Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς: Μέσα σε ένα 24ωρο ξέσπασαν 81 πυρκαγιές

Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς: Μέσα σε ένα 24ωρο ξέσπασαν 81 πυρκαγιές
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς (Α), μιλά δίπλα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Δ) και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο (δεν εικονίζεται), στην ευρεία κυβερνητική συσκεψη για την αντιμετώπιση του κύματος κάυσωνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής προστασίας, Αθήνα, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές στη χώρα πως εκδηλώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο.

«Στην Αττική σήμερα έχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως άλλωστε θα έχουμε και αύριο» είπε και πρόσθεσε πως η μέγιστη θερμοκρασία που άγγιξε τους 45 βαθμούς και συνθήκες υγρασίας κάτω από 10%. Παράλληλα, οι ριπές ανέμου υπολογίζονται στα 6 μποφόρ, μια σειρά από στοιχεία που συνέτειναν στην εξάπλωση της φωτιάς.

Επικίνδυνες οι διαστάσεις της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η πυρκαγιά έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις και τόνισε πως στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Την ίδια ώρα, το επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης προκειμένου να συντονίζει την επιχείριση.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων για την παροχή βοήθειας από τον στρατό στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως σε 315 περιπτώσεις χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.

Στην επιχείριση αυτή συμμετείχαν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και 3 διμοιρίες ΜΑΤ. Ο υφυπουργός σημείωσε πως ήδη κλιμάκιο της ΔΑΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως τρία είναι τα κύρια μέτωπα της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα παροχής ρεύματος στην Αττική. Όπως είπε, εκτός λειτουργίας τέθηκαν εξαιτίας της φωτιάς σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική με αποτέλεσμα να σημειωθούν διαταραχές τάσης.

Μεταφέρονται πολύτιμα αντικείμενα από το Τατόι

Παράλληλα, ο υφυπουργός ανέφερε πως σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει πραγματοποιηθεί προληπτική μεταφορά έργων μεγάλης αξίας από το κτήμα Τατοΐου.

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς απαρίθμησε τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από το πρωί της Τρίτης σε όλη τη χώρα, όπως στη Μεσσηνία και την Εύβοια, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες των αρχών προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί προληπτικά.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής

Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους, τόνισε ο υπουργούς Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ενημέρωση για την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργούς και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Φιλοξενία στους πυροπληκτους από τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας.

Σε κατάσταση ετοιμότητας το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας

Πιο συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε επιφυλακή:

  • Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο
  • Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής)
  • Το Νοσοκομείο Κηφισιάς «’Αγιοι Ανάργυροι»
  • Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
  • Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Δείτε ακόμα:

Η τρομακτική στιγμή των εκρήξεων την ώρα της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη (βίντεο)

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική αύριο σε όλη την επικράτεια – Ακραίος κίνδυνος για πυρκαγιά