Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 5,48%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 5,48%
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν έντονα, μετά από τη συμπλήρωση πέντε πτωτικών συνεδριάσεων - αντίδραση που δεν κατόρθωσε να ακολουθήσει η εγχώρια αγορά.

Με ισχυρή πτώση 5,48% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, υποχωρώντας προς τα επίπεδα των 840 μονάδων, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές και μέσα σε κλίμα ανησυχίας που έχουν διαμορφώσει οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και ο κίνδυνος της ύφεσης.

Η επιθετική ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, για τον πληθωρισμό, και στη συνέχεια οι δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για την ανάγκη μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια προκειμένου να μπει φρένο στο πληθωριστικό ράλι, έχουν προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.

Το νέο άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 9,1%, ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ, θα είναι πιο επιθετική στις 75 μονάδες βάσης, αντί για 50 μονάδες όπως τον Ιούλιο.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν έντονα, μετά από τη συμπλήρωση πέντε πτωτικών συνεδριάσεων – αντίδραση που δεν κατόρθωσε να ακολουθήσει η εγχώρια αγορά.

Οι χρηματιστηριακές αγορές επηρεάζονται αρνητικά και από την εικόνα της αγοράς των ομολόγων, καθώς η διεθνής αγορά ομολόγων έχει εισέλθει σε «bear market», μετά από τέσσερις δεκαετίες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 844,78 μονάδες, έναντι 893,74 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας πτώση 5,48%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 5,44%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 5,98%, ενώ από τις αρχές του 2022 καταγράφει απώλειες 5,57%. Ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 4,38% και από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 10,37%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 7,70%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 5,88%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 344,687 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,937 εκατ. ευρώ, από 53,702 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 3,228 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 61,295 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι μειωμένη κατά 4,797 δισ. ευρώ.