Covid-19: Συναγερμός στην Ευρώπη. Νέα αυστηρά μέτρα λαμβάνουν οι περισσότερες χώρες

Covid-19: Συναγερμός στην Ευρώπη. Νέα αυστηρά μέτρα λαμβάνουν οι περισσότερες χώρες
The Health Center of the city of Nanterre is organizing a day of screening for the Covid 19 virus in a surrounding suburbs for an immigrant population, fragile and living in difficult sanitary conditions. Nanterre, France. May 6, 2020. Le Centre de Sante de la ville de Nanterre organise dans une banlieue environnante une journee de depistage du virus Covid 19 aupres d une population immigree, fragile et vivant dans des conditions sanitaires difficiles. Nanterre, France. 6 mai 2020. Photo: AFP

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε δέκα ημέρες και για πρώτη φορά ξεπέρασε την Πέμπτη τα 200.000 ημερήσια κρούσματα, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters, με πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης να καταγράφουν αυτή την εβδομάδα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

Η Ευρώπη κατέγραψε 100.000 ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά στις 12 Οκτωβρίου.

Τα εθνικά lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων COVID-19 αυξάνονται κατακόρυφα

Η Ιρλανδία και η Τσεχία έγιναν οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επιστρέφουν σε εθνικά lockdown καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού αρχίζει να σφυροκοπεί την ευρωπαϊκή ήπειρο. Παράλληλα, οι μικρότερες επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Από την Πέμπτη, οι κάτοικοι της Ιρλανδίας καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι όσο μπορούν περισσότερο για τις επόμενες έξι εβδομάδες, ενώ η έξοδος για σωματική άσκηση επιτρέπεται μόνο σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι. Τα καταστήματα που δεν πουλάνε είδη πρώτης ανάγκης θα παραμείνουν κλειστά ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ θα είναι ανοιχτά μόνο για παραλαβές από τον χώρο και delivery.

Τουλάχιστον οι Ιρλανδοί είχαν κάποιες μέρες να προετοιμαστούν. Το lockdown στην Τσεχία ανακοινώθηκε την Τετάρτη: Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, το νωρίτερο, τα καταστήματα θα παραμείνουν κι εκεί κλειστά και «απαγορεύεται η ελεύθερη μετακίνηση ατόμων σε όλη τη Δημοκρατία της Τσεχίας».

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Andrei Babiš ζήτησε συγνώμη για τα μέτρα, τα οποία όπως παραδέχθηκε «θα κάνουν τη ζωή άβολη για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους πολίτες». Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του που στο παρελθόν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown «επειδή δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».

Η λογική είναι ξεκάθαρη. Η Τσεχία τα πήγε πολύ καλά στο ανοιξιάτικο κύμα της πανδημίας, με μερικές εκατοντάδες ημερήσια κρούσματα. Την Τετάρτη, όμως, κατέγραψε 15.000 νέα κρούσματα και 120 θανάτους μέσα σε μία μόλις ημέρα. Τη χειρότερη ημέρα του πρώτου κύματος είχαν καταγραφεί μόλις 18 απώλειες.

Η κατάσταση στην Ιρλανδία είναι διαφορετική. Μέχρι τώρα, το δεύτερο κύμα είναι λιγότερο θανατηφόρο από το πρώτο (με μέγιστο αριθμό θανάτων ημερησίως τους 13, σε σύγκριση με τους 214 στο πρώτο κύμα). Όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος σε αυτό το κύμα και καταγράφεται μια σαφώς ανοδική τάση.

«Κάνουμε ένα προληπτικό χτύπημα κατά του ιού, αναλαμβάνοντας δράση προτού να είναι πολύ αργά» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Leo Varadkar τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκε το νέο lockdown.