Σταϊκούρας-Eurogroup: Σημαντική συλλογική επιτυχία η έγκριση των 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης

Σταϊκούρας-Eurogroup: Σημαντική συλλογική επιτυχία η έγκριση των 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάνει ανακοινώσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και των πληττόμενων από την πανδημία του κορονοϊού επαγγελματιών, Αθήνα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η έγκριση των 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι μια σημαντική συλλογική επιτυχία-Χαίρομαι που το ελληνικό σχέδιο είναι μεταξύ αυτών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup.

Την ικανοποίησή του που το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0») βρίσκεται μεταξύ των δώδεκα εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που αναμένεται να λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου, εξέφρασε σήμερα, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκόύρας.

«Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα, η Ευρώπη ανακάμπτει. Το NextGenerationEU θα βελτιώσει σημαντικά αυτήν την διαδικασία. Η έγκριση των 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι μια σημαντική συλλογική επιτυχία. Χαίρομαι που το ελληνικό σχέδιο είναι μεταξύ αυτών», δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ελληνικό σχέδιο είναι ένα «φιλόδοξο σχέδιο» που θα οδηγήσει σε υψηλή ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και θα προσθέσει στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα. «Τώρα, η επόμενη πρόκληση είναι η εφαρμογή. Η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή 68 μεταρρυθμίσεων και 106 επενδύσεων, που περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο. Θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε, τέλος ο υπουργός Οικονομικών.

Υπογραφές ΥΠΟΙΚ – EBRD για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η κα. Charlotte Ruhe, Διευθύνουσα Σύμβουλος Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης της EBRD (European Bank for Reconstruction & Development) υπέγραψαν το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding-MoU) μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της EBRD, το οποίο αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην διαχείριση από την EBRD δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Πρόκειται για τη 2η συμφωνία μετά την αντίστοιχη συμφωνία του Υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη διαχείριση, από την τελευταία, δανείων ύψους έως 5 δισ. ευρώ. Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί την ταχύτατη έναρξη του προγράμματος των δανειοδοτήσεων για την δημιουργία σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η υπογραφή αυτού του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding-MoU) μεταξύ της EBRD και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την διαχείριση από την EBRD δανείων του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια φιλόδοξη συνεργασία μεταξύ μας, με στόχο την προώθηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι νέες αυτές επενδύσεις θα διευκολύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και θα τη βοηθήσουν να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, καθώς θα υλοποιείται το Σχέδιο».