Δεν πρέπει πλέον να είσαι εκατομμυριούχος για να γίνεις πελάτης της Goldman Sachs

Δεν πρέπει πλέον να είσαι εκατομμυριούχος για να γίνεις πελάτης της Goldman Sachs

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα δολάριο.

Αν και οι περισσότεροι χρηματοπιστωτικοί γίγαντες έχουν υιοθετήσει την τραπεζική για τις μάζες, η Goldman Sachs είναι πρωτίστως γνωστή ως ένας τιτάνας που παραμένει απρόσιτος για τη μεσαία τάξη.

Όχι πλέον. Με μόλις ένα δολάριο και μερικές προσωπικές πληροφορίες, ο οποιοσδήποτε μπορεί να τοποθετήσει τα λεφτά του στην Goldman Sachs Bank USA.

Η Goldman δεν θα διατηρεί υποκαταστήματα αλλά θα προσφέρει μόνο διαδικτυακή τραπεζική. Και αν και η απόδοση δεν είναι μεγάλη, το επιτόκιο καταθέσεων της τράπεζας είναι ανταγωνιστικό: 1,05% ετησίως. Αυτό το ποσοστό υπερβαίνει το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στις ΗΠΑ που κινείται στο 0,06% και ανταγωνίζεται το επιτόκιο άλλων τραπεζών στο διαδίκτυο, όπως της Ally Bank (1%) και της Synchrony Bank (1,05%). Οι διαδικτυακές τράπεζες είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις επειδή δεν έχουν τα κόστη που συνδέονται με μια τράπεζα με υποκαταστήματα.

Η Goldman ξεκίνησε τη διαδικτυακή εμπορική τραπεζική δραστηριότητα την περασμένη εβδομάδα αφότου ολοκλήρωσε την εξαγορά της GE Capital, αν και τα σχέδιά της για τη δραστηριοποίησή της στη διαδικτυακή τραπεζική φαίνεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους το 2012.

«Αυτή η συναλλαγή αυξάνει τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης και ισχυροποιεί το προφίλ ρευστότητας της Goldman Sachs και της GS Bank» δήλωσε ο Ρόμπιν Βινς, Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων του Ομίλου Goldman Sachs. Σημείωσε επίσης ότι η αποδοχή καταθέσεων ήταν «στρατηγική προτεραιότητα» για τη Goldman, η οποία ανακοίνωσε μείωση 56% στα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο – τέταρτο τρίμηνο στη σειρά όπου καταγράφεται μείωση κερδών.

Η GS Bank είναι η προσπάθεια της Goldman Sachs να διαφοροποιήσει τα έσοδά της σε μια στιγμή που το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής αντιμετωπίζει πιέσεις από την αστάθεια της αγοράς.

Βεβαίως, ο δρόμος είναι μακρύς. Οι καταθέσεις της GS Bank ανέρχονται στα 114 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η J.P. Morgan και η Wells Fargo είχαν η καθεμία καταθέσεις 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2015.