Χρ. Σταϊκούρας: Τα δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Τα δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάνει ανακοινώσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και των πληττόμενων από την πανδημία του κορονοϊού επαγγελματιών, Αθήνα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα δύο σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομία αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μία μέρα μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και την ανακοίνωση για την καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται περίπου στα 30 δισ. ευρώ και επαρκούν για επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα, εάν κι εφόσον απαιτηθεί. «H ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά αντέχουν, γιατί κάναμε μια νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου της χώρας ενισχύοντας το συστηματικά με επιτυχημένες εκδόσεις χρέους. Τα 7,5 δισ. ευρώ ως μέτρα στήριξης για τους πολίτες, πλέον έχουν γίνει τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ», σημείωσε.

Το βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, όπως είπε, η κατάσταση τείνει προς τη σταθερότητα. Κι υπάρχουν δύο θετικούς δείκτες που το υποστηρίζουν. Ο ένας είναι ότι ο τουρισμός, ο οποίος αναμένεται να πάει πολύ καλύτερα από το 2020 κι αυτό μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα.

Ο άλλος δείκτης είναι οι αυξημένες καταθέσεις, καθώς είναι τον τελευταίο χρόνο έχουμε 21 δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις. Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ αφορούν καταθέσεις των νοικοκυρών.

«Προσδοκούμε ένα μέρος αυτών να πέσει φέτος στην πραγματική οικονομία μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης, όταν αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και σταθεροποιηθεί η κατάσταση», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την άλλη το δυσμενές σενάριο είναι να λειτουργήσει η οικονομία με πειροριστικούς όρους για μεγαλύτερο  χρονικό διάστημα  από το αναμενόμενο. Σε αυτή την περίπτωση τα μέτρα θα μπορούσαν να επανέλθουν για ένα ακόμα χρονικό διάστημα, όπως είπε.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού με πόρους του ΕΣΠΑ. «Αν κι ένα πρόσθετο μέτρο για το τουρισμό δόθηκε χθες, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, προσπαθούμε να βρούμε πόρους ώστε να διευρύνουμε την γκάμα των δικαιούχων τέτοιων σχετικών προγραμμάτων (σ.σ. όπως της εστίασης)», δήλωσε  χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε την περαιτέρω οικονομική στήριξη κι άλλων κλάδων που έχουν μείνει κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είναι τα γυμναστήρια, υπογραμμίζοντας ότι «όλα εξαρτώνται από το συνδυασμό των μέτρων που λαμβάνουμε με τους διαθέσιμους πόρους που έχουμε κάθε φορά».

Σχετικά με την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 4.000 ευρώ, που ανακοινώθηκε χθες, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων για τον μήνα Απρίλιο, τόνισε ότι από το μέτρο αναμένεται να ενισχυθούν 100.000 επιχειρήσεις κι ελεύθεροι επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από τον κλάδο του λιανεμπορίου. «Είναι όλες οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές τον Απρίλιο, όπως τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι κλπ. Από αυτές, οι 10.800 είναι οι επιχειρήσεις στις τρεις περιφερειακές ενότητες που ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα την Παρασκευή».  Σύμφωνα με τον ίδιο, η πληρωμή θα γίνει  τον Μάιο ώστε το υπουργείο να έχει εικόνα για το πόσες μέρες θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι από την περασμένη Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν κατατεθεί ήδη 40.000 αιτήσεις και η πληρωμή της θα γίνει τέλος Απριλίου.

Για το μέτρο των παγίων δαπανών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η ένταση της ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου κατά 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, καθώς επίσης και ζημιές.