Πώς να είστε χαρούμενοι στη δουλειά

Πώς να είστε χαρούμενοι στη δουλειά

Μικρές αλλαγές στο χώρο και τη συμπεριφορά μας που θα βελτιώσουν εντυπωσιακά το πόσο καλά περνάμε τις ώρες στο γραφείο.

Η Gretchen Rubin -συγγραφέας των best seller Happier at Home και The Happines Project– έδωσε από την προσωπική της σελίδα στο LinkedIn συμβουλές για το πώς να κάνουμε πιο ευχάριστη την καθημερινότητα στον εργασιακό μας χώρο.

Ακόμα κι αν κάποιες από αυτές δεν είναι 100% εφαρμόσιμες στον δικό σας χώρο, προσαρμόστε τη γενική τους ιδέα στα δικά σας δεδομένα.

Ο ΧΩΡΟΣ ΣΑΣ

Μήπως έχει πολύ φως;
Κάντε «σκιά» στο μέτωπο με την παλάμη σας όπως όταν κοιτάτε μακριά. Αν τα μάτια σας νιώσουν ανακούφιση τότε ο χώρος είναι υπερφωτισμένος

Καθίστε σωστά
Η μέση στο πίσω μέρος της καρέκλας, ο κορμός ίσιος, οι ώμοι κάτω. Είναι η στάση που ευνοεί περισσότερο από όλες την ενεργητικότητα.

Ευχάριστο περιβάλλον
Εξαφανίστε τα αντικείμενα που δεν σας αρέσουν – συνήθως δεν είναι καν δικά σας. Φέρτε μικρά διακοσμητικά, οργανώστε το γραφείο όπως σας βολεύει. Χρειάζεστε σίγουρα αυτή την άσχημη λάμπα;

Χρησιμοποιείστε hands free
Όχι μόνο στο κινητό, αλλά και στο σταθερό. Όση περισσότερη ώρα περνάτε με το ακουστικό στο αυτί -συνήθως κολλημένο στον ώμο σας- τόσο περισσότερο χρειάζεστε ένα headset. Γιατί δεν το δοκιμάζετε;

Δεύτερη οθόνη
Πόσες φορές στο υπολογιστή σας περνάτε από το ένα πρόγραμμα στο άλλο αλλάζοντας συνεχώς παράθυρα; Πόσα alt-tab ή cmd-tab, ή spaces -στo Mac- αλλάζετε κάθε λεπτό; Μια δεύτερη οθόνη διπλασιάζει το πεδίο σας και σας γλιτώνει απίστευτα πολύ χρόνο.

Η ΜΕΡΑ ΣΑΣ

Στα δύσκολα
Ασχοληθείτε με τα πιο πολύπλοκα και απαιτητικά τηλεφωνήματα, email και έγγραφα όσο νωρίτερα στην ημέρα μπορείτε. Όσο τα αναβάλλετε, τόσο δυσκολότερα θα γίνονται. Από την άλλη, η ολοκλήρωσή τους θα φέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης που θα σας δώσει ώθηση για όλο το υπόλοιπο της ημέρας και τα ευκολότερα tasks.

Πολλή δουλειά, αλλά πόση;
Μετρήστε ειλικρινά και τίμια πώς ακριβώς περνάτε την ώρα στο γραφείο. Μπορεί να νιώθετε ότι πιέζεστε από τον όγκο της δουλειάς, αλλά πόση ώρα περάσατε σερφάροντας στο Internet; Πόση ώρα μιλούσατε στο τηλέφωνο με φίλους; Πόση ώρα κάνατε διάλειμμα για τσιγάρο; Πόση ώρα ήταν όλα αυτά μαζί; Μήπως χωρίς όλους αυτούς τους περισπασμούς τελειώνατε νωρίτερα και χωρίς πίεση τα task σας;

Βγείτε έξω
Δεν εννοούμε στο μπαλκόνι ή το λόμπι, αλλά στο δρόμο. Κάντε το γύρο του τετραγώνου ή πηγαίνετε έως την κοντινή πλατεία. Το φως και το περπάτημα ευνοούν τη συγκέντρωση, τη διάθεση και τη μνήμη.

Γευματίστε
Έστω και ένα υγιεινό σνακ είναι απαραίτητο. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάσει. Χωρίς ενέργεια η παραγωγικότητα και η πνευματική σας ικανότητά πέφτουν κατακόρυφα.

Άγνοια = ευτυχία
Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα ή πληροφορίες στη δουλειά που δεν σας αφορούν και δεν σας επηρεάζουν. Μην ασχολείστε μαζί τους, μην τα μεταφέρετε, μην τα σκέφτεστε.

Ευγένεια πάνω απ’ όλα
Οι συνάδελφοί μας είναι οι άνθρωποι που, συχνά, βλέπουμε περισσότερο κι από την οικογένειά μας. Είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί και δίκαιοι απέναντί τους. Ακόμα κι αν δεν σας αρκεί πως «αυτό είναι το σωστό» σκεφτείτε το και λίγο πιο ιδιοτελώς: σε δύσκολες καταστάσεις, η συμπεριφορά των άλλων θα είναι αυτή ακριβώς που μας ενοχλεί. Αν εγώ, για παράδειγμα, δείχνω συνεχώς ενοχλημένη και ευερέθιστη τότε οι γύρω μου θα με αντιμετωπίσουν με λιγότερη υπομονή και διάθεση για βοήθεια, πράγμα που θα με κάνει περισσότερο ενοχλημένη και ευερέθιστη.