Δάνειο ύψους 3 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να ζητήσει η ΕΠΟ

Δάνειο ύψους 3 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να ζητήσει η ΕΠΟ
Ο παίκτης της ΑΕΚ Μπακασέτας (Α) μάχεται για τη μπάλα με τον παίκτη του ΠΑΟΚ (Δ), κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ για το Πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ στο ΟΑΚΑ, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2018. Τελικό αποτέλεσμα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1 – 1. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα (μη) τηλεοπτικά του Κυπέλλου, το VAR, τα έξοδα διαιτησίας, το πρόγραμμα της FIFA και παλιά χρέη έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην ΕΠΟ.

Έτοιμη να ζητήσει δάνειο 3 εκατ. ευρώ από τις FIFA/UEFA και παράλληλα να λάβει μέτρα μείωσης των ανελαστικών και όχι μόνον δαπανών της είναι η ΕΠΟ. Στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία υπάρχει οικονομική δυσχέρεια, στην οποία έχουν συντελέσει οι εξής λόγοι:

– Τηλεοπτικά δικαιώματα και τελικός Κυπέλλου:

Η ΕΠΟ προκήρυξε διαγωνισμό για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου για την επόμενη τριετία, ορίζοντας πλαφόν τα 8 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό δεν συμμετείχε κανένα κανάλι, με αποτέλεσμα να προκηρυχθεί νέος με διαφορετικούς όρους. Αυτήν τη φορά αφορούσε μόνο την τρέχουσα διοργάνωση και δεν είχε πλαφόν. Ανταποκρίθηκε μόνον η Cosmote TV, που προσέφερε 1.250.000 ευρώ, αντί περίπου 2,5 εκατ. ευρώ που έδινε τα προηγούμενα έτη.

Η διαφορά οφείλεται αφενός στον μη ελκυστικό για τα κανάλια τρόπο τέλεσης της διοργάνωσης (όπου οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 μετέχουν από την πέμπτη φάση και αυτές που εξασφάλισαν τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την έκτη φάση, ακόμα κι αν έχουν αποκλειστεί από του Ιούλιο) και αφετέρου στη μη ύπαρξη ενδιαφέροντος από άλλο κανάλι. Παλαιότερα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η NOVA. Οσον αφορά τον τελικό Κυπέλλου, έγινε χωρίς να τυπωθούν εισιτήρια, με αποτέλεσμα η ΕΠΟ να χάσει τα έσοδα από την πώλησή τους, αλλά και αυτά από τυχόν χορηγούς.

– VAR και έξοδα διαιτησίας:

Tα χρήματα για την εταιρεία που εγκατέστησε και «τρέχει» το VAR δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία διενήργησε και τον διαγωνισμό για τον ανάδοχο. Ωστόσο, η λειτουργία του δημιούργησε επιπλέον έξοδα στην ΕΠΟ, όπως η μίσθωση και ο εξοπλισμός κτιρίου στα βόρεια προάστια, όπου στεγάζεται το «κέντρο επιχειρήσεων» του VAR, αλλά και τα έξοδα για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των διαιτητών στη λειτουργία του τεχνολογικού βοηθήματος.

Επιπλέον η ΕΠΟ καλείται να πληρώνει τον μισθό του διορισμένου από τις FIFA/UEFA  επικεφαλής της KEΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, αλλά και τα έξοδα διαμονής και κίνησης των άλλων δύο μελών της επιτροπής, Μαρίν και Λίντμπεργκ.

– Το πρόγραμμα της FIFA και τα παλιά χρέη:

Η ΕΠΟ μέσω της FIFA δικαιούται, όπως κάθε ομοσπονδία, χρήματα από το πρόγραμμα FIFA Forward, το οποίο υπολογίζεται περίπου σε 2 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα επειδή οι προηγούμενες διοικήσεις φέρονται να τα διέθεταν σε διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς που προσδιόριζε το πρόγραμμα. Επίσης από τις παλαιότερες διοικήσεις, η διοίκηση Γραμμένου «κληρονόμησε» χρέος 13 εκατ. ευρώ, που από το 2017 έχει μειωθεί κατά 4 εκατ. ευρώ.

Εκτός των παραπάνω, η ΕΠΟ δεν προσδοκά έσοδα από την Εθνική Ανδρών, που αποκλείστηκε από την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, ενώ κατέβαλε αποζημιώσεις στον πρώην προπονητή Μίκαελ Σκίμπε και σε συνεργάτες του.  Η πρώτη απόφαση περιστολής των εξόδων που έχει ληφθεί είναι η μείωση των συνεδριάσεων των επιτροπών. Μάλιστα, αναφέρεται ότι δεν θα συνεδριάσει καμία επιτροπή μέχρι το τέλος του έτους ώστε να αποφευχθούν τα έξοδα μετακίνησης των μελών τους.