Εκτός των 100 δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Εκτός των 100 δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Η κυβέρνηση έκανε πίσω στις απαιτήσεις της τρόικας.

Μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που είναι ληξιπρόθεσμη (αν δεν έχει πληρωθεί) θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72 έως 100 δόσεων, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις ως μη ληξιπρόθεσμες ή θα πληρωθούν κανονικά ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12 ως 24 δόσεων. Το ίδιο ισχύει και για το φόρο εισοδήματος. Δηλαδή οι τελευταίες του φόρου εισοδήματος βγαίνουν από τη ρύθμιση και για αυτές θα ισχύουν οι 12 δόσεις.

Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο, ούτως ή άλλως, η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 100 δόσεις της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω του ελάχιστου ποσού κάθε δόσης που είναι 50 ευρώ.

Η τρόικα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για το 2015 να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ, στόχος που -σύμφωνα πάντα με την τρόικα- δεν θα είναι εφικτός εφόσον στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις ενταχθούν ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα άσκησε ισχυρές πιέσεις καθώς εκτιμά ότι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα τελωνεία θα δημιουργήσει μεγάλη «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα αυξάνοντας το δημοσιονομικό κενό για την επόμενη χρονιά. Έτσι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση, καθώς η τρόικα φέρεται να απείλησε με πάγωμα της κρίσιμης αξιολόγησης.

Από το ΥΠΟΙΚ υποπστηρίζουν τώρα ότι η ψηφισμένη ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δόσεων όχι μόνο σε όσους είχαν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμα χρέη «μέχρι» την 1η Οκτωβρίου, αλλά και σε όσους θα συσσώρευαν μέχρι τον Μάρτιο. Κάτι που μάλλον δεν είχαν καταλάβει νωρίτερα ….και έτσι διαπίστωσαν ότι κανένας υπόχρεος δεν θα πήγαινε να πληρώσει τις τέσσερις εναπομείνασες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, καθώς μπορούσαν να τις εντάξουν στη ρύθμιση.

Κάτι που θα μεγάλωνε το δημοσιονομικό κενό. Κι επειδή δεν βρέθηκε λύση στο δημοσιονομικό κενό, ακολούθησε την προσταγή της τρόικας να διορθώσει την ψηφισμένη ρύθμιση, αφαιρώντας τις άληκτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την τελευταία του φόρου εισοδήματος.

Μάλιστα, πιθανότατα αύριο αναμένεται κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη αλλαγή στο νόμο που να δικαιολογεί την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις.