Δεν κάνει πίσω για την αγορά των ρωσικών S-400 η Τουρκία

Δεν κάνει πίσω για την αγορά των ρωσικών S-400 η Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας στον τομέα της ασφάλειας.

Η Τουρκία θα προχωρήσει με την αγορά από τη Ρωσία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, Βολκάν Μποζκίρ.

Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι παραμένει δεσμευμένη στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος παρά τις προειδοποιήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ότι οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο Μποζκίρ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα παραμείνει πιστή στη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία για την αγορά των s-400, καθώς οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας στον τομέα της ασφάλειας.

«Σε ό,τι αφορά τους Patriot αν η ευκαιρία είναι στο επίπεδο που επιθυμούμε, έχουμε δηλώσει ότι ίσως αγοράσουμε και αυτούς», πρόσθεσε ο ίδιος στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ενώ εξήγησε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ είναι εξίσου σημαντικές. «Απλώς και μόνο επειδή η Ρωσία έχει ζητήματα με μια άλλη χώρα, για την οποία νοιαζόμαστε πολύ, δεν θα ήταν σωστό να επιλυθεί το θέμα μέσω της Τουρκίας», είπε στους δημοσιογράφους ο Μποζκίρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα έχει καταβάλει τα περισσότερα χρήματα για την αγορά των S-400 και τα αντιαεροπορικά συστήματα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τον Νοέμβριο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά των S-400, η Ουάσινγκτον θα αποσύρει την πρότασή της να πουλήσει στην Άγκυρα πυραύλους Patriot αξίας 3,5 δισεκ. δολαρίων. Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα και ίσως αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.