ΔΕΗ: Στις δημοπρασίες NOME το 115% της παραγωγής από λιγνίτες

ΔΕΗ: Στις δημοπρασίες NOME το 115% της παραγωγής από λιγνίτες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής θα αντιστοιχεί εφέτος η ενέργεια που θα διαθέσει η ΔΕΗ μέσω ΝΟΜΕ στους ανταγωνιστές της.

Η ενέργεια που θα διαθέσει το 2019 η ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της προμηθευτές ρεύματος, μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, θα υπερβεί το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές της επιχείρησης, τα ΝΟΜΕ εφέτος θα αντιστοιχούν στο 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να εξασφαλίσει επιπλέον ενέργεια από την αγορά για να καλύψει τις δημοπρατούμενες ποσότητες, επωμιζόμενη το επιπλέον κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες θεσπίστηκαν, προκειμένου οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες και νερά) στις οποίες δραστηριοποιείται αποκλειστικά η ΔΕΗ και να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς λιανικής, όμως στην πράξη επεκτείνονται πέραν αυτών.

Σε σχέση με τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας που κηρύχθηκε άγονος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στόχος είναι η επαναπροκήρυξή του, αφού προηγουμένως θα έχουν οριστικοποιηθεί τα οικονομικά δεδομένα των μονάδων (που έγιναν κερδοφόρες στο τέλος του 2018) και ενδεχομένως το καθεστώς των αποζημιώσεων που θα εισπράττουν οι μονάδες για την διαθεσιμότητα ισχύος, η έγκριση του οποίου από την ΕΕ εκκρεμεί.

Παράλληλα, γίνονται επαφές με νέους δυνητικούς αγοραστές με στόχο να διευρυνθεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό, ενώ διερευνάται σε συνεργασία με την ΕΕ η δυνατότητα τροποποιήσεων της συμφωνίας μετόχων, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται η αντίθεση της επιχείρησης στο ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών.

Η ίδια πηγή επανέλαβε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να συνεχίσει να απορροφά την αύξηση του κόστους παραγωγής που προέρχεται κυρίως από την άνοδο των τιμών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, αναφορικά με την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές, τονίζεται ότι η αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγει τον Μάιο είναι εξασφαλισμένη, ενώ τον Μάρτιο προγραμματίζεται παρουσίαση σε επενδυτές στο Λονδίνο, αφού προηγουμένως έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός της επιχείρησης για το 2019.