Commerzbank: Απαραίτητη η παράταση στο PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Commerzbank: Απαραίτητη η παράταση στο PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
epa08315596 An exterior view of the Commerzbank at Breite Straße in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Despite the corona pandemic, Commerzbank branches will remain open to customers for the time being. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει αργότερα μέσα στο έτος να αυξήσει τον συνολικό όγκο PEPP κατά 250 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την Commerzbank, συντρέχουν δύο λόγοι για τους οποίους η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του PEPP (πανδημικό πρόγραμμα) – πέρα από την ημερομηνία λήξης (Μάρτιος 2022) του προγράμματος:

α) Η παράλλαξη Delta προκάλεσε ένα τέταρτο κύμα κρουσμάτων σε πολλές χώρες

β) Η ΕΚΤ τονίζει συνεχώς ότι θέλει να αποφύγει τις επιπτώσεις ενδεχόμενου δημοσιονομικού γκρεμού.

Ως αποτέλεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει αργότερα μέσα στο έτος να αυξήσει τον συνολικό όγκο PEPP κατά 250 δισ. ευρώ (το ήμισυ της τελευταίας αύξησης), με την τράπεζα να συνεχίζει το πανδημικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το φθινόπωρο του 2022.

Κατά τη διάρκεια της σταδιακής φάσης απόσυρσης του προγράμματος, πιθανώς γύρω στα μέσα του 2022, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει στις αγορές ομολόγων.

Για να μπορέσει να αντιδράσει με ευελιξία, πρέπει – μετά το τέλος των καθαρών αγορών PEPP – να αποχαιρετήσει έναν σταθερό μηνιαίο όγκο αγορών μέσω του APP (επί του παρόντος 20 δισ. ευρώ).

Προσωρινές αποκλίσεις από την κεφαλαιακή κλείδα κεφαλαίου είναι επίσης πιθανές μετά το τέλος του PEPP.

Όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει στις τράπεζες το πρόγραμμα TLTRO και το 2022, χωρίς το πολύ χαμηλό ειδικό επιτόκιο.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ επέκριναν ότι το ειδικό επιτόκιο οδηγεί σε «υπερβολικές επιδοτήσεις» για τις εμπορικές τράπεζες.

Για να αντισταθμιστεί αυτό, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές για το διαβαθμισμένο επιτόκιο, προκειμένου να αποζημιώσει τις τράπεζες για το άμεσο κόστος που προκύπτει από την υψηλή και αυξανόμενη πλεονάζουσα ρευστότητα.