Τα σχέδια του Costa Navarino για ανάπτυξη 3 ξενοδοχείων και 2 γηπέδων γκολφ

Τα σχέδια του Costa Navarino για ανάπτυξη 3 ξενοδοχείων και 2 γηπέδων γκολφ

Πώς βλέπουν εκπρόσωποι της εταιρείας τη φετινή τουριστική περίοδο. Ο «γκολφικός» τουρισμός και ο στόχος για τη Μεσσηνία.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η επένδυση της Costa Navarino έβαλε τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Τα επτά τελευταία χρόνια, με τη χώρα στον γύψο των Μνημονίων και την ανεργία να καλπάζει, η περιοχή είδε τις αφίξεις των τουριστών να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, γεγονός που ενίσχυσε τόσο την απασχόληση, όσο και το εισόδημα.

Τα νούμερα για την «προίκα» που άφησε πίσω του ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είναι συντριπτικά. Ο Διεθνής Αερολιμένας της Καλαμάτας είναι πλέoν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια της χώρας, με 1.100 διεθνείς πτήσεις μόνο μέσα στο 2016. Η εκτιμώμενη αύξηση στις αφίξεις επιβατών για το 2016 σε σχέση με το 2009 θα φτάσει το 274%, ενώ η συνολική αύξηση των αφίξεων διεθνών πτήσεων από το 2009 (πριν από τη λειτουργία του Costa Navarino) μέχρι το 2016 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 370% (!).

Ο οικονομικός αντίκτυπος στη περιοχή για το 2016, λόγω της αύξησης των επισκεπτών, εκτιμάται σε 17,5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (πολλαπλασιαστής 2,65) οι δευτερεύουσες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία θα ανέλθουν στα 28,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η επένδυση έχει λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σπρώχνοντας προς τα πάνω όλη την περιοχή, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε η ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου Αθήνα – Καλαμάτα, που έδωσε τη δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης στην περιοχή. Παράλληλα όταν γεμίζει η μεγάλη τουριστική μονάδα και οι υπόλοιπες βλέπουν τα έσοδα και την πληρότητα τους να ενισχύεται. Από το 2009 μέχρι το 2013 έχει σημειωθεί σημαντική συμβολή στην αύξηση της χωρητικότητας των ξενοδοχείων στην περιοχή (13,5% αύξηση από 7.294 σε 8.285 το 2013, μη συμπεριλαμβανομένου του Costa Navarino).

Στόχος η επέκταση της τουριστικής περιόδου

Φέτος η Costa Navarino ξεκίνησε τη σεζόν με ένα διεθνές τουρνουά γκολφ που διοργανώνει η ίδια, το Messinia Pro-Am, το οποίο προσέλκυσε 27 κορυφαίους επαγγελματίες και 81 ερασιτέχνες γκολφέρ από συνολικά 14 χώρες.

Το τουρνουά φιλοξενήθηκε στο The Westin Resort CostaNavarino και στα δύο βραβευμένα γήπεδα golf της Costa Navarino, τα The Dunes Course και The Bay Course από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2017. Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν οι Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα.

Είναι μια διεθνής εκδήλωση, με στόχο να προσελκύσει όσες περισσότερες χώρες είναι δυνατόν μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά και να ενσταλάξει την αγάπη για το άθλημα του γκολφ από τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το ίδιο το παιχνίδι φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κύριο λόγο για τη διάδοση του γκολφ και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα σε μια χαμηλή τουριστικά περίοδο.

Τα επόμενα σχέδια και η πορεία του τουρισμού το 2017

Στόχος της ΤΕΜΕΣ / Costa Navarino είναι μακροπρόθεσμα η Μεσσηνία να καταστεί ένας από τους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα. Βραχυπρόθεσμα συνεχίζονται οι επενδύσεις σε επιπλέον ξενοδοχειακές μονάδες και γήπεδα γκολφ, με βάση τις διαφορετικές τοποθεσίες που θα αναπτυχθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Σύμμαχος» στην ευρήτερη στρατηγική της εταιρείας είναι ο Όμιλος Olayan, ένας από τους πλέον σημαντικούς επενδυτικούς ομίλους διεθνώς, με παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και συμμετοχή σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Ο όμιλος το 2014 εισήλθε στο Costa Navarino μέσω ΑΜΚ ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος, με κάθε έναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.

Στα άμεσα σχέδια της Costa Navarino, της οποίας ηγείται ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη 3 ξενοδοχείων και δύο signature γηπέδων γκολφ (ένα 36 οπών και ένα 18 οπών), καθώς και υψηλής ποιότητας ακίνητα προς πώληση.

Όλοι οι εταίροι μοιράζονται το ίδιο όραμα για την ποιότητα και τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της Costa Navarino. Ο Όμιλος Olayan είναι ένας από τους καλύτερους διεθνείς επενδυτές με μακροπρόθεσμη δέσμευση στην Ελλάδα. Η παρουσία του Ομίλου στη χώρα για περισσότερο από 30 χρόνια καταδεικνύει τους ιστορικούς δεσμούς και την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εάν ένας τέτοιος επενδυτής πιστεύει στην Ελλάδα σε αυτό το βαθμό, πολλοί περισσότεροι θα ενδιαφερθούν και θα προθυμοποιηθούν να κάνουν επενδύσεις, αυξάνοντας ως εκ τούτου την πιθανότητα περισσότεροι επενδυτές να κάνουν το ίδιο.

Όσον αφορά στην πορεία του τουρισμού για το 2017, εκτιμούν ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση, αλλά «υπάρχει ανάγκη για μια κοινή κατεύθυνση και συνεργασία όλων των απαραίτητων ενδιαφερομένων μερών για να υποστηριχθεί η ευημερία και η επιτυχία, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του τουρισμού».

Στο 1 δισ. η επίδραση της Costa Navarino στην οικονομία

Οι επιπτώσεις της επένδυσης του Costa Navarino στην τοπική οικονομία από την έναρξη της κατασκευής υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (Πηγή: Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μελέτη Ιανουάριος 2015).

Υπολογίζεται ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στο Costa Navarino, δαπανώνται 1,65 ευρώ έξω από το θέρετρο (Πηγή: Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μελέτη Ιανουάριος 2015). Οι τοπικές ταβέρνες και εστιατόρια επωφελούνται κατά 2.250.000 ευρώ ετησίως, λόγω των 75.000 γευμάτων που αγοράζονται στην ευρύτερη περιοχή από τους επισκέπτες του Costa Navarino (μέσο όρο 30 ευρώ ανά γεύμα / άτομο).

60% των προμηθειών του Costa Navarino παρέχονται από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις.

Περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί από την ΤΕΜΕΣ για υποδομές που ωφελούν ολόκληρη την περιοχή (μελέτες διαχείρισης υδάτινων πόρων, μελέτες οδικού δικτύου, κλπ).