Citigroup: Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία

Citigroup: Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία
epa05101349 (FILE) A file photo dated 09 July 2014 showing a view of Citigroup logo at the offices in New York, New York, USA. Citigroup is to release Q4 and full-year results on 15 January 2016. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο S&P κατέστη εις εκ των «τριών μεγάλων» οίκων που αναβάθμισαν την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά από το 2010, αναφέρει η Citigroup

Σημαντική ώθηση λαμβάνει η Ελλάδα από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα και με τις αξιολογήσεις του αξιόχρεου της χώρας, όπως αναφέρει σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της η Citigroup.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζας, ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας «απονέμοντάς» της την επενδυτική βαθμίδα (BBB-, με σταθερή προοπτική). Όπως σημειώθηκε, οι βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις αντισταθμίζονται από την αναμενόμενη επέκταση του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η Citigroup, ο S&P κατέστη εις εκ των «τριών μεγάλων» οίκων που αναβάθμισαν την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά από το 2010 και 10 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2012. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και τη μέγγενη των προγραμμάτων διάσωσης της ΕΕ τον Αύγουστο του 2022.

Η κίνηση της αναβάθμισης ήταν ευρέως αναµενόµενη δεδοµένης της συνεχιζόµενης οικονοµικής και δηµοσιονοµικής υπεραπόδοσης. Όπως όμως και στην περίπτωση της Ιταλίας, ο S&P δήλωσε ότι αναμένει «πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ» για τη στήριξη της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης την περίοδο 2023-2026. Ο S&P είπε ότι εάν ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας συνεχίσει να μειώνεται, η χώρα ενδέχεται να λάβει νέα αναβάθμιση.

Το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκίνησε το 2020 ως απάντηση στο σοκ που προκάλεσε στην οικονομική δραστηριότητα η Covid. Αν και σχετίζεται χαλαρά με την έκταση του σοκ της πανδημίας, η χρηματοδότηση NGEU στόχευε στην πραγματικότητα να κλείσει περαιτέρω τα εισοδηματικά κενά μεταξύ των κρατών της ΕΕ και να καταστήσει πιο ανθεκτικές τις δημοσιονομικά ευάλωτες χώρες.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέχρι στιγμής κεφάλαια που ισοδυναμούν με 5,4% του ΑΕΠ του 2022. Με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του χρέους και την επιβράδυνση της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, η χρήση κεφαλαίων NGEU θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους, ειδικά σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: