Δεν σταματούν τα προβλήματα: Δύο νέες διαρροές ηλίου εντοπίσθηκαν στο Starliner της Boeing

Δεν σταματούν τα προβλήματα: Δύο νέες διαρροές ηλίου εντοπίσθηκαν στο Starliner της Boeing
The United Launch Alliance (ULA) Atlas V rocket with Boeing's CST-100 Starliner spacecraft launches from Space Launch Complex 41 at Cape Canaveral Space Force Station in Florida on June 5, 2024. Boeing launched its very first astronauts bound for the International Space Station aboard a Starliner capsule, which joins a select club of spacecraft to carry humans beyond Earth. (Photo by Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP) Photo: AFP
Το πρόγραμμα του Starliner έχει σημαδευτεί από πολλές αναποδιές που προκάλεσαν καθηστερήσεις ετών.

Δύο νέες διαρροές ηλίου, εκτός της ήδη γνωστής, ανιχνεύθηκαν κατά την πτήση του διαστημικού οχήματος Starliner της Boeing που μεταφέρει δύο αστροναύτες της NASA και αναμένεται να προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σήμερα.

Το σκάφος «παραμένει σταθερό», ανακοίνωσε την Πέμπτη η NASA.

Συνολικά, το Starliner μετρά πλέον τρεις πηγές διαρροής ηλίου. Η μία ανιχνεύθηκε πριν από την απογείωση της αποστολής που αναμένεται επί χρόνια και τελικά πραγματοποιήθηκε χθες από τον Φλόριντα.

Αποφασίσθηκε να μην επιδιορθωθεί αυτή η πρώτη διαρροή που εντοπίζεται σε έναν από τους προωθητήρες του σκάφους, διότι, σύμφωνα με την ανάλυση της NASA είναι «μικρή και δεν αποτελεί κίνδυνο».

Το ήλιον δεν είναι εύφλεκτο αέριο, αλλά χρησιμοποιείται στο σύστημα πρόωσης του σκάφους.

Οι δύο άλλες διαρροές είναι καινούργιες και εντοπίσθηκαν αφού το σκάφος μπήκε σε τροχιά, ανακοίνωσε η NASA X. «Δυό από τις βαλβίδες του ηλίου έκλεισαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα το πρωί, η Nasa διευκρίνισε ότι οι υπεύθυνοι της αποστολής συνήλθαν και έδωσαν το πράσινο φως για την πρόσδεση του σκάφους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που είναι προγραμματισμένη για τις 16H15 GMT (19.15 ώρα Ελλάδος).

Συνέντευξη Τύπου θα δοθεί μετά την άφιξη του σκάφους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Boeing πρέπει να αποδείξει με αυτήν την πτήση-τεστ ότι το Starliner είναι ασφαλές για να ξεκινήσει πτήσεις. Το μη επανδρωμένο Starliner έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μία φορά το 2022, αλλά είναι η πρώτη φορά που μεταφέρει αστροναύτες.

Το πρόγραμμα του Starliner έχει σημαδευτεί από πολλές αναποδιές που προκάλεσαν καθηστερήσεις ετών.

Ετσι η Boeing ηττήθηκε από την SpaceX, που μεταφέρει από το 2020 αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αλλά η NASA επιδιώκει να έχει στην διάθεσή της και δεύτερο μέσο μεταφοράς ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα στο ένα από τα μέσα μεταφοράς ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: