Coca-Cola HBC: Κέρδη 259 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2013

Coca-Cola HBC: Κέρδη 259 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2013

Ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 2%, με τις αναδυόμενες αγορές να καταγράφουν αύξηση 1%.

Μικρή μείωση της τάξης του 2% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Coca-Cola HBC στο εννεάμηνο του 2013 και διαμορφώθηκαν σε 259 εκατ. ευρώ. Τα συγκρίσιμα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,71 ευρώ (-1%), ενώ τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη σε 386 εκατ. ευρώ, έναντι 398 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2012 (-3%).

Στο εννεάμηνο, επίσης, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 2%, με τις αναδυόμενες αγορές να καταγράφουν αύξηση 1%, η οποία αντισταθμίστηκε από πτώση 3% και 5% στις αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες αγορές αντίστοιχα.

Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3%. Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αυξήθηκαν κατά 1,2%.  Ως προς τα συγκρίσιμα Λειτουργικά Κέρδη (EBIT), η εταιρεία αναφέρει ότι οι πρωτοβουλίες αύξησης των εσόδων, παρόλο που υπεραντιστάθμισαν, σε απόλυτους όρους, τις συνολικές αυξήσεις στο κόστος πρώτων υλών, δεν ήταν αρκετό να αποτρέψουν την πτώση του μεικτού περιθωρίου κέρδους. Επιπλέον, οι δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες και ο χαμηλότερος όγκος πωλήσεων, αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα, τα οποία ως ποσοστό επί των καθαρών εσόδων από πωλήσεις υποχώρησαν κατά 30 μονάδες βάσης. Τα παραπάνω οδήγησαν σε 3% μείωση των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών ενώ το περιθώριο των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Στη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2013 η Coca-Cola HBC συνέχισε να ενισχύει τη θέση της στην αγορά, αυξάνοντας ή διατηρώντας τα μερίδια αγοράς σε όγκο στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών στις περισσότερες από τις αγορές μας συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας. Επίσης, οι καθαρές ταμειακές ροές παραμένουν ισχυρές και κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ανήλθαν σε €345 εκατ.

Γ΄ τρίμηνο
Ο όγκος πωλήσεων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2013 υποχώρησε κατά 3%. Ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 4% στις αναδυόμενες και αναπτυγμένες αγορές και κατά 2% στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5%. Για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις ανά κιβώτιο, σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε:
«Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις ανά κιβώτιο, σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, αυξήθηκαν για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο. Η πτώση του όγκου πωλήσεων που παρατηρήθηκε στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές μας αντανακλά τη συνέχιση του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Οι αναδυόμενες αγορές μας χαρακτηρίστηκαν από διαφορετικά επίπεδα επιδόσεων καθώς και από υψηλότερη συγκριτική βάση, με αποτέλεσμα να μην γίνεται εμφανής η υποκείμενη ανάπτυξη σε κάποιες από τις αγορές μας. Οι πωλήσεις προϊόντων με το σήμα Coca-Cola αυξήθηκαν κατά 3% και παρέμειναν ο βασικός μοχλός του όγκου πωλήσεων στη διάρκεια του τριμήνου.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι επιτύχαμε βελτίωση περιθωρίου τόσο σε επίπεδο συγκρίσιμου μεικτού κέρδους όσο και συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά το τρίτο τρίμηνο. Η βελτίωση αυτή εντάσσεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για βελτίωση της λειτουργικής μας αποδοτικότητας.

Για το υπόλοιπο του 2013, αναμένουμε τη συνέχιση του δυσμενούς εμπορικού κλίματος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι διαθέτουμε την ικανότητα να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη λειτουργική αποδοτικότητα αλλά και να τηρήσουμε τις στρατηγικές μας δεσμεύσεις: την ισχυροποίηση της θέσης μας στην αγορά, τη βελτίωση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και την έμφαση στον έλεγχο του κόστους μέσω της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους και της πειθαρχημένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

Επιπρόσθετα, συνεχίζουμε να δημιουργούμε υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, γεγονός που μας επιτρέπει να επενδύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, και έτσι να δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους μας.

Είμαστε υπερήφανοι διότι η δέσμευσή μας για βιώσιμη, κερδοφόρα ανάπτυξη έχει αναγνωριστεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά μέσω της ένταξή μας στο δείκτη Dow JonesSustainability Index, ως η κορυφαία εταιρεία στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως στον τομέα των αναψυκτικών».