Citigroup: «Θωρακισμένες» οι ελληνικές τράπεζες

Citigroup: «Θωρακισμένες» οι ελληνικές τράπεζες

O διεθνής επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις με τα stress tests των τραπεζών.

Επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει η Citigroup στις τραπεζικές μετοχές, σε έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες, ενώ προβλέπει ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο των επικείμενων stress tests. Συγκεκριμένα ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες πιθανόν να μην  χρειαστούν νέα κεφάλαια βάσει των επικείμενων stress tests της EBA.

Αν και επισημαίνουν ότι τα stress tests της ΕΚΤ μπορεί να διαφέρουν από τα αντίστοιχα της ΤτΕ το συμπέρασμα είναι θετικό. Οι αναλυτές της Citi αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ακολουθήσει στα δικά της stress tests πιο αυστηρή πολιτική έναντι των επισφαλών δανείων, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, και παράλληλα να χρησιμοποιήσει πιο στατικό ισολογισμό, που μειώνει την παραγωγή εσωτερικών κεφαλαίων και μετριάζει τα θετικά στοιχεία από τις μελλοντικές δράσεις των τραπεζών.

Παρ’ όλα αυτά, η Citigroup με οδηγό το υπόδειγμα που ακολούθησε η Τράπεζα της Ελλάδος, και χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το 1ο τρίμηνο του έτους, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο.

Συγκεκριμένα η Citigroup υποθέτει ότι με τις ίδιες προβλέψεις για τις απώλειες των δανείων και παρόμοια παραγωγή εσωτερικών κεφαλαίων όπως και στην προσομοίωση ακραίων καταστάσεων της ΤτΕ, οι τέσσερις θα έχουν πλεονάσματα κεφαλαίων 10 δισ. ευρώ περίπου στο βασικό σενάριο και 7 δισ. στο δυσμενές, με την ΕΤΕ να βρίσκεται σε καλύτερη θέση στις οθόνες και στα δύο σενάρια.

Διαβάστε ακόμη: 

Σακελλαρίου: Διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα των stress tests