Δέκα μικρά βήματα για να γίνετε πιο έξυπνοι

Δέκα μικρά βήματα για να γίνετε πιο έξυπνοι

Τί μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας ζωή ώστε να βελτιώσετε τη διανοητική ικανότητά σας και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε καταστάσεις στη δουλειά;

Ίσως να έχετε την εντύπωση ότι η νοημοσύνη είναι μια καθορισμένη ποσότητα που προσδιορίζεται όταν είμαστε νέοι και παραμένει αμετάβλητη στη συνέχεια. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι κάνετε λάθος. Το πώς προσεγγίζουμε τις καταστάσεις και τα πράγματα που κάνουμε για να τροφοδοτήσουμε το μυαλό μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διανοητική ικανότητά μας.

Ιδού λοιπόν 10 ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας για να γίνετε λίγο πιο έξυπνοι κάθε μέρα.

1. Χρησιμοποιείστε εξυπνότερα το χρόνο σας στο διαδίκτυο
Το κάθε σας διάλειμμα δεν χρειάζεται να είναι για τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από μεγάλους μαθησιακούς πόρους, όπως online μαθήματα, ενδιαφέρουσες ομιλίες στο TED, και εργαλεία διαμόρφωσης λεξιλογίου. Αντικαταστήστε λίγα λεπτά παρακολούθησης αστείων βίντεο με κάτι πιο θρεπτικό διανοητικά.

2. Γράψτε αυτά που μαθαίνετε
Δεν χρειάζεται να είναι μακροσκελές, αλλά το να αφιερώσουμε λίγα λεπτά κάθε μέρα για γράψουμε αυτά που μάθαμε είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει το πνευματικό δυναμικό μας. «Γράψτε 400 λέξεις την ημέρα για αυτά που έχετε μάθει», προτείνει η δασκάλα γιόγκα Κλαούντια Αζούλα Αλτουσέρ. Ο Μάικ Ζι, επιστημονικός συνεργάτης στο Bayside Biosciences, συμφωνεί: «Γράψτε ό,τι έχετε μάθει».

3. Κάντε μια λίστα πραγμάτων που έχετε καταφέρει
Ένα μεγάλο μέρος της νοημοσύνης είναι η εμπιστοσύνη και η ευτυχία, οπότε τονώστε την γράφοντας όχι τα πράγματα που πρέπει να κάνετε, αλλά όλα τα πράγματα που έχετε ήδη καταφέρει. Η ιδέα μιας λίστας επιτευγμάτων συνιστάται από τον διάσημο επενδυτή Μαρκ Άντρισεν καθώς κι από την Αζούλα Αλτουσέρ. «Κάντε μια λίστα επιτευγμάτων για δείτε όλα τα πράγματα που έχετε καταφέρει στην πραγματικότητα», προτείνει.

4. Βγάλτε έξω το Scrabble
Τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα παζλ δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά και ένας πολύ καλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας. «Παίξτε παιχνίδια (Scrabble, μπριτζ, σκάκι, Go, ναυμαχία, Connect 4, δεν έχει σημασία),» προτείνει ο Ζι. «Παίξτε Scrabble χωρίς βοήθεια από υποδείξεις ή βιβλία,» συμφωνεί και η Αζούλα Αλτουσέρ.

5. Κάντε έξυπνους φίλους
Μπορεί να είναι σκληρό για την αυτοπεποίθησή σας, αλλά η παρέα με ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσάς είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να μάθετε. «Κάντε έξυπνες παρέες. Να θυμάστε ότι το IQ σας είναι ο μέσος όρος των πέντε πιο κοντινών ανθρώπων με τους οποίους κάνετε παρέα,» γράφει ο Σοράμπ Σαχ, διαχειριστής λογαριασμών στη Symphony Teleca.

6. Να διαβάζετε πολύ
Εντάξει, αυτό δεν είναι έκπληξη, αλλά ήταν η πιο κοινή απάντηση: Το διάβασμα σίγουρα κρίνεται απαραίτητο. Οι γνώμες διαφέρουν σχετικά με το τί αποτελεί καλύτερο υλικό ανάγνωσης, με προτάσεις που κυμαίνονται από την ανάγνωση ημερησίων εφημερίδων μέχρι λογοτεχνία, αλλά όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι η ποσότητα είναι σημαντική. Να διαβάζετε πολύ.

7. Εξηγείστε κάτι σε άλλους
«Εάν δεν μπορείτε να εξηγήσετε κάτι με απλό τρόπο, δεν το έχετε κατανοήσει αρκετά καλά», έλεγε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματικά μάθει αυτό που νομίζετε ότι έχετε μάθει και ότι οι πληροφορίες έχουν πραγματικά αποτυπωθεί στη μνήμη σας, προσπαθώντας να διδάξετε τους άλλους. «Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το εξηγήσετε σε κάποιον άλλον», λέει ο Ζι.

8. Κάντε τυχαία καινούργια πράγματα
Η Σέιν Πάρις, κάτοχος του blog Farnam Street, αφηγείται τη νεανική ιστορία των μαθημάτων καλλιγραφίας του Στηβ Τζομπς. Αφότου παράτησε το σχολείο, ο μελλοντικός ιδρυτής της Apple είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του και ασχολήθηκε με μαθήματα καλλιγραφίας. Φαινόταν άσχετο εκείνη την εποχή, αλλά οι δεξιότητες στο σχεδιασμό που απόκτησε χρησίμευσαν αργότερα για τα πρώτα Mac. Το συμπέρασμα: Ποτέ δεν ξέρεις τί θα φανεί χρήσιμο στο μέλλον. Απλά πρέπει να δοκιμάζετε νέα πράγματα και να περιμένετε να δείτε πώς θα συνδεθούν με τις υπόλοιπες εμπειρίες σας αργότερα

9. Μάθετε μια ξένη γλώσσα
Δε χρειάζεται να τη μάθετε άπταιστα γρήγορα ή να πάτε σε μια ξένη χώρα για να τελειοποιήσετε τη γλώσσα της επιλογής σας. Μπορείτε να εργαστείτε από την άνεση του γραφείου σας και να καρπωθείτε τις διανοητικές ανταμοιβές. «Μάθετε μια νέα γλώσσα. Υπάρχουν πολλές δωρεάν ιστοσελίδες για το σκοπό αυτό. Χρησιμοποιείστε τη Livemocha ή τη Busuu», λέει ο προγραμματιστής Μάνας Τζ. Σαλόι (προσωπικά, είμαι μεγάλος οπαδός της Memrise αφού έχετε μάθει τα βασικά μιας νέας γλώσσας).

10. Κάντε λίγο διάλειμμα
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η δασκάλα γιόγκα Αζούλα Αλτουσέρ συνιστά να δίνετε χρόνο στον εγκέφαλό για τον επεξεργαστεί ότι έχει μάθει – «να κάθεστε σιωπηλοί καθημερινά», γράφει – αλλά δεν είναι η μόνη απάντηση που τονίζει την ανάγκη να κάνετε ένα διάλειμμα μετά από διανοητική διέγερση. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε, προτείνει ο συνταξιούχος αστυνομικός Ρικ Μπρούνο. «Σκέφτομαι για διάφορα πράγματα ενώ κάνω τζόκινγκ (σχεδόν καθημερινά)», λέει.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί και το μέγεθος μετρά…

Ώστε θες να γίνεις δημιουργική ευφυΐα;

Πώς να είστε χαρούμενοι στη δουλειά

Επτά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ