DBRS Morningstar: Οι επιτοκιακές αυξήσεις «αποκαλύπτουν» τις αδυναμίες των τραπεζών

DBRS Morningstar: Οι επιτοκιακές αυξήσεις «αποκαλύπτουν» τις αδυναμίες των τραπεζών
Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το κόστος κινδύνου για τις τράπεζες, λέει η DBRS Morningstar

Xαμηλά επίπεδα κόστους κινδύνου (CoR) ανέφεραν οι ευρωπαϊκές τράπεζες  το 2022, τα οποία βρίσκονται σε παρόμοια ή ακόμη και χαμηλότερα από τα επίπεδα από το 2021 ή και το 2019. Παράλληλα, όμως, οι περισσότερες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα CoR για ολόκληρο το έτος 2022 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, αυτή η επιδείνωση αποδίδεται στην προσαρμογή των πιστωτικών μοντέλων των τραπεζών στις πιο αβέβαιες οικονομικές προοπτικές λόγω του αυξημένου πληθωρισμού και των σταθερών επιτοκιακών αυξήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2022. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται υψηλότερα επίπεδα CoR το 2023, πιθανότατα λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που έχουν εγγράψει στον ισολογισμό τους, και όχι των προσαρμογών του οικονομικού μοντέλου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2022 οι τράπεζες συνέχισαν να κάνουν χρήση των σημαντικών αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν επωφελήθηκαν από τις σημαντικές απελευθερώσεις προβλέψεων που είχαν το 2021.

Ελλάδα…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα ανέφεραν βελτιωμένα επίπεδα CoR το 2022 (κατά 134 μονάδες βάσης έναντι 450 μ.β. το 2021 και 397  μ.β. το 2020). Το CoR του 2022 ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τις 182  μ.β. του 2019. Ο υψηλότερος μέσος όρος CoR των τραπεζών στην Ελλάδα σε σύγκριση με το δείγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική προσπάθεια τροφοδότησης που έγινε τα τελευταία χρόνια για τη μείωση του αυξημένου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το οποίο μειώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022 από 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, λέει η DBRS Morningstar, παρότι τα συνολικά επίπεδα CoR παρέμειναν χαμηλά το 2022, σημειώθηκε επιδείνωση σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό αποδίδεται στις αυξανόμενες μακροοικονομικές ανησυχίες σχετικά με τις επίμονες αυξήσεις του πληθωρισμού και των επιτοκίων που πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022. 

Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση επιτοκίων την τελευταία δεκαετία τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε αύξησε συνολικά τα επιτόκια τέσσερις φορές. Ως αποτέλεσμα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε δει υψηλότερο CoR στις τράπεζες για το οικονομικό έτος 2022 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: