Delivery Hero: H στρατηγική πίσω από το κυοφορούμενο deal με τον Όμιλο Μούχαλη και το μεγάλο πλεονέκτημα στο quick commerce

Delivery Hero: H στρατηγική πίσω από το κυοφορούμενο deal με τον Όμιλο Μούχαλη και το μεγάλο πλεονέκτημα στο quick commerce
epa08614500 A logo of Delivery Hero is seen in Berlin, Germany, 20 August 2020. The German food delivery service is included in the German share index (Dax). The company, based in Berlin, is taking over the place of the insolvent payment service provider Wirecard in the DAX 30 on Monday, August 24, 2020. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συμφωνία με τον Όμιλο Μούχαλη δίνει πρόσβαση σε πανελλαδικό δίκτυο και επέκταση στη διανομή ειδών supermarket.

Ο Όμιλος Μούχαλη και η Delivery Hero ισχυροποιούν τη συνεργασία τους με ένα deal που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά του delivery δίνοτας πρόσβαση στον ηγέτη της αγοράς, την efood, σε πανελλαδικό δίκτυο με πάνω από 500 σημεία πώλησης.

Ειδικότερα, η Delivery Hero, στο δυναμικό της οποίας εντάσσεται το efood, επιβεβαιώνει πως προχώρησε σε σύναψη συνεργασίας με τον όμιλο Μούχαλη για την κυριότητα των θυγατρικών εταιρειών ΑΛΦΑ Διανομές και INKAΤ στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021. Συγκεκριμένα, οι επιχειρησιακές διαδικασίες και το στελεχιακό δυναμικό τους θα ενσωματωθούν στο efood για να ενισχύσουν την στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας στον κλάδο του quick commerce και τη δυναμική επέκταση της υπηρεσίας διανομής ειδών supermarket. Η συμφωνία αυτή, τελεί σήμερα υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία αφορά σε αυτή τη φάση τη δραστηριότητα της Άλφα Διανομές και της ΙΝΚΑΤ, δηλαδή αφορά κυρίως το δίκτυο και δεν αφορά το online κανάλι στο οποίο ο όμιλος Μούχαλη αναπτύσσεται μέσω θυγατρικών του με τις πλατφόρμες Delivery.gr και e-table. Ωστόσο η παραπάνω συμφωνία, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί, δημιουργεί προοπτικές συνεργιών με την efood της Delivery Hero, η οποία σημειώνεται ότι έχει επεκταθεί πέρα από το delivery φαγητού, στην αγορά supermarket όπου διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την αλυσίδα Σκλαβενίτης ενώ έχει μπει και και στην αγορά των φαρμακείων.

Από την άλλη μεριά, ο όμιλος Μούχαλη αναπτύσσεται πολυκαναλικά. Ελέγχει το δίκτυο σημείων μικρής λιανικής Kiosky’s One Stop All, το οποίο επεκτείνει και με το σύστημα franchise έχοντας θέσει στόχο τον διπλασιασμό των Kiosky`s Convenience Stores στα 100 σημεία το 2021. Χάρης στα hubs και τα σημεία πώλησης που έχει αναπτύξει για να υποστηρίξει φυσικό και ψηφιακό δίκτυο είναι σε θέση να εξυπηρετεί παραγγελίες σε χρόνο μέχρι 20 λεπτά.

Εντωμεταξύ, ο όμιλος διαθέτει ηγετική θέση στο χονδρεμπόριο, με αποκλειστικές συνεργασίες διανομής και εμπορίας προϊόντων όπως Phillip Morris, Jacobs, Chipita, Unilever και υπηρεσίες αποκλειστικής διανομής με τις εταιρείες Ελληνικά Λαχεία και Ι.Ο.Ν..

Το 2020 η Μούχαλης Α.Ε. εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 328 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειωμένα κατά 31,4% στα 6 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που έγιναν στο e-commerce.

Εξάλλου πέρυσι, όπως υπενθυμίζει η εταιρεία στις οικονομικές της καταστάσεις, ενεργοποιήθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα e-kiosky’s και ιδρύθηκε η εταιρεία Carrotz Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με αντικείμενο τις υπηρεσίες έκδοσης κουπονιών.