Eurofast: Ο απόλυτος «one stop shop» προορισµός για τις επιχειρήσεις

Eurofast: Ο απόλυτος «one stop shop» προορισµός για τις επιχειρήσεις
Ο Αντώνης Γαβριηλίδης, CEO του οµίλου Eurofast, µιλά για την ανάπτυξη ενός ισχυρού portfolio συµβουλευτικών υπηρεσιών σε 19 χώρες. Πώς εδραιώθηκε η εταιρεία σε ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Mε εφαλτήριο την Κύπρο και βάση στην Αθήνα, η Eurofast έχει αναδειχθεί σε πολυεθνική συµβουλευτική εταιρεία – πάροχος «one stop shop» πολλαπλών υπηρεσιών, όπως λέει στο Fortune Greece o Aντώνης Γαβριηλίδης, CEO του οµίλου. Ηγείται της Eurofast τον τελευταίο χρόνο, µετά από µια περίοδο διαδοχικών κρίσεων που άλλαξαν άρδην τα επιχειρηµατικά µοντέλα σε όλους τους κλάδους, και συνεχίζει την παράδοση που φέρει ο όµιλος στο να αξιοποιεί τις προκλήσεις ως ευκαιρίες, προωθώντας ένα δυναµικό χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης που εδραίωσε τη θέση της Eurofast στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Η Eurofast έχει πετύχει σηµαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Ξεκινώντας από ένα µικρό λογιστικό γραφείο στην Κύπρο έχει απoκτήσει διεθνή παρουσία. Ποιο είναι το status σήµερα;

Η Eurofast συµπληρώνει 45 χρόνια παρουσίας στην αγορά, ξεκινώντας τη δραστηριότητά της το 1978, όταν ο Κώστας Δαµιανού (1937-2018) ίδρυσε ένα µικρό λογιστικό γραφείο στην Κύπρο µε την επωνυµία Δαµιανού & Συνεργάτες. Από τότε η εταιρεία ακολουθεί σταθερή ανάπτυξη ανοίγοντας για πρώτη φορά γραφεία στο εξωτερικό το 1987. Ξεκινήσαµε από τη Σόφια και στη συνέχεια επεκταθήκαµε στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και πρόσφατα στις βαλτικές χώρες. Σήµερα η Eurofast έχει κεντρικά γραφεία στην Αθήνα και δραστηριοποιείται σε 21 πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, και το δυναµικό µας ξεπερνά πλέον τους 450 εργαζοµένους  από µια αρχικά µικρή οµάδα ατόµων.

Κατά τη θητεία σας στη Eurofast πότε αντιµετωπίσατε τη µεγαλύτερη πρόκληση;

Η πρόκληση είναι ευκαιρία στη Eurofast. Μετά από σχεδόν 13 χρόνια σε διάφορες διοικητικές θέσεις και ως εκτελεστικό µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου, αντιµετώπισα πολλές προκλήσεις, καθώς τόσο η περίοδος της προηγούµενης δεκαετίας όσο και τα τελευταία 2-3 χρόνια ανέδειξαν νέες τάσεις και ανάγκες στην αγορά. Στη Eurofast αξιοποιήσαµε αυτές τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για να δυναµώσουµε περισσότερο τον όµιλο, µένοντας πιστοί στις αξίες και στη στρατηγική κατεύθυνση που χάραξε ο Χριστόδουλος Δαµιανού, σηµερινός πρόεδρος της εταιρείας. Αν πρέπει να εστιάσω σε µία από τις προκλήσεις, θα έλεγα την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εργαλείων για να καλύψουµε τις ανάγκες των επιχειρήσεων για εξωστρέφεια και υποστήριξη των  mobility δραστηριοτήτων και εργαζοµένων.

Εν µέσω αλλεπάλληλων κρίσεων έχει αυξηθεί η ζήτηση για υπηρεσίες προς επιχειρήσεις. Σε ποιους τοµείς βλέπετε αναδυόµενες ευκαιρίες και πού επενδύετε;

Η Eurofast είναι πάροχος «one stop shop» πολλαπλών υπηρεσιών και απαντά στις προτιµήσεις των επενδυτών και των εταιρειών που αναζητούν επαγγελµατικού επιπέδου υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσµα αναγκών.

Έχουµε σχεδιάσει και προσφέρουµε µια σειρά από εργαλεία και υπηρεσίες για να βοηθήσουµε τις επιχειρήσεις, εξισορροπώντας τον αντίκτυπο της συνεχιζόµενης φορολογικής εξέλιξης στις καθηµερινές διασυνοριακές συναλλαγές. Πρόσφατα δηµιουργήσαµε δύο νέες υπηρεσίες, το Expert Payroll Consulting, όπου έχουµε συµβουλευτικό ρόλο σε επιχειρήσεις που διαθέτουν in-house τµήµατα µισθοδοσίας, και το Global Tax Mobility, γιατί γνωρίζουµε από την εµπειρία µας ότι για να πετύχει ένας οργανισµός σηµαντικά αποτελέσµατα χρειάζεται µια διεθνή οµάδα επαγγελµατιών που κατανοούν το διασυνοριακό ρυθµιστικό πλαίσιο και µπορούν να οικοδοµήσουν λειτουργικά µοντέλα µε σταθερή φορολογική συµµόρφωση. Το χαρτοφυλάκιό µας περιλαµβάνει όλη την γκάµα των υπηρεσιών σε λογιστικά, ενδοοµιλικές συναλλαγές, υπηρεσίες µισθοδοσίας, και επιπλέον υπηρεσίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές, υπηρεσίες διασφάλισης συναλλαγών, εταιρικές υπηρεσίες κ.ά.

Ανταγωνίζεστε µερικές από τις µεγαλύτερες πολυεθνικές στον τοµέα των λογιστικών-συµβουλευτικών υπηρεσιών. Ποιο είναι το ισχυρό σας «χαρτί»;

Το ανταγωνιστικό µας πλεονέκτηµα πηγάζει από την ικανότητά µας να εξυπηρετούµε τους πελάτες µε αµεσότητα, αποτελεσµατικότητα και επάρκεια. Η οµάδα των έµπειρων συµβούλων µας έχει την ικανότητα να αντιµετωπίζει αποτελεσµατικά όλες τις ανάγκες του πελάτη, σε µία και µόνο συνάντηση, χρησιµοποιώντας έναν κοινό κώδικα στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Με 4 εξειδικευµένα στελέχη για κάθε γραµµή υπηρεσιών και ένα ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών κερδίζουµε συνεχώς νέους πελάτες. Επεκτείνουµε το δίκτυό µας σε νέες αγορές και νέες πόλεις, επενδύοντας ίδια κεφάλαια και διατηρώντας υγιή ισολογισµό.

«Μετά από 45 χρόνια εµπειρίας µπορούµε να πούµε µε σιγουριά ότι κανείς δεν γνωρίζει τα Βαλκάνια όσο οι άνθρωποι της Eurofast».

Άλλωστε έχουµε ήδη εδραιωθεί στην αγορά ως σηµείο αναφοράς για λύσεις στον τοµέα µισθοδοσίας και ανθρώπινου δυναµικού, αλλά και εν γένει συµβουλευτικών υπηρεσιών.

Μπορείτε να µας αναφέρετε κάποιους µεγάλους πελάτες σας;

Συνεργαζόµαστε µε πολυεθνικές και κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των κατασκευών, των λιανικών πωλήσεων, των αεροπορικών εταιρειών, τους παρόχους επαγγελµατικών υπηρεσιών, αλλά και φαρµακευτικές εταιρείες, καθώς και επιχειρήσεις που ασχολούνται µε την ενέργεια. Χτίζουµε πιστούς πελάτες στις χώρες που αναπτύσσουµε γραφεία ακολουθώντας την πολιτική «Γνώρισε τον πελάτη σου», που είναι θεµελιώδης αρχή για τους ανθρώπους της εταιρείας µας. Όταν οι απαιτήσεις για διαφάνεια αυξάνονται διεθνώς και ταυτόχρονα η ανάγκη για αποτελεσµατικά επαγγελµατικά µοντέλα κρίνεται απαραίτητη, υπάρχει µόνο µία διέξοδος: να προσφέρουµε ξεκάθαρες λύσεις, µακριά από πολύπλοκα µοντέλα που θα κατέληγαν αναπόφευκτα σε επιπλέον επιχειρηµατικά κόστη.

Πώς απαντάτε στις ανησυχίες των επιχειρήσεων για την έλλειψη στελεχών στην αγορά και τι υπηρεσίες προσφέρετε στον τοµέα του ανθρώπινου δυναµικού;

Κατανοούµε ότι η παγκοσµιοποίηση και η πολυπλοκότητα του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος απαιτούν σύγχρονες και εξατοµικευµένες συµβουλές που ικανοποιούν υψηλά πρότυπα. Έχουµε αναπτύξει ψηφιακά εργαλεία και µια οµάδα έµπειρων επαγγελµατιών που δίνουν προτεραιότητα στο συµφέρον των πελατών και χάρη σε αυτούς έχουµε γίνει σηµείο αναφοράς για εταιρείες που αναζητούν συµβουλές όσον αφορά τις λύσεις µισθοδοσίας και απασχόλησης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Πώς αντιµετωπίζετε τις προκλήσεις για να ενισχύσετε µε τους κατάλληλα καταρτισµένους εργαζόµενους τον δικό σας οργανισµό;

Δηµιουργούµε ευκαιρίες για νέους συνεργάτες και προσφέρουµε ανταγωνιστικό πακέτο αµοιβών και παροχών και ένα εργασιακό περιβάλλον που ευνοεί την εξέλιξη των ανθρώπων. Η Eurofast δίνει προτεραιότητα στην επαγγελµατική και προσωπική εξέλιξη των εργαζοµένων της και γι’ αυτό έχει προχωρήσει σε επιπλέον προνόµια, όπως πρόσθετες ηµέρες αδείας πατρότητας, πιλοτικά προγράµµατα τετραήµερης απασχόλησης το καλοκαίρι κ.ά. Σκοπός µας είναι να νιώθουν οι άνθρωποί µας ευχάριστα στο εργασιακό περιβάλλον και να αποδίδουν καλύτερα.

Στην εποχή µας αυξάνονται οι απαιτήσεις για διαφάνεια και αποτελεσµατικότητα. Με το βλέµµα στο µέλλον πώς σχεδιάζετε να αξιοποιήσετε τις τρέχουσες ευκαιρίες;

Θα συνεχίσουµε µε γνώµονα τις ίδιες κατευθύνσεις και µε στόχο να βρισκόµαστε στις 10 κορυφαίες κατατάξεις εταιρειών παροχής υπηρεσιών για επιχειρήσεις, ως προς το µέγεθος συγκριτικά µε άλλους παρόµοιους οργανισµούς στην περιοχή µας. Θέλουµε απλώς οι πελάτες µας να ξεχωρίζουν και να λένε περήφανα «Συνεργαζόµαστε µε τη Eurofast σε αυτό το µέρος του κόσµου». Η εταιρεία θα συνεχίσει να στοχεύει στην αριστεία κατακτώντας διακρίσεις ανάλογες όσων την καταξίωσαν ως κορυφαία εταιρεία παροχής φορολογικών συµβουλών. Υπενθυµίζω ότι έχει ξεχωρίσει ως «Κυπριακή Εταιρεία Φορολογικών Υπηρεσιών της Χρονιάς» από την International Tax Review και έχει αναγνωρισθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους τοµείς των ενδοοµιλικών συναλλαγών, της µισθοδοσίας, του εργατικού δυναµικού και σε ζητήµατα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

**Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης ΕΔΩ.

***Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο