Δεύτερο διαδικτυακό μπλακάουτ λόγω βλάβης σε εταιρεία διανομής περιεχομένου

Μετά την Firstly, τεχνικό πρόβλημα έπληξε και το δίκτυο της Akamai.

Τράπεζες και επιχειρήσεις της Αυστραλίας και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ εξαφανίστηκαν την Πέμπτη από το Διαδίκτυο λόγω τεχνικού προβλήματος στην εταιρεία Akamai, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο μπλακάουτ σε μεγάλους δικτυακούς τόπους.

«Έχουμε ενημερωθεί για το ζήτημα και εργαζόμαστε για την αποκατάσταση των υπηρεσιών το ταχύτερο δυνατό» ανέφερε εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρείας διανομής περιεχομένου (CDN), της οποίας οι υπηρεσίες επιτρέπουν την ταχύτερη φόρτωση ιστοσελίδων.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η ταχυδρομική υπηρεσία και πολλές εταιρείες είδαν τους δικτυακούς τόπους τους και τα app ηλεκτρονικής τραπεζικής να τίθενται εκτός λειτουργίας μετά τις 14.10 ώρα Σίδνεϊ (8.10 ώρα Ελλάδας) και να επανέρχονται λίγες ώρες αργότερα.

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν επίσης υπηρεσίες της αεροπορικής εταιρείας Virgin Australia, η οποία ανέφερε ότι χρησιμοποιεί υπηρεσίες της Akamai για λειτουργίες ταυτοποίησης στο δίκτυό της.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αναγκάστηκε μάλιστα να ακυρώσει αγορές ομολόγων που ήταν προγραμματισμένες για την Πέμπτη.

Αδυναμία πρόσβασης επηρέασε επίσης τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Southwest Airlines, United Airlines και Delta Air Lines, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο στοιχεία του Downdetector.

Η αναστάτωση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη διακοπή λειτουργίας χιλιάδων ενημερωτικών, κυβερνητικών και άλλων δικτυακών τόπων λόγω τεχνικού προβλήματος στο αμερικανικό δίκτυο διανομής περιεχομένου Fastly.

To περιστατικό έφερε στο προσκήνιο την εξάρτηση μεγάλου μέρους του Διαδικτύου από σχετικά λίγες εταιρείες υπηρεσιών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αγωγές κατά της εταιρείας CDN.