Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη της Ουκρανίας.

Πολεμικά γυμνάσια και ασκήσεις με αληθινά πυρά πραγματοποιούνται στην περιοχή της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, την ώρα που οχυρωματικά έργα καταδεικνύουν ότι και οι δύο πλευρές είναι ικανές να φτάσουν την κατάσταση μέχρι τέλους.

Δείτε το ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη από την Συμφερόπολη

Διαβάστε ακόμη: Σε πολεμική ετοιμότητα η Κριμαία

Μαζικές εθνικοποιήσεις στην Κριμαία
Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ εγκαθιστά μηχανισμό ελέγχου φυσικών πόρων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε σήμερα ότι η υπό σύσταση Δημοκρατία της περιοχής θα εθνικοποιήσει κάθε πηγή φυσικών πόρων και ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην χερσόνησο.

«Εφόσον ο κόσμος (που θα ψηφίσει στο δημοψίφισμα) μάς δώσει το δικαίωμα να λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις, θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ο οποίος θα περάσει κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή στην κυριότητα της Κριμαίας», δήλωσε ο Αξιόνοφ σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Kryminform.

Διαβάστε ακόμη: Όλο και πιο κοντά στη Ρωσία βρίσκεται η Κριμαία

Μέρκελ: «η Ρωσία “έκλεψε” την Κριμαία από την Ουκρανία»
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κρίνει ότι η κατάσταση στην Κριμαία προσομοιάζει με «προσάρτηση» της χερσονήσου από τη Ρωσία, όπως δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός της, σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική πηγή.

«Μπορούμε ήδη να μιλάμε για προσάρτηση», είπε η καγκελάριος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) και η Ρωσία «έκλεψε» την Κριμαία από την Ουκρανία. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, που μετέφερε τις δηλώσεις αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Μέρκελ τόνισε ότι «αυτό δεν πρέπει να περάσει».

Διαβάστε ακόμη: Στα ύψη η δημοτικότητα του Πούτιν

Συνεχίζονται οι επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για τις «συγκεκριμένες προτάσεις» της Μόσχας και της Ουάσινγκτον με στόχο να διασφαλιστεί «η ειρήνη» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντάλλαξαν απόψεις για τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ομόνοια στη χώρα αυτή», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στον Κέρι ότι οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των Ουκρανών σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας να καθορίσουν το μέλλον τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πάντως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε αν υπήρξε κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών, όμως σημείωσε ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Παράλληλα, η Ρωσία διεμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι θεωρεί πως η οικονομική βοήθεια την οποία η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να παράσχει σε αυτήν που η Μόσχα θεωρεί παράνομη κυβέρνηση στην Ουκρανία θα έχει «συνέπειες».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη χορήγηση δανειακών εγγυήσεων ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ Αμερικανοί γερουσιαστές καταρτίζουν ένα νομοθέτημα το οποίο -σύμφωνα με πηγές στο Κογκρέσο- έχει ευρύτερο χαρακτήρα κι ενδέχεται να συμπεριλάβει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επικαλέστηκε μια ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος υποστήριξε πως η χορήγηση βοήθειας στο Κίεβο θα ήταν παράνομη.

«Η χορήγηση χρηματοδότησης σε ένα παράνομο καθεστώς το οποίο κατέλαβε την εξουσία δια της βίας είναι παράνομη και παραβιάζει το πλαίσιο του Αμερικανικού νομικού συστήματος», ανέφερε.

Η ανακοίνωση αυτή είναι πιθανό να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης και να εντείνει το διπλωματικό αδιέξοδο σχετικά με την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: H Ευρώπη απειλεί να «τιμωρήσει» τη Ρωσία

Πολιτική μέσω των αγωγών φυσικού αερίου
Ο ρωσικός πετρελαϊκός «κολοσσός» Gazprom, παραβλέποντας τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναβολή των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένεται να υπογράψει εντός του μηνός τις συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού South Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική και νότια Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

«Ο South Stream προχωρά προς τα εμπρός. Οι συμφωνίες για την κατασκευή του πρώτου τμήματος του αγωγού θα υπογραφούν πριν από τα τέλη του μηνός, όπως επίσης και οι συμφωνίες για την προμήθεια των αγωγών για το δεύτερο σκέλος του», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα αυτό.

Την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοψε τις συνομιλίες με την Gazprom για τον αγωγό αυτό που για να λειτουργήσει θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά τα τέλη των αγωγών και την πρόσβαση άλλων εταιρειών φυσικού αερίου ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Τα προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη που προκλήθηκαν στο παρελθόν από τη διένεξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την τιμή του φυσικού αερίου οδήγησαν τις Βρυξέλλες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις ενώ και η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία εντείνει την αγωνία των Ευρωπαίων αξιωματούχων να βρουν άλλες πηγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters