Χωρίς τέλος ο κατήφορος της τουρκικής λίρας

Χωρίς τέλος ο κατήφορος της τουρκικής λίρας
A change office staff shows Turkish lira on his hand on December 2, 2016 in Istanbul. Turks have over the past three months nervously watched the steady decline in value of the Turkish lira against the dollar, seeing it haemorrhage more than 10 percent in the past month alone. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρέθηκε το τουρκικό νόμισμα, παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρίσκεται την Τρίτη τουρκική λίρα, σημειώνοντας«βουτιά» 1,4% σε ημερήσια βάση και φτάνοντας στις 4,6484 λίρες ανά δολάριο, έπειτα από το νέο “χτύπημα” του οίκου Fitch στηντουρκική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε ότι το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας κινδυνεύει, εάν περιοριστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, που αναμένεται να ενισχύσουν τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά το ότι το πρωί το τουρκικό νόμισμα ήταν 0,8% πάνω έναντι του δολαρίου, το νόμισμα έχει ήδη χάσει 13% από την αρχή του μήνα.

Ακόμα και οι προσπάθειες ανάκαμψης με το πρωινό trading δεν επέφεραν κάποια αλλαγή, με την πιο πρόσφατη «κατάρρευση» να οδηγεί σε απώλειες 2,4% τις τελευταίες 24 ώρες.

Τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών σημειώνουν κέρδη σε σχέση με το πιο αδύναμο δολάριο, όπως για παράδειγμα το πέσο της Αργεντινής και το ρεάλ της Βραζιλίας. Επομένως, η λίρα αποτελεί εξαίρεση, σύμφωνα με τις Financial Times, με πτώση 13% από τις αρχές Μαΐου.

“Καμπανάκι”και από την S&P

Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Ο S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Τουρκίας ήδη χαμηλότερα από τους δύο άλλους μεγάλους οίκους (τον Moody’s και τον Fitch) στη βαθμίδα ΒΒ- μετά την υποβάθμιση αυτό τον μήνα, αλλά ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αναλυτές της για το αξιόχρεο χωρών, ο Φραν Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι μπορεί πιθανόν να δράσει πάλι, αν συνεχισθεί η τρέχουσα άτακτη υποχώρηση της αγοράς.

Ερωτηθείς, αν ο S&P θα επανεξέταζε τις “σταθερές προοπτικές” που είχε αποδώσει στο τουρκικό αξιόχρεο, όταν έκανε την υποτίμηση, εφόσον δεν υποχωρήσει η πίεση στην αγορά, ο Γκιλ απάντησε “πιθανόν”.

Φωτογραφία: AFP PHOTO / OZAN KOSE