CIA: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διέταξε τη δολοφονία Κασόγκι

CIA: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διέταξε τη δολοφονία Κασόγκι
epa06044618 A handout photo made available by the Saudi Press Agency (SPA) shows Crown Prince of Saudi Arabia Prince Mohammad bin Salman al-Saud (R) receiving President of the Republic of Sudan Omar al-Bashir (not pictured) in Mecca, Saudi Arabia, 22 June 2017. EPA/SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύ σοβαρές κατηγορίες κατά του διαδόχου του θρόνου αναμεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η CIA  έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν αυτός που διέταξε τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε η εφημερίδα «The Washington Post» την Παρασκευή, κάτι διαμετρικά αντίθετο προς τους ισχυρισμούς των αρχών του βασιλείου, κατά τους οποίους ο διάδοχος του θρόνου δεν είχε καμία ανάμιξη στην υπόθεση.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν «μεγάλη σιγουριά» ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση της CIA είναι ορθή.

Αυτή η εκτίμηση συνδέει πλέον άμεσα τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, με τη δολοφονία και περιπλέκει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να παραμείνουν αλώβητες οι σχέσεις με το βασίλειο, έναν από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε το πόρισμα της CIA. «Οι ισχυρισμοί σε αυτή την υποτιθέμενη εκτίμηση είναι ψευδείς», ανέφερε εκπρόσωπος της πρεσβείας σε ανακοίνωση. «Έχουμε ακούσει και συνεχίζουμε να ακούμε διάφορες θεωρίες χωρίς να βλέπουμε την πρωταρχική βάση αυτών των εικασιών».

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον διέψευσε ότι είχε συνομιλήσει στο τηλέφωνο με τον Τζαμάλ Κασόγκι, ή ότι τον προέτρεψε να πάει στην Τουρκία «για οποιονδήποτε λόγο», αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post», σύμφωνα με το οποίο είχε υποδείξει στον δημοσιογράφο να πάει στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει τα πιστοποιητικά που χρειαζόταν για να ξαναπαντρευτεί και τον είχε διαβεβαιώσει ότι αυτό ήταν ασφαλές.

«Ζητώ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει στη δημοσιότητα οποιαδήποτε πληροφορία (έχει στη διάθεσή της) για τον ισχυρισμό αυτόν», τόνισε ο πρεσβευτής, ο πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Σαλμάν, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρεσβευτής Χάλεντ μπιν Σαλμάν είναι αδελφός του πρίγκιπα διαδόχου του ουαχαμπιτικού βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, στον απόηχο των αποκαλύψεων της Washington Post.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ζητήσουν να λογοδοτήσουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι», για τη δολοφονία του Κασόγκι, δήλωσε ο Πενς στο περιθώριο της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πορτ Μόρεσμπι.

«Θα ακολουθήσουμε τα γεγονότα», δήλωσε ο Μάικ Πενς, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει εμπιστευτικές πληροφορίες αν και χαρακτήρισε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου «θηριωδία» και «προσβολή» προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου».

Ο Τραμπ μιλά με CIA και ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και την CIA σχετικά με τον Τζαμάλ Κασόγκι.