Credit Suisse: Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας είδε να «καίγονται» 1,2 δισ. δολάρια από το μερίδιό της

Credit Suisse: Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας είδε να «καίγονται» 1,2 δισ. δολάρια από το μερίδιό της
epa10525611 (FILE) - The logo of Swiss bank Credit Suisse is seen in Zurich, Switzerland, 10 March 2022 (issued 16 March 2023). Credit Suisse is borrowing up to 50 billion francs from the Swiss National Bank (SNB), according to a statement on 16 March 2023. This is intended to strengthen the group, whose shares have crashed on the stock exchange. Battered shares of Credit Suisse lost more than one-quarter of their value on 15 March, hitting a record low after its biggest shareholder, the Saudi National Bank, told outlets that it would not inject more money into the ailing Swiss bank. EPA/MICHAEL BUHOLZER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας χάνει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από το μερίδιό της στην Credit Suisse.

Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες από τότε που η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε μερίδιο στην Credit Suisse για 1,5 δισ. δολάρια. Λίγες μέρες πριν είδε ακριβώς αυτό το μερίδιο να μειώνεται κατά 1,2 δισ. δολάρια μετά τη συμφωνία της Credit Suisse με την UBS, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar al Khudairy έκανε κάποια σχόλια στην τηλεόραση την Τετάρτη τα οποία ίσως και να επέσπευσαν την κρίση της Credit Suisse. Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο του Bloomberg εάν η σαουδαραβική τράπεζα ήταν διατεθειμένη να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην Credit Suisse εάν απαιτούσε περισσότερα κεφάλαια, ο al Khudairy απάντησε ευθαρσώς «η απάντηση είναι απολύτως όχι», επικαλούμενος ρυθμιστικούς λόγους.

«Αν πάμε πάνω από το 10%, όλοι οι νέοι κανόνες ισχύουν», είπε ο al Khudairy, εξηγώντας γιατί η σαουδαραβική τράπεζα δεν θα υπερέβαινε το τρέχον μερίδιο του 9,9%.

Το σχόλιο τρόμαξε τους επενδυτές και τους πελάτες της Credit Suisse, οι οποίοι είχαν ήδη περάσει χρόνια κακών ειδήσεων, όπως σκάνδαλα, συνεχείς αλλαγές ηγεσίας και απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ίδια η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse ως μέρος της αύξησης κεφαλαίου 4,3 δισ. δολαρίων που κατείχε ο ελβετικός δανειστής το 2022 πριν από μια προγραμματισμένη αναδιάρθρωση.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν κατά 24% την ίδια μέρα με τα σχόλια του Al Khudairy και τα ομόλογά της βυθίστηκαν σε δυσμενή επίπεδα. Μέχρι το τέλος της ημέρας, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισ. δολάρια από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ο Al Khudairy προσπάθησε αργότερα να αποσύρει τα προηγούμενα σχόλιά του, λέγοντας ότι η Credit Suisse δεν είχε ζητήσει βοήθεια και ότι ο πανικός που προκάλεσαν τα σχόλιά του ήταν «αδικαιολόγητος».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησε την ευρύτερη τραπεζική κρίση, που πυροδοτήθηκε από την αποτυχία της Silicon Valley Bank, για τον λόγο που οι επενδυτές αναστατώθηκαν από τα σχόλιά του. «Αν δείτε πώς έχει πέσει ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έψαχναν απλώς για δικαιολογίες», είπε στο CNBC την Πέμπτη. Ωστόσο, αρνήθηκε να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην Credit Suisse, επικαλούμενος και πάλι τους κανονισμούς.

Για τον Al Khudairy όμως ήταν πολύ αργά για να ανακαλέσει: Ενώ οι μετοχές της Credit Suisse ανέκαμψαν την Πέμπτη μετά το σωσίβιο από την ελβετική κεντρική τράπεζα, οι καταθέτες συνέχισαν να τραβούν τα χρήματά τους από την τράπεζα.

Περίπου το ένα πέμπτο των μετοχών της Credit Suisse ανήκε σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, όπως το μερίδιο 9,9% που κατείχε η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας και το μερίδιο 6,8% που κατείχε η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ.

Οι ομολογιούχοι χάνουν ακόμη περισσότερα

Οι κάτοχοι όμως μετοχών, όπως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, λαμβάνουν τουλάχιστον κάτι στη συμφωνία UBS-Credit Suisse. Συγκεκριμένα, παίρνουν μία μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse, καθώς η UBS υπολόγισε ότι ήταν περίπου 0,82 δολάρια ανά μετοχή. (Οι μετοχές της Credit Suisse διαπραγματεύονταν περίπου στα 2 δολάρια πριν από το Σαββατοκύριακο)

Στο πλαίσιο της εξαγοράς της Credit Suisse, η UBS διαγράφει 17 δισ. δολάρια σε ομόλογα των λεγόμενων Additional Tier 1. Αυτά τα ομόλογα πρωτοστάτησαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και είτε διαγράφονται είτε μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια εάν τα κεφαλαιακά αποθέματα μιας τράπεζας πέσουν κάτω από ένα καθορισμένο επίπεδο. Η απομείωση 17 δισ. δολαρίων είναι η μεγαλύτερη στην αγορά AT1 της Ευρώπης από την έναρξή της.

Μερικοί από τους ομολογιούχους της Credit Suisse είναι θυμωμένοι που χάνουν τα πάντα, ενώ οι μέτοχοι εξακολουθούν να πληρώνονται. «Αυτό δεν έχει νόημα», δήλωσε στο Bloomberg ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aquila Asset Management AG. «Η αρχαιότητα στην κεφαλαιακή διάρθρωση πρέπει να γίνεται σεβαστή».

Τα ομόλογα AT1 σε ορισμένες ασιατικές τράπεζες υποχώρησαν σε επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα μετά την εξάλειψη των ομολόγων της Credit Suisse.

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι μέτοχοι της Credit Suisse προσπάθησαν να προσφέρουν 5 δισ. δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για την τράπεζα, σε μια συμφωνία που θα είχε διατηρήσει τα ομόλογα της τράπεζας, αναφέρει η Wall Street Journal. Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές απέρριψαν την προσφορά.

Οι μέτοχοι της Credit Suisse, όπως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δεν έχουν τύχη αν είναι αναστατωμένοι από τη διάσωση της UBS. Η συμφωνία δεν απαιτεί έγκριση από τους μετόχους είτε της UBS είτε της Credit Suisse, χάρη στις ρυθμιστικές αλλαγές από την ελβετική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: