Χρήστος Σταϊκούρας: Φόρος εισοδήματος σε οκτώ δόσεις, η πρώτη δόση από τον Ιούλιο

Χρήστος Σταϊκούρας: Φόρος εισοδήματος σε οκτώ δόσεις, η πρώτη δόση από τον Ιούλιο
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλά στην ολομέλεια της Βουλής , Πέμπτη 27 Μαΐου 2021. Πραγματοποιείται στην ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ αφενός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. και αφετέρου της Ελληνικό -Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις. Επίσης, αποφεύχθηκαν τα λουκέτα, έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε η ανεργία».

Ο υπουργός τόνισε ότι για τη στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, ποσό που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ, δηλαδή το τέταρτο υψηλότερο πακέτο παγκοσμίως. Όμως, αυτό είναι πια στο έλλειμμά μας που μετακυλείται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το 2ο με 3ο υψηλότερο στην Ευρώπη. Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρα μας παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, περιορίζεται η ρευστότητα και θα αυξηθούν τα επιτόκια, που σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμού. «Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους.»

Μέτρα ανάπτυξης και όχι λιτότητας

«Οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», επεσήμανε ο υπουργός. Όπως εξήγησε, η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει τον ερχόμενο Μάρτιο για να δοθεί επαρκής χρόνος τους φορολογούμενους και στους λογιστές.

Η πληρωμή όμως του φόρου εισοδήματος θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούλιο όπου θα καταβληθεί η πρώτη δόση. Δηλαδή όσοι επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου με οκτώ δόσεις, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Έτσι εγκαταλείπεται το σενάριο για παράλληλη πληρωμή του φόρου εισοδήματος μαζί με τον ΕΝΦΙΑ από τον ερχόμενο Μάρτιο

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σχετικά: «Έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον κο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών. Αυτό είναι ο στόχος και υπάρχει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους αυτούς τους φορείς έτσι ώστε να είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε συγχρονισμένοι».

Επίσης, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία δεκαετία. «Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», είπε.

Επίσης, θα υπάρχει «κόφτης» όπου προκύπτει υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Σχετικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, είπε ότι επιδιώκουν να ενσωματώσουν τον συμπληρωματικό φόρο μέσα στον κύριο φόρο.