Χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας

Χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας

Την απόφαση της EBRD να παράσχει χρηματοδότηση χαμηλού κόστους για επενδύσεις στην Ελλάδα χαιρετίζει η κυβέρνηση.

Η EBRD ενέκρινε την παροχή χρηματοδότησης χαμηλού κόστους, έως το τέλος του 2020 για την Ελλάδα. Τούτο δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Suma Chakrabarti, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η κυβέρνηση χαιρέτησε, δια στόματος του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, «European Bank for Reconstruction and Development» (EBRD), να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.

Όπως τονίζει ο κ.Σακελλαρίδης, προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.

Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η EBRD είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα με υψηλή φερεγγυότητα (triple-A), εκτεταμένη εμπειρία χρηματοδότησης διαδικασιών οικονομικής αναδιάρθρωσης και αποδεδειγμένη ικανότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πιστεύουμε, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων της EBRD στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στo πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προσκαλέσει τον Πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα, ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: news247.gr