Χρήστος Σταϊκούρας: Το προφίλ του νέου «τσάρου» της Οικονομίας και των υφυπουργών του

Χρήστος Σταϊκούρας: Το προφίλ του νέου «τσάρου» της Οικονομίας και των υφυπουργών του
Φωτογραφία αρχείου (27/9/2016) του νέου υπουργού Οικονομικών,Χρήστου Σταϊκούρα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πορεία του ανθρώπου που θα αναλάβει το δύσκολο έργο του χαρτοφυλακίου της εθνικής οικονομίας.

Το πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της οικονομίας αναλαμβάνει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με τις υποχρεώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα να είναι “καυτές”. Το ίδιο δύσκολο θα είναι και το έργο των υφυπουργών Απόστολου Βεσυρόπουλου, Θεόδωρου Σκυλακάκη και Γεώργιου Ζαββού.

Αναλυτικά τα βιογραφικά των νέων υπουργών:

Ο Χρήστος Σταϊκούρας γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 και του 2015. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ήταν Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ. Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2019 διετέλεσε Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (Κατεύθυνση Παραγωγής) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Management School, Imperial College of Science, Technology and Medicine, University of London) και Διδάκτωρ στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου (Department of Banking and Finance, Cass Business School, City University). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006-σήμερα). Την τελευταία δεκαετία έχει στελεχώσει θέσεις υψηλής ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000).

Υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία: Απόστολος Βεσυρόπουλος

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος γεννήθηκε το 1966 στη Βέροια. Είναι Οικονομολόγος, απόφοιτος του Τμήματος λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του A.Τ.Ε.Ι Λάρισας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, της Νομικής σχολής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Υπήρξε υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προσελήφθη μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ έχει εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας, Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης Ημαθίας με αρμοδιότητες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή. Εκλέγεται βουλευτής Ημαθίας από το 2012. Διετέλεσε Αν.Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας

Υφυπουργός αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014. Από το 2003 ως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων, με ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 Από το 2006 ως το 2009 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ στο υπουργείο Εξωτερικών, με ευθύνη τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Από το 2014 Πρόεδρος της Δράσης, που έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της για να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία. Έχει ιδρύσει 4 εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας (1994), της διαχείρισης κρίσεων (2000) και στο χώρο της αγροτικής παραγωγής (2014-2015). Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και διοίκηση επιχειρήσεων στην Αγγλία (MBA) και έχει λάβει διδακτορικό από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα : Γεώργιος Ζαββός

Ο Γιώργος Ζαββός γεννήθηκε στην Αθήνα. Με θητεία 30 χρόνων στις Βρυξέλλες ως Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διακρίνεται για την άριστη γνώση του στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Bruges. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και επισκέπτης καθηγητής στο Queen Mary. Το 1990 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Στη διάρκεια της θητείας του, ήταν εισηγητής για την Οδηγία για την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων, καθώς και για τον Δημοσιονομικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Κατά το διάστημα 1991-1993 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου. Υπήρξε ο πρώτος Πρεσβευτής και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβακία, ενώ αργότερα κατείχε τη θέση του Συμβούλου στη Γεν. Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση και το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που αφορούν στην ευρωπαϊκή τραπεζική πολιτική και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, ενώ έχει εκδώσει και 2 βιβλία. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει τιμηθεί με τον Διπλό Σταυρό της Δημοκρατίας της Σλοβακίας.