Color Cook by Ioanna: Η πολύχρωμη μαγειρική της Ιωάννας Χαρχαρού… στο σπίτι σας

Color Cook by Ioanna: Η πολύχρωμη μαγειρική της Ιωάννας Χαρχαρού… στο σπίτι σας
Η Ιωάννα Χαρχαρού μιλά στο Fortune Greece για την tailor made υπηρεσία delivery φαγητού, Color Cook by Ioanna, που φέρνει «μαμαδίστικα» πιάτα και λαχταριστά γλυκά στην πόρτα σας.

Ο κορωνοϊός επηρέασε σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων παγκοσμίως, καθώς λόγω των επαναλαμβανόμενων lockdown, πολλοί από εμάς κλείστηκαν σπίτι, με μοναδική «παρηγοριά» το φαγητό.

Αν το πρώτο lockdown οδήγησε πολλούς που δεν είχαν ασχοληθεί με τη μαγειρική, στην κουζίνα, το δεύτερο έστρεψε το ενδιαφέρον στο delivery που είχε ήδη αρχίσει να… πατάει το γκάζι. Με άλλα λόγια, το online εμφανίζει μεγάλη κίνηση που δεν δείχνει να μειώνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, σε μια αγορά που ας μην ξεχνάμε δείχνει να ξεπερνάει σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ.

Έρευνα που πραγματοποίησαν το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών με δείγμα 1.050 ατόμων την περίοδο Μάρτιος-Μάιος 2020 δείχνει πως η ηλεκτρονική υπηρεσία παράδοσης έτοιμου φαγητού παρουσιάζει αύξηση από 13% στο 33%, με σημαντική αύξηση να καταγράφεται την περίοδο μετά την παύση του lockdown και την χαλάρωση των μέτρων. Ενώ όσον αφορά τις μελλοντικές τάσεις, το 45% παραγγέλνει ήδη (διαδίκτυο και τηλέφωνο) και ένα 10% αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Χαρακτηριστικό είναι πως αυτή την περίοδο οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και την ακτίνα δράσης τουςδιερευνούν νέες τεχνολογικές δυνατότητες και πλουτίζουν τις λίστες τους με όλο και περισσότερες επιλογές. Στα μεγάλα σουπερμάρκετ, που σύναψαν το προηγούμενο διάστημα συνεργασίες μαζί τους, προστέθηκαν παντοπωλεία και delicatessen, κρεοπωλεία, μανάβικα και ιχθυοπωλεία, εξειδικευμένα καταστήματα καφέ, παραδοσιακά γλυκοπωλεία και σύγχρονα ζαχαροπλαστεία, καταστήματα παγωτού και κάβες.

Σε μια περίοδο που η γκάμα του delivery δείχνει να διευρύνεται, μια νέα υπηρεσία ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα των προϊόντων, την ποιότητα των πιάτων και τις «μαμαδίστικες» πινελιές του.

Ο λόγος, φυσικά, για το Color Cook by Ioanna, μιας tailor made υπηρεσίας διανομής φαγητού από τα χέρια της  Ιωάννας Χαρχαρού, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Από κλασικές συνταγές μέχρι ειδικά διαμορφωμένα πιάτα για όλα τα γούστα, διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις, το μενού του Color Cook by Ioanna, πέρα από λαχταριστό, διαθέτει και μια μεγάλη γκάμα ανάλογα με τον εκάστοτε πελάτη.

Το Fortune Greece μίλησε με την Ιωάννα για το πώς έγινε η αρχή του Color Cook by Ioanna, πού μπορείτε να βρείτε τα ασυναγώνιστα πιάτα της Ιωάννας και ποιες είναι οι ιδανικές συνταγές της καραντίνας και ακόμα περισσότερα.

– Ιωάννα, εργαζόσουν στο χώρο του design και της διακόσμησης, αλλά σε κέρδισε η μαγειρική, που πήρε σάρκα και οστά με την ιδέα του Color Cook by Ioanna. Πώς πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις το εν λόγω εγχείρημα; Πόσο εύκολη ήταν η μετάβαση στον κλάδο της μαγειρικής;

Κοτόπιτα ανοιχτή με λαχανικά

Η ενασχόληση μου με το Color Cook by Ioanna ξεκίνησε λίγο ανορθόδοξα. Η μαγειρική ήταν πάντα μια μεγάλη μου αγάπη. Ήταν η ξεκούρασή μου. Πάντα μαγείρευα για τους αγαπημένους και τους φίλους μου Σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου, ένα πρόβλημα υγείας, με ώθησε να αφήσω τη δουλειά μου και μια στρωμένη καριέρα στο design και να αναζητήσω μια καινούρια ενασχόληση. Σκέφτηκα, λοιπόν, να κάνω το χόμπι μου, επάγγελμα. Η μετάβαση ήταν αρκετά εύκολη. Μπορεί να είχα «άγνοια κινδύνου», αλλά ήμουν πολύ σίγουρη για την απόφασή μου. Έτσι, πολύ άμεσα πήγα σε μια σχολή μαγειρικής για να αποκτήσω τις τεχνικές γνώσεις για όλα αυτά που μέχρι τότε έκανα εμπειρικά.

– Σε μια περίοδο όπου υπάρχει πληθώρα υπηρεσιών delivery φαγητού, τι κάνει το Color Cook by Ioanna να ξεχωρίζει;

Το Color Cook by Ioanna δεν είναι το κλασικό delivery. Αυτό που προσφέρει είναι μοναδικές, tailor made υπηρεσίες φαγητού. Το κοινό είναι ποικίλο: Απευθύνεται σε αυτόν που δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει αλλά θέλει το αυθεντικά σπιτικό φαγητό. Σε αυτόν που έχει κρατήσει τη συνταγή της γιαγιάς του αλλά φοβάται να μπει στην κουζίνα να τη δοκιμάσει. Σε αυτόν που αναζητά ιδέες και τρόπους να πείσει τα παιδιά του να φάνε λαχανικά. Σε αυτόν που κάνει δίαιτα αλλά σπάνια βρίσκει απέξω το φαγητό που θέλει, μαγειρεμένο με τον τρόπο που πρέπει. Σε αυτόν που καλεί τους φίλους του στο σπίτι και αλλά δεν θέλει να κλειστεί όλη μέρα στην κουζίνα και θέλει κάποιον να οργανώσει και να μαγειρέψει τα πιάτα. Για τους γονείς που θέλουν να κάνουν  τα πάρτι των παιδιών ικανοποιώντας τόσο τους μικρούς φίλους όσο και τις μαμάδες που αναζητούν προσεγμένο φαγητό (μετά το lockdown). Προσφέρει κάτι περισσότερο από το φαγητό της επόμενης ημέρας. Μαγειρεύω για όλους αυτούς που δεν θέλουν, δεν ξέρουν ή δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν αλλά πάντα αναζητούν ποιοτικό φαγητό με φρέσκες πρώτες ύλες. Δεν μαγειρεύω τίποτα που δεν θα έτρωγα εγώ και οι αγαπημένοι μου.

Προς το παρόν εξυπηρετώ κυρίως την περιοχή των Βορείων προαστίων. Για παραγγελίες κάποιος μπορεί να με βρει στο Instagram, στο προφίλ του Color Cook by Ioanna. Προτιμώ να συζητώ με τους πελάτες, να ανακαλύπτουμε τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα πιάτα και τον τρόπο μαγειρέματος και μετά να προχωράμε στις παραγγελίες.

Banana Bread

– Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το ενδιαφέρον των Ελλήνων για πιο υγιεινή διατροφή έχει αυξηθεί, όπως και το ενδιαφέρον για σπιτικό φαγητό. Πώς ανταποκρίνεται το Color Cook by Ioanna στις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες και ανάγκες των καταναλωτών και τι θα πρότεινες ως ιδανικά πιάτα «καραντίνας»;

Το Color Cook by Ioanna μαγειρεύει  αυτό που θέλετε, όπως το θέλετε και το φέρνει στον χώρο σας. Αυτή την περίοδο που όλη η οικογένεια είναι στο σπίτι και τρώνε πάλι όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, τα «μαμαδίστικα» φαγητά έχουν επιστρέψει δυναμικά στις προτιμήσεις των πελατών. Μια αγαπημένη πρόταση είναι ένα καλομαγειρεμένο γιουβέτσι με το κρέας να λιώνει στο στόμα μαζί με μια φρέσκια σαλάτα με διαλεχτά λαχανικά, και ύστερα μια πάστα φλώρα με σπιτική μαρμελάδα ή ένα πολύχρωμο κορμό σοκολάτας που είναι αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Ή ακόμα, πίτες και τάρτες με φρέσκια μπισκοτένια ζύμη και αξεπέραστα ελληνικά τυριά. Ειδικά τώρα στην καραντίνα που όλοι προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να τονώσουν το ανοσοποιητικό τους, το Color Cook by Ioanna προσαρμόζει τα πιάτα που προσφέρει στις διατροφικές συνήθειες, τις προτιμήσεις ακόμα και τις διατροφικές αλλεργίες των πελατών, προσφέροντας γεύματα με υψηλή θρεπτική αξία αλλά και (φυσικά) γεύση!

Σουτζουκάκια

– Παρά τα lockdown, το delivery φαγητού μένει απτόητο. Πώς έχει ανταποκριθεί το κοινό, ιδιαίτερα εν μέσω κορωνοϊού, και ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνεις για την ασφαλή παρασκευή και μεταφορά των προϊόντων σου;

Σίγουρα εν μέσω καραντίνας η μαγειρική για πολλούς έγινε τρόπος δημιουργίας και εκτόνωσης. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που αναζητούν το έτοιμο αλλά προσεγμένο φαγητό. Άνθρωποι που δουλεύουν πολύ και δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν, γονείς που είναι όλη μέρα μαζί με τα παιδιά τους και δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν, άνθρωποι που μένουν μόνοι ή ηλικιωμένοι που προσέχουν και δεν μπορούν να βγουν έξω για τα ψώνια τους. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ο σχολαστικός καθαρισμός ήταν ανέκαθεν, για τις κουζίνες, υποχρεωτική πολύ πριν τον κορωνοϊό στη μαγειρική μου.

Νόστιμη κουζίνα είναι σίγουρα η καθαρή κουζίνα, και το Color Cook by Ioanna λαμβάνει πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Κατ’ αρχάς αγοράζω προσωπικά όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιώ στα πιάτα μου, από τα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι το κρέας και το ψάρι, διασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιούντα αγνά υλικά υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Καθώς όλη τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων την έχω αναλάβει εξ ολοκλήρου, οι κανόνες υγιεινής είναι το πρώτο πράγμα που προσέχω, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, που ο πελάτης θέλει να εμπιστεύεται στο 100% τα προϊόντα που καταναλώνει.

– Πώς ονειρεύεσαι το μέλλον του Color Cook by Ioanna; Ποια είναι τα σχέδιά σου για τα επόμενα χρόνια;

Ονειρεύομαι έναν μεγάλο χώρο. Έναν χώρο που θα μου δίνει τη δυνατότητα να μαγειρεύω τις πολύχρωμες συνταγές μου, να δοκιμάζω νέες, να  διοργανώνω εργαστήρια μαγειρικής για μικρούς και μεγάλους. Έναν χώρο που η μαγειρική θα είναι αφορμή για συνάντηση, για κουβέντα, για γέλιο!