Coca-Cola Τρία Έψιλον: Αναπτύσσεται µε στόχο ένα πιο βιώσιµο µέλλον

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Αναπτύσσεται µε στόχο ένα πιο βιώσιµο µέλλον
H Coca-Cola Τρία Έψιλον µε 54 χρόνια παραγωγικής και εµπορικής δραστηριότητας, συµβάλλει σταθερά στην βιώσιµη ανάπτυξη της χώρας και δηµιουργεί αξία για την κοινωνία, το περιβάλλον, την αγορά και τους ανθρώπους.

Mε τη βιώσιµη ανάπτυξη να αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της στρατηγικής της, η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναπτύσσεται εδώ και 54 χρόνια στην ελληνική αγορά µε γνώµονα τη δηµιουργία κοινής αξίας για την κοινωνία, το περιβάλλον και την αγορά.

Με 1700 εργαζόµενους και τέσσερεις εγκαταστάσεις παραγωγής στο Σχηµατάρι, το Ηράκλειο Κρήτης, το Αίγιο και την Αταλάντη, παράγει και διανέµει ένα µοναδικό 24/7 χαρτοφυλάκιο προϊόντων που καλύπτει κάθε περίσταση κατανάλωσης και δηµιουργεί αξία για τους πελάτες της.

Η Coca-Cola στην Ελλάδα στηρίζει µε τη δραστηριότητά της µια αλυσίδα αξίας µε τοπικούς προµηθευτές, πελάτες συνεργάτες, χιλιάδες µικρές και µεγάλες επιχειρήσεις. Μια αλυσίδα που αφήνει διαχρονικά ένα σηµαντικό αποτύπωµα για την οικονοµία, την απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας. Το αποτύπωµα αυτό είναι υπολογίσιµο, καθώς σύµφωνα µε την πιο πρόσφατη Μελέτη Κοινωνικού & Οικονοµικού Αποτυπώµατος της Coca-Cola στην Ελλάδα, η επίδραση της εταιρείας στο ΑΕΠ της χώρας αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ, ενώ κάθε µια θέση εργασίας στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, υποστηρίζει άλλες 16 θέσεις, δηλαδή σχεδόν 33.000 θέσεις εργασίας. Σηµαντική είναι και η συµβολή της εταιρείας στον κλάδο παραγωγής αναψυκτικών, όπου δηµιουργεί σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών και απασχολεί 1 στους 2 εργαζόµενους του κλάδου.

H βιώσιµη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής της

Με τη βιώσιµη ανάπτυξη να αποτελεί θεµελιώδη αρχή της επιχειρηµατικής στρατηγικής της Coca-Cola Τρία Έψιλον, η εταιρεία έχει δεσµευτεί για µηδενικό ισοζύγιο εκποµπών άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας της µέχρι το 2040.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Coca-Cola Τρία Έψιλον ανακοίνωσε το όραµά της για µηδενικές εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα στη µονάδα παραγωγής του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ µε στόχο το 2025. Όλα τα εργοστάσιά της χρησιµοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιµες πηγές και το σύνολο των περονοφόρων οχηµάτων στα εργοστάσιά της είναι 100% ηλεκτρικά. Στην αγορά, το 50% των ψυγείων της είναι χαµηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ αντικαθιστά το σύνολο των αυτοκινήτων της µε υβριδικά.

Mε όραµα «Έναν Κόσµο Χωρίς Απορρίµµατα» η Coca-Cola Τρία Έψιλον επενδύει και υλοποιεί µια σειρά από στοχευµένες δράσεις που προάγουν την κυκλική οικονοµία και τη µείωση χρήσης των υλικών συσκευασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η αλλαγή στις πολυσυσκευασίες αλουµινίου που χάρη στην πρωτοποριακή συσκευασία KeelClip™ καταργεί την πλαστική µεµβράνη και µειώνεται η χρήση του πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως. Παράλληλα, υιοθέτησε τα µη αποσπώµενα καπάκια σε όλες τις συσκευασίες του χαρτοφυλακίου της, εφαρµόζοντας νωρίτερα την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Με τον τρόπο αυτό συµβάλει ώστε 256 εκατοµµύρια µη αποσπώµενα καπάκια να µπορούν να αξιοποιηθούν και να µην καταλήξουν στο περιβάλλον.

Αναγνωρίζοντας τη σηµασία του νερού, ως το πιο πολύτιµο πόρο για την ανάπτυξη και ευηµερία της τοπικής κοινωνίας, η εταιρεία ακολουθεί µία ολοκληρωµένη στρατηγική για την ορθή διαχείριση του νερού. Η στρατηγική αυτή περιλαµβάνει την ανεύρεση καινοτόµων λύσεων για τη διασφάλιση της επάρκειας νερού, την εφαρµογή βέλτιστων πρακτικών για την αποδοτικότερη διαχείριση καθώς και την ανακύκλωση και επαναχρησιµοποίηση του νερού στις εγκαταστάσεις της.

Πρόσφατο παράδειγµα της δέσµευσής της αποτελεί το πρόγραµµα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» που υλοποιεί στο Ηράκλειο Κρήτης, µε το οποίο εξοικονοµούνται και «επιστρέφονται» στις τοπικές κοινωνίες εκατοµµύρια λίτρα νερού ετησίως. Η δέσµευση της Coca-Cola Τρία Έψιλον για υπεύθυνη διαχείριση του νερού επισφραγίζεται και από το γεγονός ότι όλες οι µονάδες παραγωγής της έχουν λάβει την ανώτατη διεθνή πιστοποίηση AWS (Alliance Water Stewardship) για την ορθολογική διαχείριση του νερού.

Net Zero by 40: Δέσµευση, οι µηδενικές εκποµπές άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας µέχρι το 2040

Δίπλα στην Κοινωνία και στον κλάδο HoReCa

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον υλοποιεί από το 2017 το πρόγραµµα Empowered. Με δέσµευση να προσφέρει στη νέα γενιά και στους επαγγελµατίες του κλάδου HoReCa τα απαραίτητα εφόδια για να δηµιουργήσουν στη το επαγγελµατικό µέλλον που ονειρεύονται, το Empowered έχει ενδυναµώσει περισσότερους από 40.000 συµµετέχοντες. Μέσα από ειδικά σχεδιασµένες εκπαιδεύσεις προσφέρει δωρεάν ενδυνάµωση, καθοδήγηση και δικτύωση, ώστε νέοι και επαγγελµατίες HoReCa να κάνουν το επόµενο επαγγελµατικό τους βήµα.

Παράλληλα, η Coca-Cola Hellas, σε συνεργασία µε την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και µε την υποστήριξη του Ιδρύµατος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), εξέλιξε το Δίκτυο Zero Waste HoReCa και δηµιούργησε το πρώτο ψηφιακό Zero Waste HoReCa Hub. Η νέα πλατφόρµα εκπαίδευσης προσφέρει δωρεάν την ενηµέρωση και τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας για να υιοθετήσουν στην πράξη µία Zero Waste λογική στην καθηµερινή τους λειτουργία.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.