίων µέσω των λεγόµενων έργων βαθιάς τεχνολογίας, σε τοµείς όπως η πυρηνική σύντηξη και ο κβαντικός υπολογισµός, όπου οι δυσκολίες είναι µεγάλες αλλά οι αποδόσεις δυνητικά τεράστιες. «Ο Sam πίστευε ότι ήταν ο καλύτερος σε ό,τι αναλάµβανε» λέει ο Mark Jacobstein, βετεράνος επενδυτής τεχνολογίας και σύµβουλος startup που συνεργάστηκε µε τον Altman στη Loopt. «Είµαι σίγουρος ότι πίστευε ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης του πινγκ πονγκ στο γραφείο µέχρι που αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος».

ΑΡΧΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

VINOD KHOSLA: Ο συνιδρυτής της Sun Microsystems ήταν ακόµα ένας από τους αρχικούς επενδυτές στον κερδοσκοπικό βραχίονα της OpenAI. Πιστεύει ότι η τεχνητή νοηµοσύνη θα αλλάξει ριζικά την αξία της ανθρώπινης τεχνογνωσίας σε πολλά επαγγέλµατα, συµπεριλαµβανοµένης της Ιατρικής.

ΑΡΧΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ

ELON MUSK: Ο διευθύνων σύµβουλος της SpaceX και της Tesla ήταν ένας από τους µεγαλύτερους δωρητές της OpenAI. Αποχώρησε το 2018, λέγοντας ότι αντιµετώπιζε συγκρούσεις συµφερόντων καθώς η Tesla ανέπτυσσε το δικό της προηγµένο σύστηµα AI.

Σύµφωνα µε αρκετά νυν και πρώην στελέχη της OpenAI, οι προτεραιότητες της startup άρχισαν να αλλάζουν καθώς ο Altman ανέλαβε τα ηνία. Μια κάποτε ευρεία ερευνητική ατζέντα συρρικνώθηκε για να επικεντρωθεί κυρίως στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας. Οι Sutskever και Altman έχουν υπερασπιστεί αυτήν τη στροφή ως µεγιστοποίηση της προσπάθειας στους ερευνητικούς τοµείς που επί του παρόντος φαίνεται να προσφέρουν την πιο ελπιδοφόρα πορεία προς την AGI. Ωστόσο, ορισµένοι πρώην υπάλληλοι λένε ότι η εσωτερική πίεση για εστίαση στα LLM αυξήθηκε σηµαντικά µετά την αρχική επένδυση της Microsoft, εν µέρει επειδή αυτά τα µοντέλα είχαν άµεσες εµπορικές εφαρµογές.

Έχοντας ιδρυθεί για να είναι απαλλαγµένη από εταιρική επιρροή, κάποιοι παραπονέθηκαν ότι η OpenAI έγινε γρήγορα εργαλείο για µια γιγαντιαία εταιρεία τεχνολογίας. «Εστιάζαµε πλέον περισσότερο στο πώς µπορούµε να δηµιουργήσουµε προϊόντα, αντί να προσπαθούµε να απαντήσουµε στα πιο ενδιαφέροντα ερωτήµατα» είπε ένας πρώην υπάλληλος.

Ως παράδειγµα, ο πρώην υπάλληλος ανέφερε τον τρόπο µε τον οποίο η OpenAI αντέστρεψε γρήγορα την απόφαση να περιορίσει την πρόσβαση στο DALL-E 2 λόγω φόβων κακής χρήσης µόλις η Midjourney και η Stability AI έκαναν το ντεµπούτο τους σε ανταγωνιστικά προϊόντα. (Η OpenAI λέει ότι επέτρεψε την ευρύτερη χρήση του DALL-E 2 µόνο αφού οι προσεκτικές δοκιµές ενέπνευσαν εµπιστοσύνη στα συστήµατα ασφαλείας της.) Σύµφωνα µε ορισµένους πρώην υπαλλήλους, αυτές οι στρατηγικές και πολιτισµικές αλλαγές έπαιξαν ρόλο στην απόφαση δώδεκα ερευνητών της OpenAI και λοιπού προσωπικού να έρθουν σε ρήξη µε την εταιρεία το 2021 και να δηµιουργήσουν το δικό τους ερευνητικό εργαστήριο µε το όνοµα Anthropic.

Η OpenAI γινόταν επίσης πολύ λιγότερο ανοιχτή. Είχε ήδη αρχίσει να αποσύρεται από τη δέσµευση να δηµοσιεύσει όλη την έρευνά της και τον κώδικά της, επικαλούµενη ανησυχίες ότι η τεχνολογία της θα µπορούσε τύχει κατάχρησης. Όµως, σύµφωνα µε πρώην εργαζόµενους, έπαιξε ρόλο και η εµπορική λογική. Διαθέτοντας τα προηγµένα µοντέλα της µόνο µέσω API, η OpenAI προστάτευε την πνευµατική ιδιοκτησία και τις ροές εσόδων της. «Υπήρξε πολλή κουβέντα για την «ασφάλεια της τεχνητής νοηµοσύνης» µεταξύ των Altman και Brockman, αλλά αυτό συχνά φαινόταν σαν ένα φύλλο συκής για επιχειρηµατικές ανησυχίες, ενώ οι πραγµατικές, εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια της τεχνητής νοηµοσύνης παραµερίστηκαν», λέει ένας άλλος πρώην υπάλληλος της OpenAI.

Η OpenAI λέει ότι συνεχίζει να δηµοσιεύει µεγάλο κοµµάτι από τις έρευνές της από άλλα εργαστήρια. Και υπερασπίζεται τη στροφή της. «Δεν µπορείς να φτιάξεις AGI µένοντας απλώς εργαστήριο» λέει η Murati, επικεφαλής τεχνολογίας. Η κυκλοφορία προϊόντων, λέει, είναι ο µόνος τρόπος για να ανακαλύψεις πώς οι άνθρωποι θέλουν να χρησιµοποιούν και να κάνουν κακή χρήση της τεχνολογίας. Η OpenAI δεν είχε ιδέα ότι µια από τις πιο δηµοφιλείς εφαρµογές του GPT-3 θα ήταν η σύνταξη κώδικα λογισµικού µέχρι να δουν ανθρώπους να κωδικοποιούν µε αυτό, λέει. Οµοίως, ο µεγαλύτερος φόβος της OpenAI ήταν ότι οι άνθρωποι θα χρησιµοποιούσαν το GPT-3 για να τροφοδοτήσουν πολιτική παραπληροφόρηση. Αλλά αυτός ο φόβος αποδείχθηκε αβάσιµος. Αντίθετα, λέει, η πιο διαδεδοµένη κακόβουλη χρήση ήταν κάποιοι που πόσταραν spam µηνύµατα. Τέλος, η Murati λέει ότι η OpenAI θέλει να διαθέσει την τεχνολογία της στον κόσµο για να «ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο-σοκ στην κοινωνία που µπορεί να έχει η πραγµατικά ισχυρή τεχνολογία». Η κοινωνική αναστάτωση από την προηγµένη τεχνητή νοηµοσύνη θα είναι χειρότερη, υποστηρίζει, αν δεν δοθεί στους ανθρώπους µια πρόγευση για το τι µπορεί να συµβεί το µέλλον.

Ο Sutskever παραδέχεται ότι η σχέση της OpenAI µε τη Microsoft καλλιέργησε µια νέα «προσδοκία ότι πρέπει να φτιάξουµε κάποιο προϊόν από την τεχνολογία µας», αλλά επιµένει ότι ο πυρήνας της κουλτούρας της OpenAI δεν έχει αλλάξει. Η πρόσβαση στα κέντρα δεδοµένων της Microsoft, λέει, ήταν κρίσιµη για την πρόοδο της OpenAI. Ο Brockman υποστηρίζει επίσης ότι η συνεργασία επέτρεψε στην OpenAI να παράγει έσοδα ενώ παραµένει λιγότερο εµπορικά εστιασµένη από ό,τι θα έπρεπε υπό διαφορετικές συνθήκες. «Η πρόσληψη χιλιάδων πωλητών είναι κάτι που µπορεί να αλλάξει πραγµατικά αυτό που είναι αυτή η εταιρεία και είναι πραγµατικά εκπληκτικό να έχεις έναν συνεργάτη που το έχει ήδη κάνει» λέει.

Ο Sutskever αρνείται την κριτική ότι η OpenAI έχει υποεκτιµήσει την ασφάλεια: «Θα έλεγα ότι ισχύει το αντίθετο». Πριν από τη διάσπαση µε την Anthropic, η ασφάλεια της τεχνητής νοηµοσύνης ήταν «ανατεθειµένη σε µια οµάδα», αλλά τώρα είναι ευθύνη κάθε οµάδας, λέει ο Sutskever. «Τα πρότυπα για την ασφάλεια αυξάνονται συνεχώς. Ο όγκος των εργασιών για την ασφάλεια που κάνουµε συνεχώς αυξάνεται».

Οι επικριτές, ωστόσο, λένε ότι η προσανατολισµένη στα προϊόντα προσέγγιση της OpenAI στην προηγµένη τεχνητή νοηµοσύνη είναι ανεύθυνη, ισοδύναµη µε το να δίνουµε στους ανθρώπους γεµάτα όπλα µε το σκεπτικό ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθοριστεί εάν πραγµατικά θα πυροβολήσουν ο ένας τον άλλον.

«Νοµίζω πως στην καλύτερη περίπτωση η τεχνητή νοηµοσύνη θα είναι τόσο απίστευτα καλή, που θα ακούγεσαι σαν τρελός όταν µιλάς γι’ αυτη. Νοµίζω, το χειρότερο ενδεχόµενο θα σηµαίνει το πέσιµο της αυλαίας για όλους µας». Sam Altman, συνιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της ΟpenΑΙ, µιλώντας σε µια εκδήλωση επιχειρηµατικών συµµετοχών στο Σαν Φρανσίσκο στις 12 Ιανουαρίου.

Ο Gary Marcus, οµότιµος καθηγητής γνωσιακής επιστήµης στο Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι η γενετική τεχνητή νοηµοσύνη αποτελεί «πραγµατική και επικείµενη απειλή για τον ιστό της κοινωνίας». Μειώνοντας σχεδόν στο µηδέν το κόστος παραγωγής ψευδών πληροφοριών, συστήµατα όπως το GPT-3 και το ChatGPT είναι πιθανό να εξαπολύσουν ένα «παλιρροϊκό κύµα» παραπληροφόρησης, λέει. Ο Marcus λέει ότι έχουµε δει ήδη τα πρώτα θύµατα. Το Stack Overflow, ένας ιστότοπος όπου οι προγραµµατιστές θέτουν και απαντούν σε ερωτήσεις προγραµµατισµού, αναγκάστηκε να απαγορεύσει στους χρήστες να υποβάλλουν απαντήσεις που δηµιουργήθηκαν από το ChatGPT, επειδή ο ιστότοπος κατακλυζόταν από απαντήσεις που φαίνονταν εύλογες αλλά ήταν λανθασµένες. Ο ιστότοπος τεχνολογικών ειδήσεων CNET, εν τω µεταξύ, άρχισε να χρησιµοποιεί το ChatGPT για τη δηµιουργία ειδήσεων, µόνο για να διαπιστώσει ότι πολλά άρθρα αργότερα έπρεπε να διορθωθούν λόγω ανακριβειών.

Για άλλους, ο πραγµατικός κίνδυνος είναι το ChatGPT που γράφει ακριβή κώδικα. Η Maya Horowitz, αντιπρόεδρος έρευνας στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point, λέει ότι η οµάδα της κατάφερε να πείσει το ChatGPT να συνθέσει κάθε φάση µιας κυβερνοεπίθεσης, από τη δηµιουργία ενός πειστικού ηλεκτρονικού «ψαρέµατος» έως τη σύνταξη κακόβουλου κώδικα έως την αποφυγή κοινών ελέγχων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το ChatGPT θα µπορούσε να επιτρέψει σε άτοµα µε µηδενικές δεξιότητες προγραµµατισµού να γίνουν εγκληµατίες στον κυβερνοχώρο, προειδοποιεί: «Ο φόβος µου είναι ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερες επιθέσεις». Η Murati της OpenAI λέει ότι η εταιρεία συµµερίζεται αυτήν την ανησυχία και ερευνά τρόπους για να «προσαρµόσει» τα µοντέλα της τεχνητής νοηµοσύνης ώστε να µη γράφουν κακόβουλο λογισµικό – αλλά δεν υπάρχει εύκολη λύση.

Αµέτρητοι εκπαιδευτικοί έχουν αποδοκιµάσει την ευκολία µε την οποία οι µαθητές µπορούν να χρησιµοποιήσουν το ChatGPT για να εξαπατήσουν. Σχολικές περιοχές στη Νέα Υόρκη, τη Βαλτιµόρη και το Λος Άντζελες απέκλεισαν όλα τα σχολικά δίκτυα από την πρόσβαση στο chatbot και ορισµένα πανεπιστήµια στην Αυστραλία δήλωσαν ότι θα επαναφέρουν µόνο επιτηρούµενες, γραπτές εξετάσεις για την αξιολόγηση των µαθητών. (Η OpenAI εργάζεται σε µεθόδους για να διευκολύνει τον εντοπισµό του κειµένου που δηµιουργείται από τεχνητής νοηµοσύνης, συµπεριλαµβανοµένης της πιθανής προσθήκης ενός ψηφιακού «υδατογραφήµατος» στο αποτέλεσµα που παράγει το ChatGPT.)

Υπάρχουν επίσης ηθικές ανησυχίες σχετικά µε τον τρόπο µε τον οποίο το ChatGPT δηµιουργήθηκε το 2022. Ως µέρος αυτής της διαδικασίας, η OpenAI προσέλαβε µια εταιρεία επισήµανσης δεδοµένων που χρησιµοποίησε χαµηλόµισθους εργάτες στην Κένυα για να εντοπίσει αποσπάσµατα που περιελάµβαναν τοξική γλώσσα και σεξουαλικό και βίαιο περιεχόµενο, σύµφωνα µε µια έρευνα του Time. Μερικοί από αυτούς τους εργαζόµενους ανέφεραν προβλήµατα ψυχικής υγείας. Η OpenAI είπε στο Time ότι η επισήµανση των δεδοµένων ήταν «ένα απαραίτητο βήµα για την ελαχιστοποίηση της ποσότητας βίαιου και σεξουαλικού περιεχοµένου που περιλαµβάνεται στα δεδοµένα εκπαίδευσης και για τη δηµιουργία εργαλείων που µπορούν να ανιχνεύσουν επιβλαβές περιεχόµενο».

Η ελεύθερη διάθεση του ChatGPT επέτρεψε στην OpenAI να συγκεντρώσει σχόλια για να βοηθήσει στη βελτίωση µελλοντικών εκδόσεων. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η OpenAI θα διατηρήσει την κυριαρχία της στην γλωσσική τεχνητή νοηµοσύνη. «Ιστορικά, αυτό που έχουµε την τάση να βλέπουµε µε αυτούς τους αλγόριθµους πολύ γενικής χρήσης είναι ότι δεν είναι επαρκώς υπερασπίσιµοι για να επιτρέψουν σε µία συγκεκριµένη εταιρεία να ιδιοποιηθεί όλες τις γενικές χρήσεις» λέει ο Marc Warner, ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας ΤΝ Faculty µε έδρα το Λονδίνο. Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και εικόνας, για παράδειγµα, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google και η Nvidia, αλλά τώρα είναι πανταχού παρούσα.

Τα δικαστήρια και οι ρυθµιστικές αρχές θα µπορούσαν επίσης να επέµβουν στις βάσεις δεδοµένων από τις οποίες εξαρτάται η γενετική τεχνητή νοηµοσύνη. Μια οµαδική αγωγή 9 δισεκατοµµυρίων δολαρίων που κατατέθηκε στο οµοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια έχει βαθιές επιπτώσεις στον τοµέα. Οι ενάγοντες της υπόθεσης κατηγορούν τη Microsoft και την OpenAI ότι απέτυχαν να πιστώσουν ή να αποζηµιώσουν τους προγραµµατιστές για τη χρήση του κώδικά τους για την εκπαίδευση της εφαρµογής βοήθειας προγραµµατισµού Copilot του GitHub, κατά παράβαση των όρων ανοιχτής άδειας χρήσης. Η Microsoft και η OpenAI αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Οι ειδικοί λένε ότι, εάν το δικαστήριο συµπαραταχθεί µε τους ενάγοντες, θα µπορούσε να εκτροχιάσει την άνθηση της γενετικής τεχνητής νοηµοσύνης: Τα περισσότερα µοντέλα παραγωγής εκπαιδεύονται από υλικό που έχει αφαιρεθεί από το διαδίκτυο χωρίς άδεια ή αποζηµίωση. Η ίδια δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί αυτούς τους ενάγοντες κατέθεσε πρόσφατα παρόµοια αγωγή κατά της Stability AI και της Midjourney, για χρήση τέχνης που προστατεύεται από πνευµατικά δικαιώµατα στα δεδοµένα εκπαίδευσής τους χωρίς άδεια. Το φωτογραφικό πρακτορείο Getty Images έχει καταθέσει τη δική του αγωγή για παραβίαση πνευµατικών δικαιωµάτων κατά της Stability AI. Ένα άλλο πρόβληµα θα µπορούσε να προκύψει εάν οι νοµοθέτες εγκρίνουν κανόνες που δίνουν στους δηµιουργούς το δικαίωµα να εξαιρεθούν από τη χρήση του περιεχοµένου τους για την εκπαίδευση της ΤΝ, όπως εξετάζουν ορισµένοι νοµοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτά τα συστήµατα προβλέπουν ακολουθίες λέξεων σε προτάσεις, όπως το autocomplete σε ενισχυµένη λειτουργία. Αλλά δεν έχουν στην πραγµατικότητα µηχανισµούς για να παρακολουθούν την αλήθεια αυτών που λένε». Gary Marcus, οµότιµος καθηγητής γνωσιακής επιστήµης, Πανεπιστηµιο Νέας Υόρκης

Οι ανταγωνιστές της OpenAI, εν τω µεταξύ, δεν µένουν άπρακτοι. Η προοπτική να χάσει την κυριαρχία της στην αναζήτηση έχει παρακινήσει τα στελέχη της Google να κηρύξουν «κόκκινο συναγερµό», σύµφωνα µε τους New York Times. Ο Sundar Pichai, διευθύνων σύµβουλος της Google, πραγµατοποίησε συναντήσεις για να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική τεχνητής νοηµοσύνης της εταιρείας και να καταρτίσει σχέδια για την κυκλοφορία 20 νέων προϊόντων µε δυνατότητα τεχνητής νοηµοσύνης, καθώς και την επίδειξη µιας διεπαφής συνοµιλίας για αναζήτηση εντός του έτους, ανέφερε η εφηµερίδα. Η Google έχει το δικό της ισχυρό chatbot, που ονοµάζεται LaMDA, αλλά διστάζει να ρισκάρει τη φήµη του σε περίπτωση κακής χρήσης του. Τώρα, η εταιρεία σχεδιάζει να «επανεξετάσει» την όρεξή της για ρίσκο υπό το πρίσµα του ChatGPT, ανέφεραν οι Times, επικαλούµενοι µια εσωτερική παρουσίαση της εταιρείας και ανώνυµα στελέχη. Η Google εργάζεται επίσης πάνω σε ένα σύστηµα δηµιουργίας εικόνας κειµένου για να ανταγωνιστεί το DALL-E της OpenAI και άλλους, ανέφερε η εφηµερίδα.

Φυσικά, δεν είναι ξεκάθαρο ότι τα chatbots θα είναι το µέλλον της αναζήτησης. Το ChatGPT συχνά επινοεί πληροφορίες — ένα φαινόµενο στην ΤΝ που οι ερευνητές αποκαλούν «ψευδαίσθηση». Δεν µπορεί να αναφέρει αξιόπιστα τις πηγές του ή να εµφανίσει εύκολα συνδέσµους. Η τρέχουσα έκδοση δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και εποµένως δεν µπορεί να παρέχει ενηµερωµένες πληροφορίες. Μερικοί, όπως ο Marcus, πιστεύουν ότι η ψευδαίσθηση και η προκατάληψη είναι θεµελιώδη προβλήµατα µε τα LLM που απαιτούν µια ριζική επανεξέταση του σχεδιασµού τους. «Αυτά τα συστήµατα προβλέπουν αλληλουχίες λέξεων σε προτάσεις, όπως η αυτόµατη συµπλήρωση σε ενισχυµένη λειτουργία», λέει. «Αλλά δεν έχουν στην πραγµατικότητα µηχανισµούς για να παρακολουθούν την αλήθεια αυτών που λένε, ή ακόµη και να επικυρώνουν εάν αυτά που λένε είναι συνεπή µε τα δικά τους δεδοµένα εκπαίδευσης».

Άλλοι, συµπεριλαµβανοµένων των επενδυτών της OpenAI Hoffman και Vinod Khosla, προβλέπουν ότι αυτά τα προβλήµατα θα λυθούν εντός ενός έτους. Η Murati είναι πιο επιφυλακτική. «Υπάρχουν κατευθύνσεις έρευνας που έχουµε ακολουθήσει µέχρι στιγµής για να αντιµετωπίσουµε την ακρίβεια των πραγµατικών στοιχείων και να αντιµετωπίσουµε την αξιοπιστία του µοντέλου και ούτω καθεξής. Και συνεχίζουµε να τις εφαρµόζουµε» λέει.

Στην πραγµατικότητα, η OpenAI έχει ήδη δηµοσιεύσει έρευνα σχετικά µε µια διαφορετική έκδοση του GPT, που ονοµάζεται WebGPT, που είχε τη δυνατότητα να απαντά σε ερωτήσεις ρωτώντας µια µηχανή αναζήτησης και στη συνέχεια συνοψίζοντας τις πληροφορίες που βρήκε, συµπεριλαµβανοµένων υποσηµειώσεων σε σχετικές πηγές. Ωστόσο, το WebGPT δεν ήταν τέλειο: Έτεινε να αποδέχεται την παραδοχή της ερώτησης ενός χρήστη και να αναζητά επιβεβαιωτικές πληροφορίες, ακόµη και όταν η παραδοχή ήταν ψευδής. Για παράδειγµα, όταν ρωτήθηκε αν η επιθυµία για κάτι θα µπορούσε να το κάνει να συµβεί, το WebGPT απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι µπορείς να κάνεις µια ευχή πραγµατικότητα µε τη δύναµη της σκέψης».

Τις σπάνιες περιπτώσεις που ο Altman αφήνει τον εαυτό του να µιλήσει δηµόσια, µπορεί να ακούγεται σαν να είναι εκτός πραγµατικότητας ο ίδιος. Ερωτηθείς στην εκδήλωση του San Francisco VC σχετικά µε το καλύτερο σενάριο για την τεχνητή νοηµοσύνη, λέει, «Νοµίζω ότι το καλύτερο ενδεχόµενο είναι τόσο καλό που είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς… Νοµίζω ότι το καλό ενδεχόµενο είναι τόσο απίστευτα καλό που ακούγεσαι σαν τρελός όταν µιλάς γι’ αυτό». Στη συνέχεια, επιστρέφει απότοµα στα δυστοπικά θέµατα στις ρίζες της OpenAI: «Νοµίζω ότι το χειρότερο ενδεχόµενο θα σηµαίνει το πέσιµο της αυλαίας για όλους µας».

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3/3 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: