Δασμοί: Μετά το deal με την Ιαπωνία, στην ατζέντα του Τραμπ η ΕΕ – Πώς αντιδρούν οι αγορές
- 23/07/2025, 14:21
- SHARE

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετατοπίζει την εμπορική του ατζέντα στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας κλιμάκωση της πίεσης προς τις Βρυξέλλες. Μετά την επίτευξη συμφωνίας-πλαισίου με την Ιαπωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται «στην ουρά» για νέες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να καταλήξουν πριν την 1η Αυγούστου, προκειμένου να αποφευχθούν δασμοί 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να μεταθέσει εκ νέου το χρονοδιάγραμμα, ενώ από την πλευρά της Ε.Ε. ετοιμάζονται ήδη αντίμετρα, με πρώτη δόση να στοχεύει σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 21 δισ. ευρώ. Οι δασμοί έχουν τεθεί προσωρινά σε αναμονή έως τις 6 Αυγούστου, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται σε τεταμένο κλίμα, σύμφωνα με το CNBC.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, η οποία προβλέπει βασικό δασμό 15% στα αυτοκίνητα (από 25%), μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την Ε.Ε., ιδίως αν διατηρηθούν εξαιρέσεις ή μειωμένοι συντελεστές σε κρίσιμους τομείς. Η Citi επισημαίνει ότι η Ιαπωνία απέσπασε ελάφρυνση δασμών χωρίς ποσοστώσεις, κάτι που ίσως ανοίγει δρόμο για παρόμοιες παραχωρήσεις προς την Ευρώπη.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ένας από τους βασικότερους εξαγωγικούς τομείς της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, με τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά 3,5% στις ευρωαγορές ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, περιοδεύουν στην Ασία, με σειρά συναντήσεων σε Ιαπωνία και Κίνα. Το διεθνές εμπόριο παραμένει ψηλά στην ατζέντα τους, καθώς η γεωοικονομική σκακιέρα αναδιατάσσεται με φόντο τους νέους εμπορικούς συσχετισμούς που προωθεί η Ουάσινγκτον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Μost Admired Companies in Greece: Οι εταιρείες που ξεχώρισαν το 2025
- Οδυσσέας Αθανασίου: «Στη LAMDA μεταμορφώνουμε το μέλλον της ζωής στην Ελλάδα»
- Ενέργεια: Το limit up της ζήτησης και η ανισορροπία στις τιμές