Debate πολιτικών αρχηγών: Τα πιο βαθιά χασμουρητά

Debate πολιτικών αρχηγών: Τα πιο βαθιά χασμουρητά
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στο debate των πολιτικών αρχηγών, στο στούντιο του ΕΡΤNEWS στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. Στο debate των αρχηγών των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων, που είναι το πρώτο εδώ και οκτώ χρόνια, συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Την τηλεμαχία συντονίζει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θα θέσουν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, Γιώργος Παπαδάκης ΑΝΤ1, Παναγιώτης Στάθης OPEN, Ράνια Τζίμα MEGA, Μάρα Ζαχαρέα STAR, Αντώνης Σρόιτερ ALPHA και Σία Κοσιώνη ΣΚΑΪ. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την διακομματική επιτροπή οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι: 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2. Εξωτερική Πολιτ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τρίωρο debate των πολιτικών αρχηγών αποτέλεσε μόνο μια διαδικασία προσεκτικών τοποθετήσεων και ελάχιστων πραγματικών απαντήσεων.

Από τον Αντώνη Τριφύλλη*

«..Νιώθω συχνά σαν τους τριγύρω σκηνοθέτες, που οδηγήσαν μια γενιά, στα πιο βαθιά χασμουρητά» Σαββόπουλος.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το debate, ούτε τους οργανωτές, ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε βέβαια και τους πολιτικούς αρχηγούς, η όλη εκδήλωση ήταν ανιαρή.

Στην αρχή σκέφτηκα επιλέξω έναν πιο πιασάρικο τίτλο. «Οι δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον Κόσμο». Ξέρετε, το τίτλο του βιβλίου κι παγκόσμιου best seller του Τζο Ριντ, που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα περιγράφοντάς τον θρίαμβο της οκτωβριανής επανάστασης. Ύστερα σκέφτηκα ότι θα ήταν υπερβολή για την περίπτωσή μας. Οπότε κατέληξα στον τωρινό τίτλο που αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα των δέκα ημερών που μας χωρίζουν από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής.

Πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν μεν βαρετό, όπως διαπίστωσαν όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι, αλλά όλοι οι αρχηγοί ήταν συγκρατημένοι, προσεκτικοί με κύριο μέλημα να μην τους ξεφύγει κανένας πόντος και ξυπνήσουν αναμνήσεις από το πρόσφατο παρελθόν της θητείας τους, είτε ως Πρωθυπουργοί, είτε ως αρχηγοί κομμάτων στην Βουλή. Γιατί πολλά είχαν πει ή είχαν πράξει, περασμένα-ξεχασμένα..

Ομολογώ ότι είχα υποσχεθεί στους φίλους του Fortune Greece, ότι θα παρακολουθούσα μέχρι τέλους την τηλεμαχία. Δεν τα κατάφερα. Με πήρε ο ύπνος.

Παρ όλα αυτά θα σας περιγράψω τα αισθήματά μου, για όσο χρόνο ήμουν ξύπνιος.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη περιγραφή τού έργου του, τα λάθη του- Τέμπη, Βαθύ Κράτος κ.α.  και τις προθέσεις του για την νέα του διακυβέρνηση. Η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως ελπίζει, θα δώσει βάρος στη βοήθεια στους πιο αδύναμους, στην προσέλκυση νέων άμεσων επενδύσεων, στην Παιδεία, στην Άμυνα, στην ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης  της χώρας κ.α.

Ο κ. Τσίπρας έταξε αύξηση των φόρων στους έχοντες, μείωση των φόρων στους φτωχούς, κ.α. Βέβαια υποστήριξε ότι σε σχέση με την άμυνα, αυτός άνοιξε τον δρόμο για τους εξοπλισμούς, αλλά δεν ψήφισε τις δαπάνες για την Άμυνα γιατί ήθελε κάτι άλλο. Περισσότερες θέσεις εργασίας για την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων. Και τέλος το καυτό θέμα της Παιδείας. Διατύπωσε την πρόθεσή του με έναν νόμο και ένα άρθρο για την είσοδο των αποφοίτων στα Πανεπιστήμια χωρίς περιορισμούς. Πιασάρικο δεν λέω, αλλά ανεφάρμοστο.

Ο κ. Ανδρουλάκης παρέμεινε στον δικό του διμέτωπο. Κατηγόρησε τις δυο προηγούμενες κυβερνήσεις για μια σειρά από θέματα, με κύριο βάρος στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Έμεινε αναπάντητο όμως το θα πράξει σε σχέση με την άρνησή του να δεχτεί να συγκυβερνήσει με ένα από τα μεγάλα κόμματα αν δεν αλλάξουν αρχηγό. Και έμεινα με την απορία, πώς συμβιβάζονται αυτά με την πρόθεσή του να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Αναφέρθηκε βέβαια και στο οικονομικό του πρόγραμμα το οποίο είναι όντως το πιο ρεαλιστικό.

Ο κ. Κουτσούμπας δεν άφησε περιθώριο για καμία συνεννόηση με τα  αστικά κόμματα, δηλαδή με όλα τα κόμματα της Βουλής. Συνέχισε να αστειεύεται και με τον εαυτό του, όπως έκανε με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κ. Βελόπουλος έχοντας περάσει πολλές αναταραχές τελευταία στο εσωτερικό επέμεινε στο γεγονός ότι η πατρίδα τον έχει ανάγκη για τη προάσπιση της Μακεδονίας. Έδειξε μάλιστα και φωτογραφίες που δεν κατάλαβα τι έδειχναν.

Ξέχασα κάποιον; Α, ναι. Τον ασυμβίβαστο. Το χρυσό αγόρι με ένα νι. Έμεινε στην θέση του για την εισαγωγή της «Δημητρούλας» του. Δεν έκρυψε ποτέ την απέχθειά του για αυτήν την Ευρώπη, κι όταν κάποιοι του θύμισαν το παρελθόν του, ρώτησε γιατί ποτέ δεν ζήτησαν να γίνει έρευνα από την Βουλή. Α, ναι. Έδωσε και μια ενδιαφέρουσα απάντηση στην ερώτηση αν οι Τούρκοι κατελάμβαναν ένα Ελληνικό νησί τι θα έκανε, απάτησε ότι θα ήταν συνέχεια στο τηλέφωνο με τους συμμάχους, αλλά και ότι θα ακολουθούσε τις οδηγίες του στρατεύματός μας.

Στο μεταξύ οι δημοσκοπήσεις δίνουν όλο και πιο υψηλά ποσοστά στον Μητσοτάκη, με πιθανότερη εκδοχή αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές ή συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στο μεταξύ τα βλέμματα όλων μας είναι στραμμένα στην Τουρκία. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει αυτή η σχεδόν εμφύλια διαμάχη.

Είμαστε αιώνες μπροστά από την γείτονα χώρα και με ψυχραιμία παρακολουθούμε γεγονότα πρωτόγνωρα. Ο Αλλάχ ας τους βοηθήσει.

*Μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε το debate – Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των πολιτών αρχηγών