Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα με τους θεσμούς

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα με τους θεσμούς
Greek Prime Minister Alexis Tsipras leaves the European Commission headquarters after a meeting with the European Commission, the International Monetary Fund (IMF), the European Central Bank (ECB) and the bloc's rescue fund in Brussels, Belgium June 24, 2015. Tsipras wrestled with creditors demanding changes to his proposed tax and reform plans on Wednesday in a last-minute race to clinch a deal to which euro zone finance ministers could agree. REUTERS/Yves Herman - RTR4YSR7

Το πρωί της Πέμπτης θα συνεχιστούν οι συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών στην έδρα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες με τις συζητήσεις να αναμένεται να συνεχιστούν την Πέμπτη το πρωί στις 10 ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα, από τις 7 το πρωί, θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Tαμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Μετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξε συμφωνία αλλά ούτε “ναυάγιο”. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης, στο κτίριο προσήλθε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα».

Αναφέρουν επίσης ότι «οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση» και προσθέτουν ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».