Οι 5 συνήθειες που μας οδηγούν στο 1 εκατ. ευρώ

Οι 5 συνήθειες που μας οδηγούν στο 1 εκατ. ευρώ
Photo: DALL•E
Κι όμως, υπάρχουν και ενέργειες που μπορούν να μας οδηγήσουν στην οικονομική μας ελευθερία.

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα θα εξετάσουμε, πάντα με απλό και προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα τρόπο, ποιες είναι εκείνες οι συνήθειες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε οι οποίες να μας οδηγήσουν ευκολότερα στο δικό μας εκατομμύριο.

Και ναι, το ξέρω, τι εκατομμύριο; Με τους σημερινούς μισθούς, τον στασιμοπληθωρισμό και την ακρίβεια;!

Οκ ναι εννοείται παιδιά, και εγώ στην Ελλάδα ζω και όλοι στο ίδιο «καζάνι» βράζουμε. Ωστόσο, μπορούμε να δούμε αυτές τις 5 συνήθειες των εκατομμυριούχων (ανθρώπων δηλαδή που ήδη τα έχουν καταφέρει και είναι εκεί – ναι είναι 5 συνήθειες βασισμένες σε έρευνα) ως έναν μπούσουλα διαχείρισης των οικονομικών μας.

Και έτσι, ακόμη και αν δεν φτάσουμε στο εκατομμύριο, τουλάχιστον θα είμαστε πολύ πιο κοντά από το αν δεν τις ακολουθούσαμε!

Πάμε λοιπόν!

Πρώτος τρόπος είναι να μένουμε μακριά από κάθε μορφής χρέους, με εξαίρεση το στεγαστικό δάνειο (και αυτό υπό προϋποθέσεις βέβαια) και ίσως κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα-δάνειο μέσω ΕΣΠΑ και λοιπών προγραμμάτων (και αυτά υπό προϋποθέσεις). Ξεχνάμε πιστωτικές, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια για αυτοκίνητο και γενικώς, δανεισμό που παράγει πλούτο για κάποιον άλλο άνθρωπο και φτώχια και χρέος για εμάς. Ένα απλό επιχείρημα για να μας πείσει: εμείς που επενδύουμε τα χρήματά μας, είμαστε πανευτυχείς με μια απόδοση 10% τον χρόνο και πράγματι, είναι μια ΠΟΛΥ καλή απόδοση την οποία δεν πετυχαίνουμε εύκολα και σίγουρα όχι πάντα. Θέλει χρόνο και υπομονή. Όταν λοιπόν αυτό το 10% το καταφέρνουμε με κόπο και καμιά φορά μας μοιάζει και μικρό, πως ταυτόχρονα  δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αγοράσουμε κάτι με επιτόκιο εναντίον μας 17-18% τον χρόνο σε ένα καταναλωτικό δάνειο;;!!

Δεύτερο που κάνουν οι πλούσιοι και οι πλούσιες του κόσμου αυτού ανελλιπώς είναι να επενδύουν. Και όχι έτσι αόριστα και γενικά. Να επενδύουν όσο το δυνατόν νωρίτερα και με όσο μεγαλύτερη συχνότητα και συνέπεια γίνεται. Εδώ τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Όσο νωρίτερα και με μεγαλύτερα ποσά επενδύουμε, τόση περισσότερη δουλειά θα κάνει ο ανατοκισμός στα χρήματά μας, όλο και πιο εκθετικά θα αυξάνονται και συντομότερα θα φτάσουμε στο εκατομμύριο. Τρεις υποσημειώσεις έχουμε εδώ: επενδύουμε αφού πρώτα αποπληρώσουμε κάθε χρέος μας, εκτός αν είναι στεγαστικό, οπότε το κάνουμε παράλληλα αλλά με προσοχή, δεύτερον πρέπει να έχουμε χτίσει το μαξιλαράκι ασφαλείας μας και τρίτον, όλα τα παραπάνω ισχύουν είτε είμαστε 20 είτε είμαστε 60 ετών. Η καλύτερη στιγμή για όλους και όλες ήταν χθες. Η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι τώρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρίτη συμβουλή είναι να βάζουμε την αποταμίευση προτεραιότητα. Δεν λέω να μην ξοδεύουμε τίποτα, ή ότι μας περισσεύουν τόσα λεφτά στην Ελλάδα από τον μισθό μας που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Αλλά, οι εκατομμυριούχοι φίλοι μας μας λένε ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι, αργά ή γρήγορα, να αποταμιεύουμε και να επενδύουμε το 15% του εισοδήματός μας. Όχι άμεσα, φυσικά, αλλά σταδιακά μπορούμε να φτάσουμε εκεί. Ξεκινώντας πχ από το 5% για αρχή. Για τα ελληνικά δεδομένα του βασικού μισθού των 670€ καθαρών, αυτό σημαίνει 469€ τον χρόνο, ή 39€ τον μήνα. Και ναι μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά κάποιοι άνθρωποι στην χώρα μας σήμερα δεν τα έχουν αυτά τα χρήματα – τα χρειάζονται για να φάνε. Οπότε κανένα ποσό δεν είναι πολύ μικρό ή πολύ αμελητέο. Στην τελική πιο σημαντικό είναι να χτίσουμε την συνήθεια αρχικά της αποταμίευσης και επένδυσης ακόμη και με 5 ή 10 ευρώ τον μήνα. Γιατί μετά η συνήθεια θα μείνει και τα ποσά μπορούν σταδιακά να μεγαλώνουν.

Τέταρτος στόχος, η αύξηση του εισοδήματός μας. Πρέπει να αποτελεί στόχο μας, καθώς όσο μεγαλώνει ο μισθός μας και οσο μικραίνουν τα έξοδά μας τόσο μεγαλώνει η ψαλίδα των χρημάτων που μένουν σε εμάς για αποπληρωμή χρεών, αποταμίευση και επένδυση.

Πέμπτος στόχος και πιο άχαρος, περικοπή εξόδων όπως αναφέραμε μόλις. 93% των εκατομμυριούχων σε πρόσφατη έρευνα απάντησαν πως δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό. Αυτό γίνεται και τους μήνες που είχαν χαμηλά εισοδήματα, και εκείνους που μπορεί να έτυχε κάτι στραβό. Ο τρόπος για αυτό είναι να ζούμε μια ζωή, χωρίς φανταχτερά αντικείμενα που διαφημίζουν πλούτο. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό και να αλλάξουμε την νοοτροπία μας είναι να το δοκιμάσουμε για έναν μήνα, να δούμε την διαφορά και μετά που θα έχουμε πάρει την γλύκα, αυτό δεν σταματάει, πιστέψτε με! Γίνεται εθιστικό! Γιατί; Γιατί είναι πολύ πιο σημαντικό να είσαι πλούσιος από το να δείχνεις πλούσιος! Μεγαλύτερη ηρεμία όταν φτάνουμε στην οικονομική ανεξαρτησία!

Σίγουρα βέβαια υπάρχουν και άλλες ενέργειες που κάνουμε και εμείς στην καθημερινότητά μας για να φτάσουμε την οικονομική μας ελευθερία νωρίτερα! Θα χαρώ να με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να συζητήσουμε τις ιδέες μας. Ετσι μεγαλώνουμε οι άνθρωποι! ΜΑΖΙ!

Μέχρι το επόμενο άρθρο, σας φιλώ,

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: