Credit Suisse: Ιστορικές ζημιές για την ελβετική τράπεζα

Credit Suisse: Ιστορικές ζημιές για την ελβετική τράπεζα
A photo taken on November 1, 2011 shows the logo of the Swiss banking giant Credit Suisse in Zurich. Credit Suisse said on November 1 that third-quarter net profit rose 12 percent from a year ago to 683 million francs (562 million euros, 776 million US dollars), but said it would cut staff by three percent. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Για πρώτη φορά μετά το 2008 η επενδυτική τράπεζα καταγράφει ζημιές.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ζημιές στα προ φόρων μεγέθη της για το 2015, μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς και παράλληλα προειδοποίησε ότι οι αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό καθεστώς μεταβλητότητας και το 2016.

Σύμφωνα με το CNBC, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η τράπεζα έδειξαν ζημιές προ φόρων ύψους 2,4 δισ. ελβετικών φράγκων (2,38 δισ. δολάρια) στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Οι καθαρές ζημιές ανήλθαν στα 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα, αριθμός που σηματοδοτεί την πρώτη χρονιά ζημιών από το 2008. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε κατά 11% χάνοντας το μισό της αξίας της σε διάστημα ενός μήνα.

«Οι συνθήκες της αγοράς τον Ιανουάριο του 2016 παραμένουν δύσκολες και αναμένουμε οι αγορές να συνεχίζουν να είναι ευμετάβλητες για το υπόλοιπο πρώτο τρίμηνο του 2016, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν μακροοικονομικά ζητήματα», δήλωσε σήμερα ο Τιντζάνι Τίαμ που ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούλιο.

Τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν μετά τις διορθωτικές παρεμβάσεις, με τις οποίες ο ίδιος ο Τίαμ δεσμεύτηκε να μειώσει τον τομέα του investment banking, προς όφελος αυτού της διαχείρισης περιουσίας.

Όπως ανέφερε η ασάφεια που περιβάλει την ανάπτυξη της Κίνας, οι ασύγχρονες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, η χαμηλή ρευστότητα και το ισχυρό ελβετικό φράγκο, ήταν οι μεγάλες προκλήσεις του τελευταίου τρίμηνου του 2015. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η τράπεζα να δει να μειώνονται οι κινήσεις των πελατών της, ενώ ήδη έχουν αναγγείλει  πως αναμένεται να υπάρξει περικοπή 4.000 θέσεων.