Δέκα διδάγματα επιτυχίας από τον Μάικλ Τζόρνταν

Δέκα διδάγματα επιτυχίας από τον Μάικλ Τζόρνταν
Photo:

Τι μπορούν να μάθουν οι επιχειρηματίες από τον δισεκατομμυριούχο αστέρα του NBA.

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι σίγουρα ένας από τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, κερδίζοντας πέντε βραβεία MVP, 10 παρουσίες στην ιδανική πρώτη πεντάδα του NBA, 14 παρουσίες σε All-Star Game, 3 βραβεία MVP σε All-Star Game, 9 παρουσίες στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του πρωταθλήματος, 6 βραβεία MVP σε τελικούς, το βραβείο του καλύτερου αμυντικού παίκτη του NBA για το 1988, και πολλά άλλα.

Παράλληλα, είναι και επιχειρηματίας, και βασικός ιδιοκτήτης και πρόεδρος των Charlotte Hornets. Το 2015, ο Τζόρνταν έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος παίκτης του NBA και ο δεύτερος πλουσιότερος Αφροαμερικανός του κόσμου.

Ιδού 10 διδάγματα επιτυχίας από τον Μάικλ Τζόρνταν:

1. Πρέπει να γευτείς την αποτυχία για να πετύχεις

Ο Τζόρνταν έχασε πάνω από 9.000 σουτ, συμπεριλαμβανομένων και 26 σουτ με τα οποία θα κέρδιζε το παιχνίδι. Δεν κατάφερε την πρώτη χρονιά να παίξει για την ομάδα του γυμνασίου του. Στην αρχή της καριέρας του, έχανε συνεχώς από τους Pistons. Και έχει γίνει αποδέκτης αρνητικών σχολίων επειδή είναι ιδιοκτήτης των Charlotte Hornets. Και πάλι, ο ίδιος μαθαίνει από την αποτυχία και δεν έκανε ποτέ πίσω όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις.

Πρέπει να υιοθετήσεις την αποτυχία για να πετύχεις.

2. Ανέλαβε τις ευθύνες σου

Η επιτυχία απαιτεί ευθύνη. Είσαι πιστός στα καθήκοντά σου; Επιτελείς τα κρίσιμα καθήκοντα που απαιτούνται για την επιτυχία; Είσαι συνεπής; Για να πετύχεις, πρέπει να είσαι πιστός στο πάθος σου – να τα δώσεις όλα.

3. Ομαδική δουλειά

Τι θα γινόταν αν ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είχε τον Σκότι Πίπεν; Ο Τζόρνταν είναι κατά κοινή παραδοχή ο μεγαλύτερος παίκτης όλων των εποχών, αλλά δεν κέρδισε έξι πρωταθλήματα μόνος του. Είχε την ευλογία να έχει για συμπαίκτη του τον Σκότι Πίπεν, έναν από τους 50 μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του NBA. Κι ας μην ξεχνάμε τον Ντένις Ρόντμαν και τον Τόνι Κούκοτς, αλλά και τον Φιλ Τζάκσον, τον μεγαλύτερο, ίσως, προπονητή στην ιστορία του NBA.

4. Δούλεψε εξυπνότερα και σκληρότερα από τους ανταγωνιστές του

Ο Τζόρνταν ωθείται από την επιθυμία να είναι ο καλύτερος. Αλλά κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι το ταλέντο του δεν θα τον έφερνε από μόνο του στην κορυφή. Έπρεπε να προσθέσει όγκο, ωριμότητα, στρατηγική και νέες δεξιότητες για να υπερβεί τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο του.

Συμπέρασμα: Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να κατανοείς ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου, ως άτομο και ως ηγέτης.

5. Πάρε ποσοστά

Βάσει της συμφωνίας με τη Nike για τα Air Jordan, ο Τζόρνταν κερδίζει μια περιουσία επειδή πρακτικά λαμβάνει χρήματα για κάθε πώληση – ως ποσοστό επί της τιμής κάθε ζευγαριού που πωλείται. Η αρχική συμφωνία ήταν ύψους 500.000 δολαρίων ετησίως, συν δικαιώματα εκμετάλλευσης. Αυτά, πλέον, αποφέρουν πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια για τον Τζόρνταν κάθε χρόνο.

6. Να είσαι παθιασμένος

«Ακόμα κι όταν θα είμαι γέρος, μπορεί να μην μπορώ να παίξω το άθλημα, αλλά θα συνεχίζω να το λατρεύω».

Πρέπει να έχεις πάθος για να πετύχεις. Αν η επιτυχία πρόκειται να είναι δική σου, θα πρέπει να την κερδίσεις ενώ θα ακολουθείς το πάθος σου. Αποκλείεται να πετύχεις σε κάτι που μισείς.

7. Φτιάξε μια ομάδα All-Star

Αν και ηγήθηκε της μεγαλύτερης ομάδας στην ιστορία του NBA, απαιτήθηκαν χρόνια για την εύρεση της βοήθειας εκείνης που θα τον έφερνε στην κορυφή – για να προστεθούν, δηλαδή, όλα τα σωστά κομμάτια του πάζλ γύρω του.

Δεν φτάνει να είσαι ο εξυπνότερος και πιο προικισμένος. Πρέπει να περιστοιχίζεσαι από άλλους συμπαίκτες με ταλέντο και αυτοθυσία, που θα είναι έτοιμοι να βάλουν στην άκρη την προβολή τους προς όφελος του κοινού καλού.

8. Μην τα παρατάς ποτέ

«Θα υπάρξουν εμπόδια όταν προσπαθείς να πετύχεις. Τα είχα εγώ, τα έχουν όλοι. Αλλά τα εμπόδια δεν χρειάζεται να σε σταματάνε. Αν βρεις τοίχο, μην υποχωρήσεις. Βρες τρόπο να σκαρφαλώσεις – να τον υπερβείς».

9. Πίστεψε στον εαυτό σου

Με θρύλους όπως ο Λάρι Μπερντ και ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Μάικλ Τζόρνταν ήξερε επακριβώς ποιος βρισκόταν στην κορυφή του NBA. Αλλά προτού καν κερδίσει το πρώτο του πρωτάθλημα, ήξερε ότι το μέλλον του ανήκε. Και μόλις συνέλαβε στο μυαλό του αυτή την εικόνα, την έννοια της δικής του επιτυχίας, τίποτε δεν μπορούσε να τον εμποδίσει.

10. Χρησιμοποίησε τα κοινωνικά μέσα για να διατηρήσεις ζωντανό το εμπορικό σου σήμα

Ο Τζόρνταν έφυγε από το παρκέ μετά τη λήξη της περιόδου 2002-03. Αλλά έχει 27 εκατομμύρια fans στο Facebook, και παρόλο που δεν χρησιμοποιεί Twitter, ο λογαριασμός Twitter της Nike Jordan έχει 1,7 εκατομμύρια followers.