Δέκα χρόνια “Most Admired Companies”: Αναδεικνύοντας την αριστεία στην ελληνική επιχειρηματικότητα και τα marketing πλεονεκτήματα για τις εταιρείες και τα brands

Δέκα χρόνια “Most Admired Companies”: Αναδεικνύοντας την αριστεία στην ελληνική επιχειρηματικότητα και τα marketing πλεονεκτήματα για τις εταιρείες και τα brands
H μεγαλύτερη έρευνα εταιρικής υπευθυνότητας, που καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος θεσμός του ελληνικού επιχειρείν, φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Από τον Αλκιβιάδη Σιαράβα Marketing, Communications & Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα

Για 10η συνεχή χρονιά η KPMG σε συνεργασία με το Fortune Greece, αναδεικνύει τις 20 «Πιο Αξιοθαύμαστες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα» επιβραβεύοντας οργανισμούς που δρουν με σκοπό, καινοτομία, ευελιξία, εξωστρέφεια και εταιρική υπευθυνότητα. Είναι πράγματι σπουδαίο να αποτελείς μέρος μιας λίστας που αναδεικνύει την αριστεία, την καινοτομία και την ηθική ηγεσία στον κόσμο των επιχειρήσεων. Αναφερόμαστε φυσικά στον θεσμό “Most Admired Companies”(MAC) του περιοδικού Fortune, ένα ορόσημο στον χάρτη της επιχειρηματικής κοινότητας, έναν πυλώνα αναγνώρισης και διάκρισης για τις εταιρείες που ξεχωρίζουν. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως το απόφθεγμα του τεράστιου Guy Kawasaki, “Η πιο ισχυρή διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται από άτομα που συνιστούν την εταιρεία μεταξύ των φίλων τους και των συνεργατών τους” ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο ανάδειξης της λίστας MAC! Οι ίδιες εταιρείες του κάθε κλάδου βραβεύουν τους καλύτερους. Και αυτό είναι εξαιρετικά σπουδαίο.

Ποια είναι τα marketing οφέλη για τις συμμετέχουσες εταιρείες;

Είμαστε περήφανοι που η KPMG συμβάλλει στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού θεσμού και ευχόμαστε στις εταιρείες που συμμετέχουν κάθε χρόνο να συνεχίσουν να διακρίνονται για την αριστεία και την ηθική ηγεσία τους. Αυτή η ξεχωριστή λίστα των MAC φέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε επίπεδο marketing και επικοινωνίας για τις εταιρείες που αναδεικνύονται.

Αναγνώριση της Αριστείας

Η διάκριση στον θεσμό “Most Admired Companies” δίνει στις εταιρείες την ευκαιρία να προβάλλουν τα επιτεύγματά τους και τις αξίες τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση της δημόσιας εικόνας τους και δημιουργεί θετικές εντυπώσεις στους καταναλωτές, τους επενδυτές και τους συνεργάτες. Η προβολή μέσω ενός τέτοιου έγκριτου θεσμού μπορεί να ενισχύσει τη δημοσιότητα της εταιρείας και να προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή από τον Τύπο. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζονται για την αριστεία τους, συχνά γίνονται πρότυπα στον κλάδο τους, επηρεάζοντας θετικά την αντίληψη της αγοράς και θέτοντας υψηλά πρότυπα για τους ανταγωνιστές τους. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τους υπάρχοντες πελάτες και να αυξήσει την εμπιστοσύνη τους προς το brand.

Βελτίωση της Φήμης & Branding

Η βράβευση ως “Most Admired Company” ενισχύει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που έχουν οι καταναλωτές, οι επενδυτές και οι συνεργάτες προς την εταιρεία. Η καλή φήμη είναι θεμελιώδης για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και ανάπτυξη μιας εταιρείας. Όπως είπε ο Philip Kotler, “Η εταιρική φήμη είναι η πιο σημαντική περιουσία μιας εταιρείας. Οι πελάτες εμπιστεύονται τις εταιρείες που έχουν καλή φήμη.” Μια ενισχυμένη-θετική φήμη μπορεί να προσελκύσει νέους πελάτες, επενδυτές και να προσελκύσει ταλέντα, οι οποίοι θέλουν να συνεργαστούν με κορυφαίες και αξιόπιστες εταιρείες. Η θετική δημόσια εικόνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της πίστης των καταναλωτών, καθιστώντας τους πιο πιστούς και μειώνοντας την «ευαισθησία» τους στις τιμές. Παράλληλα, οι εταιρείες με ισχυρή φήμη είναι πιο πιθανό να λάβουν ευνοϊκή μεταχείριση από τους προμηθευτές και να έχουν καλύτερες ευκαιρίες για στρατηγικές συνεργασίες.

Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα & Διαφοροποίηση

Η ανάδειξη ως «Most Admired Company» παρέχει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, διαφοροποιώντας την εταιρεία από τους ανταγωνιστές της. Οι καταναλωτές συχνά προτιμούν εταιρείες που έχουν αναγνωριστεί για την αριστεία και την ηθική ηγεσία τους. Η συμμετοχή στον θεσμό μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να κερδίσει μερίδιο αγοράς και να αυξήσει τις πωλήσεις της, προσφέροντας έναν ισχυρό λόγο στους καταναλωτές να επιλέξουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της έναντι των ανταγωνιστών. Η διάκριση αυτή μπορεί επίσης να αυξήσει την ελκυστικότητα της εταιρείας για στρατηγικούς εταίρους και να διευκολύνει την είσοδο σε νέες αγορές. Επιπροσθέτως, η αναγνώριση αυτή μπορεί να ενισχύσει την εικόνα της εταιρείας ως ηγέτη του κλάδου, συμβάλλοντας στην αύξηση της επιρροής της και στην καθιέρωση των προϊόντων και υπηρεσιών της ως πρότυπα ποιότητας.

Ενίσχυση της Εταιρικής Κουλτούρας & Υπερηφάνεια

Εξίσου σημαντικό είναι, πως αυτή η λίστα ενθαρρύνει την ηθική ηγεσία και την αριστεία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την εταιρική κουλτούρα, προάγοντας αξίες όπως η διαφάνεια, η υπευθυνότητα και η καινοτομία. Μια θετική και ισχυρή εταιρική κουλτούρα μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους εργαζόμενους, κάνοντάς τους περήφανους για την εταιρεία τους και ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν να προσπαθούν για την αριστεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα, μειωμένο κύκλο εργασιών και υψηλότερη ικανοποίηση των εργαζομένων. Η ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική απόδοση της εταιρείας και να δημιουργήσει ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο είναι ελκυστικό για τα καλύτερα ταλέντα τα οποία αναζητούν να ενταχθούν σε μια δυναμική και καινοτόμο ομάδα.

Πρόοδος του Επιχειρείν στην Ελλάδα & Ανταγωνιστικότητα

Τελευταίο και πιο σημαντικό: συμβάλλει στην ανάδειξη επιτυχημένων και ηθικών εταιρειών, προωθώντας παραδείγματα που μπορούν να εμπνεύσουν άλλες επιχειρήσεις. Η αναγνώριση αυτή ενθαρρύνει την καινοτομία και την εξωστρέφεια, δύο παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά. Ο θεσμός ενισχύει επίσης την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, προωθώντας το υπεύθυνο επιχειρείν και τη διαφάνεια, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, η διάκριση στον θεσμό MAC μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να ενισχύσουν τη διεθνή τους φήμη και να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, συμμετέχοντας σε αυτή την επίσημη λίστα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και του ευρύτερου κοινού. Στην ίδια κατεύθυνση, η διάκριση αυτή αποτελεί ένα τεράστιο εφαλτήριο για επικοινωνία, καθώς προσφέρει την αφορμή για αξιοποίηση περιεχομένου προς όλες τις κατευθύνσεις: επενδυτές, προσωπικό & συνεργάτες, πελάτες/καταναλωτές, καθώς και κυβερνήσεις και φορείς. Ξεδιπλώνοντας τη βεντάλια των πλεονεκτημάτων ο κάθε marketeer θα βρει πολλά ακόμη να προσθέσει.

Στην προσπάθεια αυτή από την KPMG αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις κκ. Γεωργία Καλεμίδου, Αθανασία Κυρίτση και στους κ.κ. Μιχάλη Κλοκίδη, Ιωσήφ Αμους και Στέλιο Γεωργόπουλο, οι οποίοι συνέβαλλαν στην κατάρτιση αυτής περίφημης λίστας MAC. Και φυσικά στην υπέροχη ομάδα του Fortune Greece που είναι εξαιρετικοί συνεργάτες και κάνουν πάντα τόσο ωραίες και ποιοτικές πρωτοβουλίες!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: