Copernicus: Το 2023 η πιο ζεστή χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών

Copernicus: Το 2023 η πιο ζεστή χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών
Photo: DALL•E
Το τρέχον θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί είναι το 2016.

Το 2023 αναμένεται να είναι η πιο ζεστή χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών, ανέφεραν την Τετάρτη οι ειδικοί από την αρμόδια υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δήλωσε η Σαμάνθα Μπουργκές της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), ο Οκτώβριος του 2023 ξεπέρασε την προηγούμενη υψηλότερη μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου -από το 2019- κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό έχει καταστήσει το 2023 στο σύνολό του «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, ανέφερε η C3S σε ανακοίνωσή της.

Η ζέστη είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση φέτος του φυσικού κλιματικού φαινομένου El Nino, το οποίο θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το τρέχον θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί είναι το 2016.

Το σύνολο δεδομένων του Copernicus χρονολογείται από το 1940. «Όταν συνδυάζουμε τα δεδομένα μας με την επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC), τότε μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το θερμότερο έτος των τελευταίων 125.000 ετών» σημείωσε η Μπουργκές.

Τα πιο μακροπρόθεσμα δεδομένα από την IPCC περιλαμβάνουν μετρήσεις από πηγές όπως πυρήνες πάγου, δακτυλίους δέντρων και αποθέσεις κοραλλιών.

Η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί ολοένα και πιο καταστροφικά ακραία φαινόμενα. Το 2023, αυτό περιλαμβάνει πλημμύρες που σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους στη Λιβύη, σοβαρούς καύσωνες στη Νότια Αμερική και τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στον Καναδά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα τον Οκτώβριο στους 15,3 βαθμούς Κελσίου, ήταν 1,7 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από τον μέσο όρο του Οκτωβρίου της περιόδου 1850-1900, την οποία το Copernicus ορίζει ως προβιομηχανική περίοδο.

Ο μόνος άλλος μήνας που έσπασε το ρεκόρ θερμοκρασίας με τόσο μεγάλη διαφορά ήταν ο Σεπτέμβριος του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com