Δεν βρίσκει υποστηρικτές η πρόταση των ΗΠΑ για πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία

Δεν βρίσκει υποστηρικτές η πρόταση των ΗΠΑ για πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία
National flags of countries participate in B7 Tokyo Summit 2023 are seen at Keidanren Kaikan in Chiyoda Ward, Tokyo, Japan on April 20, 2023. Masakazu Tokura (4th from L), Chairman of Keidanren (Japan Business Federation), speaks as the chair country. The B7 Tokyo Summit has been held by Keidanren since April 19th before the G7 Hiroshima Summit next month. Japanese Prime Minister Fumio Kishida also attended the conference. The B7 Tokyo Summit has been held by Keidanren since April 19th before the G7 Hiroshima Summit next month. Japanese Prime Minister Fumio Kishida also attended the conference.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Keita Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Photo: AFP
Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στη Χιροσίμα στις 19 Μαΐου για μια τριήμερη σύνοδο κορυφής που θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία αντέκρουσαν την πρόταση των ΗΠΑ στις χώρες της G7 να απαγορευτούν όλες οι εξαγωγές προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ενόψει της συνόδου κορυφής των πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου.

Μια δήλωση των ηγετών της G7 που συντάσσεται για τη συνάντησή τους στη Χιροσίμα τον επόμενο μήνα περιλαμβάνει δέσμευση για αντικατάσταση του τρέχοντος καθεστώτος κυρώσεων κατά τομέα κατά της Ρωσίας με πλήρη απαγόρευση εξαγωγών με μερικές εξαιρέσεις, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν οι Financial Times. Η πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις για γεωργικά, ιατρικά και άλλα προϊόντα.

Η πρόταση έγινε από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Έρχεται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης στην Ουάσιγκτον με το υπάρχον σύστημα, γεμάτο κενά, που επιτρέπουν στη Ρωσία να συνεχίσει να εισάγει δυτική τεχνολογία.

Ωστόσο, εκπρόσωποι από την Ιαπωνία και τις χώρες της ΕΕ υποστήριξαν σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν εφικτή, σύμφωνα με τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από τη δική μας σκοπιά, απλά δεν είναι εφικτό», είπε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες με τους εταίρους της G7, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να λογοδοτήσει η Ρωσία».

«Σε συντονισμό με τους εταίρους μας στο G7, έχουμε θέσει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο σύνολο κυρώσεων και δράσεων ελέγχου εξαγωγών που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία», δήλωσε εκπρόσωπος του NSC. «Αυτές οι ενέργειες είχαν σημαντικό αντίκτυπο, υποβαθμίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον άδικο πόλεμό της».

Η διαφωνία σχετικά με το μέτρο υπογραμμίζει την έλλειψη πρόσθετων επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι ηγέτες της G7.

Η καταστολή της παράκαμψης των κυρώσεων από τρίτες χώρες είναι ο κύριος στόχος των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και άλλων συμμάχων, με αυξημένη πίεση σε κράτη όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χώρες της κεντρικής Ασίας που έχουν αυξήσει το εμπόριο με τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις της Δύσης.

Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στη Χιροσίμα στις 19 Μαΐου για μια τριήμερη σύνοδο κορυφής που θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην οικονομική ασφάλεια, στις πράσινες επενδύσεις και στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Στην περίπτωση της ΕΕ, η οποία είναι μέλος της G7 μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, απαιτείται από τα 27 μέλη της να συμφωνήσουν στην πολιτική κυρώσεων.

Έχουν περάσει 10 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά μόνο μετά από εβδομάδες διαμάχης μεταξύ των κρατών-μελών, ορισμένα από τα οποία εξασφάλισαν εξαιρέσεις για τις βιομηχανίες τους, απειλώντας να ασκήσουν βέτο στους περιορισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντικατάσταση αυτού του καθεστώτος με πλήρη απαγόρευση εξαγωγών δημιουργεί τον κίνδυνο να ανοίξουν ξανά αυτές οι συζητήσεις και αυτό να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των ήδη υπαρχόντων μέτρων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Άλλες λιγότερο αμφισβητούμενες προτάσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο δήλωσης, οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν πριν από τη σύνοδο κορυφής, περιλαμβάνουν περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της «αποφυγής και παράκαμψης» των υφιστάμενων κυρώσεων και κατά εκείνων που «υποστηρίζουν εσκεμμένα τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: