Χτύπημα 140 δισ. δολαρίων στον Τζακ Μα και την Ant Group

Χτύπημα 140 δισ. δολαρίων στον Τζακ Μα και την Ant Group
This aerial photo shows the logo of China's pioneering digital payments firm Alipay on the office block of its parent company Ant Group in Shanghai on November 4, 2020. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) Photo: AFP
Η απόφαση των κινεζικών αρχών να μπλοκάρουν την είσοδο της εταιρεία στο Χρηματιστήριο αναμένεται να «ματώσει» τον Κινέζο μεγιστάνα.

Η απόφαση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών να μπλοκάρουν την εισαγωγή της Ant Group του Τζακ Μα στο χρηματιστήριο, θα μπορούσε να μειώσει την αξία του κινεζικού κολοσσού της fintech έως και 140 δισ. δολάρια σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις αναλυτών που επικαλείται το Bloomberg.

Σε σημείωμά της η Morningstar επισημαίνει ότι τα νέα ρυθμιστικά εμπόδια θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Ant να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια για να στηρίξει τις χορηγήσεις δανείων, αλλά και να ζητήσει νέες άδειες για να μπορεί να λειτουργήσει σε ολόκληρη την Κίνα. Τα νέα αυτά δεδομένα θα μπορούσαν να μειώσουν, όπως προειδοποιεί, την αποτίμησή της στο μισό.

Σήμερα η αξία της Ant υπολογίζεται στα 280 δισ. δολάρια. Εάν συρρικνωθεί στα 140 δισ. δολάρια, θα είναι μικρότερη ακόμη και από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια όταν άντλησε κεφάλαια από ορισμένα από τα μεγαλύτερα funds του πλανήτη, μεταξύ των οποίων τα  Warburg Pincus, Silver Lake Management, Temasek Holdings.

To Πεκίνο αιφνιδίασε τον Τζακ Μα και τις αγορές βάζοντας φρένο στη διπλή εισαγωγή της εταιρείας στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονκγ Κονγκ. Ο Μα, άλλοτε σύμβολο των δυνατοτήτων της Κίνας και της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου της, θεωρήθηκε ξαφνικά απειλή από το καθεστώς, που έβλεπε την αυτοκρατορία του να γιγαντώνεται, αλλά και τον ίδιο να διατυπώνει δημόσια κριτική για τα κακώς κείμενα στη χώρα του. Μερίδα αναλυτών πάντως επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο ο Μα, ιδρυτής του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, που ανησυχεί τις κινεζικές αρχές, αλλά ευρύτερα η ταχύτατη ανάπτυξη των online πιστωτικών οργανισμών.