Δεν έχει σκοπό να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη η Gazprom

Δεν έχει σκοπό να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη η Gazprom

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας προειδοποιεί, ωστόσο, για το ενδεχόμενο ελλείψεων λόγω της ουκρανικής παρεμβολής - Πρόταση για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα.

Μία ημέρα αφότου η Gazprom διέψευσε ότι η Ρωσία «παίζει παιχνίδια» με την τροφοδοσία φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και ότι η ρωσική εταιρεία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μία έκπτωση ύψους «780 εκατ. δολαρίων» κατεβάζοντας την τιμή στα «περίπου 385 δολάρια ανά 1.000 κυβ. μέτρα, έναντι 485 δολαρίων σήμερα», η ρωσική κυβέρνηση επαναφέρει το ενδεχόμενο τριμερών συνομιλιών με την ΕΕ και την Ουκρανία, προτείνοντας να διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε προτείνει την πραγματοποίηση συνάντησης την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή της ΕΕ»δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Η Ρωσία είχε απορρίψει την περασμένη εβδομάδα ως «μη βολική» την ημερομηνία της 20ής Σεπτεμβρίου που είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Νόβακ δηλώνει επίσης ότι η Ρωσία δεν θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα για να εμποδίσει την επανεξαγωγή του από χώρες της Ευρώπης προς την Ουκρανία. «Αυτό αποκλείεται», απάντησε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας στην ερώτηση σχετικά με το αν η Μόσχα θα περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να εμποδίσει την τροφοδοσία της Ουκρανίας, η τροφοδοσία της οποίας σε ρωσικό φυσικό αέριο έχει διακοπεί από τα μέσα του Ιουνίου εξαιτίας διαμάχης μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών.

Η ρωσική Gazprom είχε ανακοινώσει χθες ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη η οποία συγκεντρώνει αποθέματα εν όψει του χειμώνα, υπονομεύοντας έτσι τις δυνατότητες ευρωπαϊκών χωρών να τροφοδοτήσουν με αέριο την Ουκρανία. Η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Αυστρία έχουν αναφέρει ελαφρά μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τις τελευταίες ημέρες.

«Παραγγέλθηκε περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι κανονικά κατά τις τελευταίες ημέρες και η Gazprom δεν κάλυψε πλήρως την αυξημένη ζήτηση», διευκρινίζει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι και η Gazprom συγκεντρώνει αποθέματα στη Ρωσία.

Η Μόσχα διέκοψε στα μέσα του Ιουνίου την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, η οποία αρνείται την αύξηση της τιμής που τής έχει επιβάλει η Ρωσία εν μέσω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με τον Νόβακ, το χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται σε 5,3 δισ. δολάρια.

Η διαμάχη είναι πιθανόν να έχει συνέπειες στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο, μεγάλο μέρος του οποίου περνά από την Ουκρανία, εάν το Κίεβο αποφασίσει να προχωρήσει σε παρακράτηση ποσοτήτων φυσικού αερίου που διέρχεται από τους αγωγούς της και προορίζεται για την Ευρώπη.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία θα διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου που προορίζεται για τη δυτική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εάν το Κίεβο παρακρατήσει ποσότητες από αυτό, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας απάντησε: «Αυτό δεν είναι πρόβλημα για την Gazprom. Θέλουμε να τροφοδοτήσουμε την Ευρώπη όπως έχουμε συμφωνήσει, σύμφωνα με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις».

Σε επίμονη ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία παρακρατήσει φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη, απαντά: «Τότε το θέμα θα είναι πόσο αέριο θα φθάσει στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία. Στις πολύ κρύες ημέρες το σύνολο του αερίου μπορεί να παρακρατηθεί και τότε η Ευρώπη θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επαναλάβει τις εξαγωγές προς την Ουκρανία με αντάλλαγμα την μερική αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι το Κίεβο θα κληθεί να καταβάλει «αρχικά 1,451 δισ. δολάρια για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».